Corona smitter af på VVS'ernes lønudvikling

20201014-131459-A-1920x1920we__1_
Siden forrige lønstatistik er den gennemsnitlige timeløn i VVS-branchen steget med 3,98 kroner i timen. (Arkivfoto) Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
6. jan. 2021 11.57
Selv om VVS’ernes gennemsnitsløn steg med 1,9 procent i 2020, er der stor regionale forskelle i lønudviklingen. Det viser tallene fra Blik- og Rørarbejderforbundets årlige lønstatistik.

De senere års massive fremgang og høje beskæftigelse i VVS-branchen blev nærmest afløst af panik, da den verdensomspændende corona-epidemi indtog landet i foråret 2020. Efter nogle ugers stigning i ledigheden kom branchen hurtigt tilbage på sporet, og det kan ses på Blik- og Rørarbejderforbundets årlige lønstatistik. Det skriver blikroer.dk.

LÆS OGSÅ: Mere hjemmearbejde kan give milliardstore gevinster

Siden forrige lønstatistik er den gennemsnitlige timeløn i VVS-branchen steget med 3,98 kroner i timen. Det svarer til en fremgang på 1,9 procent, og det giver en gennemsnitlig timeløn for alle VVS’ere på 206,74 kroner i timen. I samme periode steg forbrugspriserne ifølge Danmarks Statistik med blot 0,4 procent, og dermed er de timelønnede VVS’eres realløn steget med 1,5 procent.

Store regionale forskelle

Trods en flot fremgang i den gennemsnitlige timeløn, viser den årlige lønstatistik også, at der er store regionale forskelle i lønudviklingen. Det er særligt i København og hovedstadsområdet, at lønningerne er steget mest. Det er samtidig også et område, hvor byggeaktiviteten og efterspørgslen på kvalificeret arbejdskraft har været høj. I den øvrige del af landet er lønfremgangen noget mere beskeden, og flere steder er der endda registreret en tilbagegang i den gennemsnitlige timeløn. Det gælder blandt andet på Fyn og Bornholm.

- Det er jo pænt ud med en lønfremgang på 1,9%, men hvis man kigger dybere på tallene, så kan man desværre se store regionale forskelle. Det hænger ikke sammen med den beskæftigelse, vi har, og der ligger derfor en politisk opgave foran os med at få udlignet de regionale forskelle, siger Niels Braaby, der er næstformand hos Blik- og Rørarbejderforbundet.

Den mere beskedne lønfremgang i store dele af landet skyldes formentligt, at blækket knap nok var tørt efter forårets overenskomstforhandlinger, da corona-epidemien indtog landet. Det medførte en brat opbremsning af aktiviteten i bygge- anlægs- og installationsbranchen, øget bekymring og stigende ledighedstal, hvilket også har påvirket de lokale lønforhandlinger negativt mange steder. Og det selv om VVS-branchen hurtigt var tilbage på samme aktivitetsniveau, som før landet blev lukket ned.

Sådan ligger lønnen for månedslønnede VVS'ere og skorstensfejere

VVS’ere på månedsløn har en gennemsnitsløn på 35.930,68 kroner. Det er en stigning på 833,21 kroner, og svarer til en lønfremgang på 2,4 procent i forhold til året før. Mens de månedslønnede VVS’ere har oplevet en markant fremgang, viser den årlige lønstatistik en mindre tilbagegang for skorstensfejerne på 1,1 procent. Omregnet giver det en gennemsnitlig timeløn i branchen på 210,20 kroner. Tilbagegangen skyldes formentlig en ændring af den metode, som er brugt til indsamling af skorstensfejernes lønoplysninger. For mens skorstensfejerne tidligere selv skulle omregne deres overenskomstmæssige ugeløn til timeløn, har man denne gang gjort indtastningen nemmere for skorstensfejerne. Det har til gengæld betydet at nogle lokalt forhandlede tillæg kan være udeladt.

Du kan selv sammenligne din løn her