Hård kritik af regioners kontrakt med private testudbydere:
- Hvad har man dog tænkt på

20201221-105420-L-1920x1280we
Danmarks største covid-testcenter i Parken får kritik for pauvre løn- og arbejdsforhold. Foto: Emil Helms / Scanpix
21. jan. 2021 06.00
HK Service Hovedstaden retter skarpe gloser mod Region Midtjylland for ikke at sikre, at testpersonale hos private udbydere er garanteret løn under sygdom.

Hvis du bliver syg, mens du tester andre for coronasmitte, så betaler du selv for det.

Sådan er hverdagen for de mange hundrede ansatte på Copenhagen Medical A/S' store testcenter i Parken, der siden december har tilbudt gratis corona-lyntest til danske borgere. 

Som A4 Arbejdsliv beskrev i sidste uge, er de ansatte placeret på 0-timers kontrakter, hvor de hverken er garanteret et minimum af arbejdstimer, og eller løn under sygdom. 

LÆS OGSÅ: Kritik af kontrakter på Danmarks største testcenter: Ingen løn under sygdom

Nu retter fagforeningen HK Hovedstaden skarp kritik af Region Midtjylland, der er ansvarlig for den aftale, som det offentlige har indgået med Copenhagen Medical om lyntest. 

Ifølge HK Service Hovedstaden burde Region Midtjylland gennem såkaldte arbejdsklausuler have sikret sig, at de ansatte var garanteret løn, hvis de blev syge. 

- Det er fuldstændig under lavmålet, at man tillader den slags på en arbejdsplads, der udfører så kritisk en opgave som coronatest. Hvad har man dog har tænkt på, siger Rene Knudsen, formand i HK Service Hovedstaden. 

- De ansatte udsætter sig selv for stor smitterisiko gennem deres arbejde, men skal selv betale regningen, hvis de bliver syge. Det er for ringe, tilføjer næstformanden. 

Region: Vi kan ikke kræve overenskomst 

Hos Region Midtjylland forklarer Dorte Christensen, vicedirektør for Indkøb og Medicoudstyr, at kontrakten med Copenhagen Medical A/S er indgået med kort varsel, da regionerne og regeringen kort før jul indgik aftale med flere private aktører om levering af lyntest. 

- Vi stod i en situation, hvor vi skulle have løst en opgave meget hurtigt, og derfor måtte vi også med utroligt kort varsel lave en opgaveformulering, som vi kunne få private aktører til at byde ind på, siger Dorte Christensen. 

Hvorfor har I ikke, da I indgik aftalen med Copenhagen Medical krævet, at de ansatte var garanteret løn under sygdom? 

Som offentlig udbyder af en opgave kan vi ikke stille krav til, hvilken overenskomst, de ansatte bliver placeret på. Vi kan kun kræve, at de ansatte ikke bliver stillet ringere end offentligt ansatte på lignende vilkår, siger Dorte Christensen. 

Men jeg spørger ikke til overenskomsten - jeg spørger, hvorfor I ikke har indført arbejdsklausuler, der sikrer, at det privat ansatte testpersonale er sikret løn under sygdom? 

Jeg kan kun sige, at vi selvfølgelig har indskærpet overfor vores private leverandører, at de skal overholde gældende regler for løn og arbejdsvilkår, og naturligvis ikke stille privat ansat testpersonale ringere end andre, siger Dorte Christensen. 

Ekspert: Region kan sagtens stille krav

Ifølge Peter Breum, partner i advokatfirmaet Sirius og ekspert i ansættelsesret, er Region Midtjylland i sin gode ret til at indføre arbejdsklausuler i deres udbudskontrakter, der blandt andet garanterer ansatte løn under sygdom. 

- Når det offentlige udbyder opgaver til private, er der vide rammer for, at det offentlige kan bestemme, hvilke løn- og arbejdsvilkår, som de private firmaer skal leve op til, siger Peter Breum. 

- Man kan ikke stille krav om, at ansatte skal være medlem af en fagforening, eller at den private virksomhed skal tegne overenskomst. Men en offentlig myndighed kan sagtens kræve, at de ansatte skal have ret til løn under sygdom, hvis den pågældende virksomhed skal have opgaven, tilføjer Peter Breum. 

Peter Breum har tidligere kritiseret de kontrakter, som Copenhagen Medical tilbyder deres ansatte for at være på kant med Funktionærlovens bestemmelser om ret til løn under sygdom. 

- For mig at se er der tale om en arbejdsgiver, der har haft brug for meget hurtigt at kunne hyre en masse ansatte ind, og som har brug for ligeså hurtigt at kunne komme af med dem igen, lød det fra Peter Breum i sidste uge. 

- Det har man så forsøgt at løse ved at lave nogle sproglige krumspring i kontrakten, men det gør det jo ikke mere lovligt, vurderer advokaten. 

Fagforening: Der bliver ikke lyttet 

Hos HK Service Hovedstaden kritiserer formand Rene Knudsen ligeledes, at der ikke er indarbejdet arbejdsklausuler om ret til løn under sygdom i de kontrakter, som Region Midtjylland for få dage siden har indgået med virksomheden SOS International om levering af corona-lyntest frem til 1. maj. 

- VI har indskærpet overfor regionen, at det her er noget, som vi mener, at der skal styr på hurtigst muligt. Det lader ikke til, at der bliver lyttet, siger Rene Knudsen. 

Rene Knudsen fortæller endvidere, at HK Service Hovedstaden har bragt kritikken af de testansattes manglende løn under sygdom videre til regionsrådformand Sophie Hæstorp Andersen.

I et sms-svar til A4 Arbejdsliv skriver Sophie Hæstorp Andersen, at regionernes kontrakter "selvfølgelig skal leve op til almindelige regler om sociale klausuler i Region Hovedstaden".