EU-parlamentarikere i protest mod skattely under den såkaldte Luxleaks-skandale. Nu får de lejlighed til at hvæsse knivene igen.  Foto: Frederick Florin/Scanpix

HUMBUG SØN:

Kritik: Nye EUregler lægger op til fup og svindel

25. maj 2015
EUKommissionen vil gøre det lettere at stifte selskaber overalt i EU. Forslaget har opbakning i den danske regering. Men kritikere påpeger, at kravene til stiftere er så slappe, at reglerne ligner en invitation til social dumping og skattefifleri.

På få dage og med blot 1 euro på lommen skal du kunne åbne en virksomhed hvor som helst i EU – uden at møde op noget sted eller dokumentere din identitet. Det hele kan klares på nettet.

Sådan lyder et forslag fra EU-Kommissionen. Men direktivforslaget, som den danske regering støtter op om, er nærmest en invitation til snyd, lyder kritikken fra en række kilder, Ugebrevet A4 har talt med.

De mener, at reglerne vil gøre det endnu nemmere for folk med tvivlsom moral at lave social dumping, undgå skat og flygte fra kreditorer.

»Det her er en invitation til fup og svindel,« siger Rina Kari, EU-parlamentsmedlem for Folkebevægelsen mod EU og fortsætter:

»Du må ikke stille krav om dokumentation, eller at du skal møde op og vise, at du faktisk er et rigtigt levende menneske. Du må heller ikke stille krav om penge, udover den her ene euro.«

Man bekæmper social dumping med den ene hånd og fremmer det med den anden. Det giver ingen mening. Marie Louise Knuppert, international sekretær, LO

Selv i iværksætternes egen brancheforening er man skeptisk over for selskabstypen.

»Jeg har aldrig været den store tilhænger af IVS-selskaber. Jeg synes, at hvis man starter en virksomhed med det udgangspunkt, at man ikke kan stable 50.000 kroner til et ApS på benene, bør man nøje overveje, om man nu også er klar til at blive iværksætter,« siger Christian Øyrabø, der dog tilføjer:

»Men når det nu er her, så synes jeg, det er fair nok med en harmonisering af, hvordan man gør tingene i EU.«

Regler med mening

Rina Kari fra Folkebevægelsen mod EU mener, at Kommissionen med dette forslag går for langt i sin jagt på administrative byrder.

»Det er rigtig fint, at det skal være nemt at lave egentlige virksomheder. Men hvis vi skal sikre os imod, at man misbruger det her som huller til at undgå eksempelvis skat og arbejdstagerrettigheder, så er vi nødt til at kræve en eller anden grad af regulering og bevisførelse. Det kan man selvfølgelig godt betragte som en byrde for virksomhederne,« siger Rina Kari, der selv arbejder for, at minimumsbeløbet hæves til 1.000 euro.

I LO forstår man ikke, hvorfor Kommissionen finder behov for at slække kravene til oprettelse af selskaber i andre lande, når bivirkningen er, at det bliver lettere at løbe om hjørner med myndighederne.

»Jeg synes, vi har set nok af selskaber, der via sindrige konstruktioner med anvendelse af mange lande har narret skattemyndigheder og andre myndigheder. Jeg behøver vel ikke engang at sige Lux-leaks. Det synes jeg egentlig ikke, vi behøver at fremme,« siger Marie-Louise Knuppert.

SUP-direktivet skal behandles i EU's ministerråd den 28.-29. maj, hvor ministrene vil drøfte en række ændringsforslag og forsøge at finde en fælles holdning.

EU-Parlamentets beskæftigelsesudvalg behandler direktivet midt i juni.

*Artiklen er opdateret 26. maj 2015 med kommentarer fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen.

Denne artikel er produceret til Ugebrevet A4's EU-portal 'Nyt om EU', der er støttet af Europa-Nævnet.