- Hvis jeg var i Eritrea, ville jeg stadig have været soldat, fortæller Teddy Asfaha. Han har været i Danmark siden 2015 og ejer i dag en restaurant og café i København. Foto: Simon Bjørn Mortensen.

Teddy fra Eritrea blev selvstændig efter tre år: "Jeg vil bidrage"

7. okt, 6:00
På få år har Teddy Asfaha fra Eritrea skabt sig en karriere som selvstændig i Danmark. Og han er ikke den eneste. Flygtninge fra Eritrea er generelt hurtigere end andre flygtninge til at finde arbejde, viser nye tal.

Tre år. Så kort tid gik der, fra den 38-årige eritreaner Teddy Asfaha kom til Danmark, til han åbnede sin egen restaurant og café.

I dag har han fire ansatte og arbejder på at åbne endnu en restaurant.

LÆS OGSÅ: Minister efter kritik: Klar med nyt krav til udlændinge

Siden han kom til Danmark i slutningen af 2015, har han været fast besluttet på at få et job, så han kunne tjene sine egne penge. Det fortæller han, da A4 Nu møder ham.

- Jeg vil bidrage med noget til det danske samfund, siger han. 

Teddy Asfaha er en del af en positiv statistik.

Knap tre ud af fem flygtninge og familiesammenførte til flygtninge fra Eritrea mellem 21 og 64 år arbejder efter tre år i Danmark.

Det viser nye tal, som Udlændinge- og Integrationsministeriet har trukket for A4 Nu. Og det er en forandring.   

Ikke en eneste af de 173 eritreanere i den arbejdsduelige alder, der ankom i 2014, var i beskæftigelse efter et år i Danmark. Efter tre år var 19 procent af flygtninge fra Eritrea i arbejde. Det viste tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) sidste sommer.  

Andelen af flygtninge fra Eritrea, der efter tre år i Danmark, er kommet i arbejde, har i løbet af de seneste år oversteget den generelle andel af flygtninge og familiesammenførte, der er kommet i arbejde, viser tallene fra ministeriet.  

Ser man på den samlede andel af de 21-64-årige flygtninge, var det i første kvartal af 2019 kun to ud af fem, der var i job efter tre års ophold i Danmark.

Artiklen fortsætter efter grafen.

 

"I militæret tænker du ikke på fremtiden" 

Det er etiopisk mad, der bliver serveret på restaurant Zula, som Teddy Asfaha ejer. Den ligger i den københavnske bydel Nørrebro, men vi mødes på en café i shoppingcenteret Fisketorvet. Teddy Asfaha skal nemlig købe ting sin kone og to små børn, der kom til Danmark i slutningen af august.

Den første dag, jeg kom til en kommune, fortalte jeg dem, at jeg ikke ville være en hæmsko for samfundet. Jeg ville være en, der kunne modtage og give.
Teddy Asfahe, restaurantejer 

Udover at eje restauranten, studerer han også på Aalborg Universitet København, så han har ikke svært ved at få tiden til at gå.

Han taler engelsk, men er i gang med lære dansk. Det er svært at lære det danske sprogs klang. Men han tvivler ikke på, at han består den afsluttende sprogeksamen, som venter kort forude.

Teddy Asfaha er spinkel af bygning. Han har en grå Puma-T-shirt på og en tynd guldhalskæde om halsen. Han er født og opvokset i det østafrikanske land Eritrea. Men hans vej til Danmark gik ikke direkte fra det krigsplagede land. Som 17-årig blev han tvunget ind i militæret.

LÆS OGSÅ: Naser Khader med opsang: "Der er ikke noget, der hedder førtidspension i Syrien"

Efter syv år lykkedes det Teddy Asfaha at stikke af. Med den flugt åbnede der sig nogle muligheder, som de fleste af hans landsmænd og familiemedlemmer ikke får.

- Hvis jeg var i Eritrea, ville jeg stadig have været soldat. Det ville være hårdt. I militæret tænker du ikke på at studere eller på at bygge din fremtid. Det er dead-end. Mange får ikke den mulighed, jeg fik, siger han og kigger ned på sin sølvring med en stor sort sten.

