Organisering er det bedste og eneste værn mod de frygtelige forretningsmetoder, som blandt andet Amazon har, sagde FH-formand Lizette Risgaard på 3F's kongres. Her fik hun blomster af formand Per Christensen. Foto: A4-Medier.

Går i krig mod globale giganter: Danske lønmodtagere siger nej til kummerlige arbejdsforhold

23. sep, 12:38
FH-formand Lizette Risgaard fastslog i sin tale på 3F's kongres, at organisering og en stærk fagbevægelse er det bedste og eneste værn mod Amazon, Ryanair og andre globale koncerner, der behandler deres medarbejdere som robotter. Og så pointerede hun, at den såkaldte musketered består ved OK20.

Internationale virksomheder, der kommer til Danmark og tror, at de kan tjene penge ved at tryne medarbejderne, kan godt tro om igen. Ifølge formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard forregner de sig og glemmer, at der er en stor, dansk fagbevægelse, der ikke vil tillade det. 

LÆS OGSÅ: Forbunds-formand: Gule fagforeninger har ingen varer på hylderne

- Det bedste værn mod deres frygtelige forretningsmetoder er organisering og overenskomster. Alle virksomheder er velkomne til Danmark, så længe de respekterer den danske model, sagde Lizette Risgaard til de mere end 700 delegerede på 3F's kongres i Aalborg mandag middag.

Lagerarbejdere, chauffører, rengøringsassistenter og andre af 3F's medlemmer er specielt udsatte, hvis internationale giganter som Amazon etablerer sig i Danmark. 

I England tisser Amazons medarbejdere i flasker, fordi de er så pressede på tid
Lizette Risgaard, formand for FH.

- Amazon har bygget det ene lager efter det andet i Europa. De kommer tættere og tættere på. Og med hvert lager følger skrækhistorier om kummerlige arbejdsforhold, fastslog Lizette Risgaard.

- I England tisser Amazons medarbejdere i flasker, fordi de er så pressede på tid. Det er ikke løgn. Det er hverdag. Amazon er endda kendt for at lade medarbejdere i stikken, når de bliver skadet på jobbet. Det er ikke nytænkende at koste rundt med medarbejdere, slide dem ned og jage dem, sagde hun.  

Organisering er vores bedste skjold

Hun sammenlignede forretningsmetoderne hos Ryanair, Uber, Amazon og andre globale koncerner med den, som de gamle herremænd brugte, når de brutalt udnyttede arbejderne. 

- Men i fællesskab tog vi os kærligt af Ryanair og Uber. Det må aldrig kunne betale sig at konkurrere på dårlig løn og usselt arbejdsmiljø. Derfor er det, at vi ikke skal frygte robotter og ny teknologi. Vi skal i stedet kæmpe imod de virksomheder, som behandler medarbejderne som robotter, sagde Lizette Risgaard. 

- Organisering er vores bedste skjold, og det, som gør os stærkere, sagde hun og roste 3F for at være dygtige til at organisere og tegne overenskomster. 

Lige rundt om hjørnet venter forhandlinger om fornyelse af overenskomsterne for mere end to millioner lønmodtagere på det private arbejdsmarked. Og her er det afgørende, at lønmodtagerne står skulder ved skulder og står ved den såkaldte musketered, pointerede hun.

Musketereden skal bestå

Netop musketereden har været kontroversiel hos nogle af 3F's medlemmer, fordi den sammenkæder overenskomsterne. Ved seneste overenskomstfornyelse stemte nogle 3F-grupper imod de nye overenskomster, men fordi et stort flertal stemte for, blev de omfattet af en overenskomstfornyelse, som de takkede nej til. 

- Jeg mener, at vi står os godt ved den solidaritet, der er indbygget i den måde, vi hidtil har grebet overenskomstforhandlingerne an på, med et sammenkædet mæglingsforslag. Der er selvfølgelig fordele og ulemper. Men fordelene opvejer ulemperne, sagde hun.

Kan I huske, hvornår en regeringschef sidst har haft det som topprioritet at hjælpe hårdtarbejdende lønmodtagere?
Lizette Risgaard, formand for FH.

Lizette Risgaaard fremhævede, at netop sammenkædningsreglen har været god for blandt andet Malerne og Blik og Rør igennem tiden. 

- Jeg er sikker på, at også i 2020 får I rigtig gode aftaler på de forskellige overenskomster, lovede hun. 

FH-formanden hentede også bifald, da hun fastslog, at dagpengene skal være bedre end i dag, og at efteruddannelse skal planlægges lige så godt som ferien.  

Ros til ny regering

Derudover bød fagbevægelsens førstekvinde også på masser af ros til den nye socialdemokratiske regering for blandt andet at ville sørge for tidligere pension til nedslidte og bedre arbejdsmiljø. 

- Kan I huske, hvornår en regeringschef sidst har haft det som topprioritet at hjælpe hårdtarbejdende lønmodtagere, spurgte hun 3F-kongressen. 

Og 3F-formand Per Christensen kvitterede for talen.

- Vi kan ikke det hele selv i 3F. Og vi er blevet stærkere i fagbevægelsen ved, at LO og FTF er lagt sammen til FH. Vi skal have stoppet udhulingen af dagpengene og have tidligere pension til nedslidte. Det kræver en stærk formand for FH, og det har vi, lød det blandt andet fra Per Christensen.