Færre og færre i løntilskud, selvom mange får arbejde efterfølgende

Jobcenter_neutralt_Ida_Guldb__k_ArentsenRitzau_Scanpix
Løntilskud får mange i arbejde efterfølgende, men landets jobcentre bruger ordningen mindre og mindre Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
23. mar. 2021 18.30
Antallet af ledige, der kommer i løntilskud, er faldet drastisk. Til gengæld kommer både en stor andel dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere i arbejde efter forløbet, viser nyt studie.

Denne artikel er oprindeligt bragt på NB Beskæftigelse.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Antallet af ledige, der kommer i løntilskud, er faldet med næsten 90 procent. (Fra godt 32.000 i 2011 til knap 3.600 i 2019.) Det viser et nyt effektstudie af ordningen. Samtidig dokumenterer to professorer i økonomi, Michael Rosholm og Michael Svarer, at løntilskud er et godt redskab til at få ledige i arbejde. Det skriver NB Beskæftigelse.dk.

Studiet viser, at alle grupper af ledige får arbejde hurtigere efter et forløb på en virksomheden, hvor der er løntilskud. Det gælder dagpengemodtagere – og især ledige med længerevarende uddannelser – , der samtidig får mere stabil beskæftigelse end dem, der ikke deltager i forløb med løntilskud.

LÆS OGSÅ: Professor: Coronakrisen skubber udsatte danskere ud af arbejdsmarkedet

Også både jobparate og aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere får oftere job efter løntilskud. Den efterfølgende beskæftigelse er dog ikke mere stabil end for kontanthjælpsmodtagere, der ikke har deltaget i løntilskudsforløb.

Målingen af effekten af løntilskud er lavet for perioden 2015 til 2019. Se udviklingen i løntilskud fra 2008 til 2019 nederst i artiklen. Der kan du også se hvilke grupper, der oftest er i løntilskud.

Ikke ny viden

Det er Beskæftigelsesministeriet, der har bestilt og offentliggjort effektmålingen. I den anledning siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S):

- Jeg synes, at det er en interessant analyse, som giver os ny viden på området. Det er rigtig glædeligt, at de offentlige løntilskudsjob også gør en positiv forskel for dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere.

LÆS OGSÅ: I Nyborg betaler de udsatte og timelønnede prisen for coronakrisen

- Resultaterne i analysen giver kommunerne nye perspektiver i den lokale prioritering af beskæftigelsesindsatsen, og det er kun godt, at man med den nye viden får flere redskaber i værktøjskassen at tage fat i.

Men det er ikke ny viden for jobcentrene, der godt er klar over, at løntilskud virker.

Beskæftigelsesministeriets effektstudie dækker år, hvor der var en stor vækst i økonomien. I den periode gik jobcentrene i højere grad efter lønnet arbejde til de ledige end løntilskud.

- Løntilskud er en blandt flere ting i jobcentrets værktøjskasse, som vi skruer op og ned på, og bruges mest i nedgangstider, når der er høj arbejdsløshed, sagde jobcenterchef Henrik Kærgaard i Aabenraa til NB-Beskæftigelse i 2019 på baggrund af tal fra Jobindsats.dk.

Læs hele artiklen på NB Beskæftigelse.dk.