Før han kom til Europa, boede han i flere år sammen med sin kone i Israel, hvor han fik en universitetsuddannelse i terrorisme i cyberspace. Men livet som flygtning i Israel var vanskeligt.

- Jeg havde været der i ti år, men alligevel skulle jeg hver tredje måned have fornyet mit visum, siger Teddy Asfaha.

Kom til Danmark ved et tilfælde

På universitet klarede han sig så godt, at han som en af de eneste udlændinge fik tildelt stipendier og fik mulighed for at lave research i Europa. Det var i forbindelse med en studietur, at han besluttede sig for at tage videre. Denne gang til Europa. Efter kortere ophold i Tyskland og Polen endte han i Danmark.

Første stop var flygtningelejren Sandholm. Siden kom han til flygtningelejre i Herning og Holstebro, før han fik en et-værelses lejlighed i Gentofte.


I Herning så Teddy Asfaha sne for første gang. Privatfoto. 

Han havde ikke planlagt at bo i Danmark, men da han fik indblik i, hvordan velfærdssamfundet er bygget op, trak det alligevel i ham.

- Jeg ville gerne fortsætte mine studier, så jeg tænkte meget på, hvordan uddannelsessystemet er bygget op, og hvad det angår, er Danmark fantastisk, synes han.

Nogle politikere mener, at flygtninge tænker strategisk over, hvor de kan få flest penge fra det offentlige. Havde du det med i dine overvejelser, da du skulle søge asyl?

- Det overvejede jeg aldrig, nej. Den første dag, jeg kom til en kommune, fortalte jeg dem, at jeg ikke ville være en hæmsko for samfundet. Jeg ville være en, der kunne modtage og give. Jeg fik flygtningestatus og begyndte straks at give tilbage, siger han og fortsætter:

- Når jeg arbejder, betaler jeg skat. Når jeg har et firma, ansætter jeg folk, der arbejder for mig, og det er også produktivt, siger han.

Mentor er vigtig støtte

Som et resultat af trepartsaftalen om arbejdsmarkedsintegration mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter i 2016, blev der indført en integrationsgrunduddannelse (IGU). Den skulle opkvalificere flygtninge og familiesammenførte og få flere til at trække i arbejdstøjet.

Teddy Asfaha har ikke været tilknyttet IGU'en. Men han har følt sig godt hjulpet af det kommunale beskæftigelsessystem og har ikke oplevet, at systemet har presset ham.

- Jeg fandt bare et arbejde. Det er klart, at hvis du bliver derhjemme og sover 24 timer i døgnet, vil de have dig til at arbejde. Danmark er en velfærdsstat. De vil ikke efterlade dig på gaden, men du skal gøre noget for det, du får. Det accepterede jeg, for det er den rette måde at gøre det på, siger han.

Selv startede han med at være i løntilskud i tre måneder i den samme restaurant, som han i dag ejer.

Danmark er en velfærdsstat. De vil ikke efterlade dig på gaden, men du skal gøre noget for det, du får. Det accepterede jeg, for det er den rette måde at gøre det på.
Teddy Asfaha

Egentlig havde han ikke penge til at overtage den. Men de tidligere ejere gik med til en aftale, hvor han over tre år betalte for at overtage restauranten. En mentor fra Foreningen Nydanskere har hjulpet ham med alt papirarbejdet.

LÆS OGSÅ: Nye flygtninge kommer hurtigere i job

Mentoren er stadig en fast støtte, som hjælper ham med alle de spørgsmål, han støder på, om at være selvstændig i Danmark, forklarer han.

Det har krævet mange ubetalte timer at få restauranten til at løbe rundt.

- I starten gav arbejdet ikke løn, men efter fire måneder begyndte det langsomt at vende, så jeg kunne ansætte folk. Nu går det godt. Vi tjener ikke millioner, men det kører godt, og vi har mennesker, der arbejder med os. Og vi har ansatte, der kan leve af den løn, de får, siger Teddy Asfaha.

Men hans ambitioner er større end en enkelt restaurant, fortæller han stolt.

- Jeg vil gerne blive i Danmark, og jeg har en masse forretningsideer. Jeg vil gerne lave en restaurantkæde. På sigt vil jeg gerne gennem min uddannelse få mit drømmejob. Det er at blive diplomat for Eritrea. Vi må se, hvad fremtiden bringer.