Ledigheden stiger igen - men ikke så meget som ventet

20210121-112221-2-1920x1280we
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
18. feb. 2021 06.39
350 flere faglærte og ufaglærte blev ledige i januar, viser nye tal. Dermed er arbejdsløsheden vokset for første gang i et halvt år. Men ikke så meget som ventet, siger flere eksperter.

Med den store nedlukning hen over julen, hvor mange butikker igen måtte låse dørene og skolebørnene blive hjemme, skulle man tro, at ledigheden igen ville buldre i vejret. Men det ser ikke ud til at være sket.

I 3F steg ledigheden i januar for første gang i seks måneder. Men kun med 350 personer. Det svarer til en stigning på 0,2 procent.

Det skriver Fagbladet 3F.

- Stigningen skal ses i lyset af den store nedlukning. Men den er slet ikke så stor, som vi så i foråret sidste år under den første store nedlukning, siger økonom i 3F Jesper Grunnet-Lauridsen.

Han mener, at det kan være virksomhedernes mulighed for at sende medarbejderne på midlertidig arbejdsfordeling og lønkompensationsordningen, der holder hånden under arbejdsmarkedet.

- Og så har virksomhederne måske i højere grad lært at navigere i nedlukningen nu, tilføjer han.

Forklaringen på, at det trods alt ikke ser værre ud, kan være, at de hårdest ramte virksomheder – blandt andet i oplevelsesindustrien – har skåret ind til benet i forvejen. Det vurderer cheføkonom Tore Stramer fra arbejdsgiverforeningen Dansk Erhverv.

- Desuden bruger folk nok lidt flere penge nu end i foråret, blandt andet fordi nedlukningen ikke er helt så restriktiv denne gang, mens nedlukningen i foråret 2020 var mere total. Blandt andet er blomsterhandlere, tandlæger og vinhandlere åbne nu, siger han til Fagbladet 3F.

- Derfor har danskerne ikke smækket kassen helt i. Vi har brugt penge, hvor det var muligt, og det har været med til at holde hånden under virksomhederne. Virksomheder og forbrugere har været mere forberedte denne gang, vurderer Tore Stramer, og tilføjer, at dele af økonomien faktisk går ret godt.

Også han er lidt overrasket over, at ledigheden trods alt ikke er steget mere.

- Men vi kommer nok til at se yderligere stigning i ledigheden, selv om tallene ser ikke ud til at komme i nærheden af foråret, siger Tore Stramer.

Tendensen i 3F-tallene er den samme, som en analyse for nylig viste fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE-rådet.

Her fandt cheføkonom Erik Bjørsted, at stigningen i ledigheden hen over jul og nytår ikke var nær så voldsom, som man kunne have forventet.

- Det er en glædelig overraskelse, for man kunne have frygtet, at det var langt værre, siger han.

Erik Bjørsted tror, forklaringen er, at usikkerheden samlet set er mindre denne gang.

- Kompensationsordningerne blev opfundet i foråret, de er på plads nu. I foråret var det hele nyt, nu er det gået mere gnidningsfrit. Det er nok en stor del af forklaringen. Og så at vaccinerne er på bordet, så der er lys forude, også selv om langtidsledigheden stiger, siger han.