Nadia Kruse er en af mange tusinde danskere, der ikke har råd til at holde sommerferie. Foto: Privat

Nadia har ikke råd at holde ferie med sin datter: "Man føler sig som en dårlig forælder"

7. jul, 17:34
Nadia Kruse er en af flere tusinde danskere, der ikke har råd til at holde sommerferie. Hun har fået hjælp af Dansk Folkehjælp til at komme afsted på en uges ferie med sin datter.

For mange danskere er sommerferie lig med gode minder fra udlandsture og campingferie. 

Men ikke for Nadia Kruse. Hun har været på kontanthjælp i tre år, og derfor bliver hende og datteren Victorias sommermåneder ofte brugt på Amager, hvor de to bor i en lejlighed.

LÆS OGSÅ: Nye tal: Så mange danskere har ikke råd til at holde ferie 

- Vi skal i forvejen vende hver en krone. Kontanthjælpsloftet betyder, at jeg har fået fjernet min boligstøtte, og derfor har jeg simpelthen ikke haft råd til at tage afsted på ferie, siger Nadia Kruse til A4 Nu. 

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at hver ottende dansker ikke har råd til at holde ferie.

Samtidig melder organisationer som Dansk Folkehjælp om flere og flere ansøgninger fra danskere, der beder om hjælp til at komme afsted på sommerferie. 

Dansk Folkehjælp sørger hvert år for, at en gruppe økonomisk trængte danskere kan komme afsted på en uges gratis ferie.

Nadia Kruse havde også søgt om at komme med på Dansk Folkeferies tur, men havde i starten fået afslag. Samme besked fik hun fra Kirkens Korshær og Frelsens Hær, der tilbyder lignende ture. 

- Men pludselig tikker der en SMS ind om, at jeg har fået en plads, og så begynder jeg jo bare at juble midt i stuen og tænke yes, jeg får rent faktisk lidt ferie med min datter, fortæller Nadia Kruse. 

Betyder så meget 

Dansk Folkehjælps tur gik i år til Blokhus, hvor Nadia og Victoria Kruse sammen med 44 økonomisk trængte familier fik en uges gratis ophold på Danland med kost og logi betalt. 

Nadia Kruse er ikke i tvivl om, hvad hjælpen fra Dansk Folkehjælp betyder for hende og hendes datter. 

- Det giver et pusterum, og en mulighed for at huske, at man rent faktisk er et menneske, der har lov til at få en særlig oplevelse med sin datter en gang imellem, siger Nadia Kruse. 

- For min datter gør det, at hun nu også kan fortælle om sin ferie, og ikke kun skal høre på vennernes historier. Og det betyder bare så meget for hende, at hun har kunnet komme ud og få nye venner, og ikke bare har holdt sin ferie på Amager, hvor vi bor til daglig, fortæller Nadia Kruse. 

Søvnløse nætter 

Selvom Nadia Kruse i år var en af de heldige, der fik en plads på Dansk Folkehjælps tur, er hun godt klar over, at hun næste år kan være en af de mange, der står med et afslag og et nej til sommerferie-hjælp.

Et nej, der ifølge hende er et hårdt slag for mange familier, der i forvejen har problemer med at få pengene til at række i sommermånederne. 

- Man føler sig jo som en dårlig forælder, når man er på kontanthjælp, og ikke har råd til at give sine børn en god oplevelse. Det er jo hårdt at sige til sin datter, at der ikke engang er penge til en tur i Tivoli, når hun ser alle vennerne tage afsted, fortæller Nadia Kruse. 

- Når skolerne og børnehaverne har lukket, er man jo lidt tvunget til at holde ferie, uanset om man har råd eller ej. Og det giver altså søvnløse nætter, når man godt ved, at man er flad, før vi er halvvejs igennem måneden, siger hun. 

Nadia Krise fortæller, at hun har været på arbejdsmarkedet fra hun var 12 år gammel, indtil hun for tre siden blev tvunget til at sige sit job op. 

- Der er nok mange, der tænker "tag dig sammen og find et job", men der er ikke nogen, der selv har valgt at være på kontanthjælp. Alle har deres at slås med, og derfor er det så vigtigt, at der findes nogen, som vil give en hjælpende hånd, når man er i nød, fortæller hun.