David Trads:
Vulgære direktørlønninger presser den danske model

David_Trads_bred
10. feb. 2022 06.00
Dette er en klumme. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

VI HAR NU tre danske topdirektører, som årligt henter i omegnen af 50 millioner kroner hjem i løn – altså noget, der ligner 100 gange årslønnen for en gennemsnitlig ansat. Udviklingen er galopperet afsted de forløbne år – og der er ingen grund til at tro på mådehold:

Lars Fruergaard Jørgensen, topchef for Novo Nordisk, har på fem år fordoblet – ja, fordoblet! – sin årsløn. Sidste år tjente han 58,3 millioner kroner på at passe sit arbejde. Det gør ham til landets højest betalte direktør. Søren Skou, topchef i A.P. Møller Mærsk, øgede i 2021 sin årsløn med knap 10 procent, så han fik 46,8 millioner kroner med sig hjem. Den næsthøjeste direktørløn.

Ingen af dem har skabt deres virksomhed. Ingen af dem har sat deres egne penge i spil på at tage chancer. Det var folk, der kom før dem, som var iværksættere. De er begge – trods deres fine titler – blot lønmodtagere. Men … vi skal ikke tage fra dem, at de to største selskaber i Danmark, som Fruergaard og Skou er direktører for, vitterligt fik gode regnskaber i 2021:

Novo Nordisk fik et overskud på godt 50 milliarder kroner, mens A.P. Møller Mærsk ramte et plus på langt over 100 milliarder kroner. Flotte resultater, som dog begge er præget af gunstige markedsvilkår for både medicinal- og shippingbranchen under corona-krisen.

Glemt kodeord