Ny aftale forlænger hjælp til ledige

20210209-112105-L-1920x1280we
Erhvervsminister Simon Kollerup præsenterer tirsdag en ny politisk aftale om yderligere forbedringer af hjælpepakker. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
9. feb. 2021 11.02
Med ny justering af hjælpepakkerne forlænger regeringen fastfrysning af dagpengesystemet og 225-timers regel til efter påske.

Den nye aftale om forbedring af lønkompensationsordningen for selvstændige, som regeringen netop nu præsenterer, indeholder også en betydelig håndsrækning til landets ledige. 

Det viser en aftaletekst, som A4 Arbejdsliv har set. 

Med aftalen forlænger regeringen og en række af Folketingets partier suspenderingen af 225-timers reglen til et godt stykke efter påske - mere præcist til 30. april. 

Aftalen sætter også det såkaldte dagpenge-ur på pause indtil samme dato. 

Det betyder, at ledige ikke bruger af deres dagpenge-periode før tidligst 1. maj, og risikerer dermed ikke at løbe tør for dagpenge. 

Samtidig forlænger aftalen også den ordning, hvor ufaglærte ledige kan få 110 pct. af deres hidtidige dagpengesats, hvis de starter på en uddannelse, med et år. 

Dermed løber ordningen til og med 2022. 

Aftalen er indgået mellem regeringen og Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Konservative og Alternativet.

- Det er ikke nemt at finde nyt arbejde midt i pandemien, derfor skal staten ikke have lov til at svinge pisken over de ledige. Samtidig er det kun fornuftigt at give bedre muligheder for uddannelse til ledige lige nu. Vi får brug for dem, når krisen er overstået, siger Theresa Berg Andersen, erhvervsordfører for SF. 

Bedre hjælp til selvstændige 

Med aftalen kan selvstændige fremover søge om 30.000 kroner om måneden i lønkompensation, og hvis de har ansatte, kan de søge om 33.000 kroner om måneden.

Selvstændige kan søge, hvis de opfylder en række krav herunder mindst 30 procents nedgang i omsætning.

 - Restriktioner og hjælp skal naturligvis passe sammen. Det er afgørende for vores land, at vi holder fast og holder smitten nede nu, hvor vi kan se en smule lys for enden af tunnelen, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) på et kort pressemøde.