Der er lagt op til faglig festivitas i stor skala, når de 93 forbund under LO og FTF med al sandsynlighed snart smedes sammen under én hovedorganisation.  Foto: Ahn Young-joon/Polfoto

BUNKEBRYLLUP:

93 fagforeninger stiler mod ny superorganisation

21. maj 2014
En historisk sammenlægning af LO og FTF er tættere på end nogensinde. Håbet er, at en ny hovedorganisation kan sikre større politisk indflydelse og bedre varetagelse af de 1,3 millioner medlemmers interesser. Men 3F giver ideen om fusion en kold skulder.

Om få år kan Danmark have en helt ny hovedorganisation med tilsammen 1,3 millioner erhvervsaktive medlemmer. Den nye hovedorganisation skal varetage interesserne for politibetjente, smede, pædagoger og håndværkere. Samtidig med at den nye organisation ser dagens lys, lukker og slukker både LO og FTF.

Sådan lyder det mest sandsynlige scenarie ifølge en stribe forbundsformænd fra både LO-forbund og FTF-forbund, som Ugebrevet A4 har talt med. Store og små faglige organisationer er brændt varme på ideen om en ny hovedorganisation inden år 2020.

Men der er også modstandere, og Danmarks største og mest magtfulde fagforbund, 3F, mener ikke, at en fusion mellem LO og FTF er svaret på fagbevægelsens udfordringer.

En sammenlægning af LO og FTF til en ny hovedorganisation er simpelthen en fremtidssikring af fagbevægelsen. Majbrit Berlau, formand, Dansk Socialrådgiverforening

Politiforbundets formand pointerer, at den offentligt ansatte politibetjent sagtens kan være i samme hovedorganisation som den privat ansatte lagerarbejder.

»For at sige det lige ud tror jeg, at der er mange politifolk, der ikke aner, hvad man laver i FTF. Politimanden er ligeglad med hovedorganisationen, hvis den bare varetager hans interesser bedst muligt, og jeg er overbevist om, at det vil styrke os forhandlingsmæssigt og politisk at være samlet i en stor organisation,« siger Claus Oxfeldt.

Ligesom adskillige andre forbundsformænd i FTF-familien kalder Claus Oxfeldt det for ’helt afgørende’,  at en ny hovedorganisation bliver politisk uafhængig og slet ikke kædes sammen med Socialdemokraterne, sådan som LO hidtil er blevet det.

Socialrådgiverne går op i størrelsen

Også socialrådgivernes formand, Majbrit Berlau, ser gerne en ny hovedorganisation.

»Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg gerne ser, vi bliver lagt sammen til en helt ny organisation på sigt. Danmark er for lille til tre hovedorganisationer, og jeg synes, at LO og FTF har mange fælles interesser,« siger hun.

For socialrådgivernes formand er der indlysende gevinster ved en fusion.

»Størrelsen alene betyder noget for interessevaretagelsen, men også for indflydelsen. Og det er jo kun interessant at få en større indflydelse,« konstaterer Majbrit Berlau.

Hun fremhæver, at en hovedorganisation med 1,3 millioner medlemmer vil få langt mere at skulle have sagt ved for eksempel trepartsforhandlinger.

Heller ikke Majbrit Berlau mener, at der er nogen som helst problemer med, at hendes medlemmer har samme hovedorganisation som smede og butiksansatte.

»Ude i virkeligheden er socialrådgivernes tætteste samarbejdspartnere jo HK’erne og socialpædagogerne, der er medlemmer af LO-forbund. Vi har intet problem med at samarbejde med dem i dagligdagen. Det væsentlige er, hvordan man skruer en ny hovedorganisation rigtigt sammen, så den kan give en vedkommende interessevaretagelse for socialrådgiverne og alle andre faggrupper,« siger hun.

Majbrit Berlau tilføjer, at det er vigtigt at få grundige drøftelser i baglandet omkring demokratiet, kulturen og de værdier, der skal gælde for en ny organisation.

Der står mange skriveborde og ledelsesposter i vejen for enhver sammenslutning. Nogle mister deres job, og der bliver et frygteligt slagsmål. Henning Jørgensen, professor, Aalborg Universitet

Både Uddannelsesforbundets formand, Hanne Pontoppidan, og formand for BUPL Henning Petersen advarer om, at det kan gå for stærkt med at indgå ægteskabet med LO.

»Dansk fagbevægelse har brug for at samle sig til en stærk spiller. Men jeg tror, at alle forbund et eller andet sted har en usikkerhed i forhold til, om man kan opbygge et tilstrækkeligt demokrati, og om man kan se sin identitet i en ny stor organisation. Derfor tror jeg ikke, at man skal forcere udviklingen, men gå langsomt frem,« siger Hanne Pontoppidan.

Og pædagogernes formand er på samme linje.

»Der er mange ting, der skiller med kultur og traditioner, og det er vi nødt til at tale os til rette om.  Vi tilnærmer os allerede hinanden, så lad det politiske samarbejde vise vejen.  Om der går fem eller ti år, før vi har en ny organisation, tør jeg ikke give et bud på, men det skal ikke være meget længere, for mange ting kalder på, at vi i højere grad optræder i fællesskab,« siger Henning Petersen.

Professor forudser en lang forlovelse

På trods af diverse forskellige positioner i FTF- og LO-familien vurderer arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet professor Henning Jørgensen, at første spadestik til en ny hovedorganisation er taget.

»Man kan aldrig forsikre sig mod faglig, politisk dumhed, men meget peger på, at vi får en ny hovedorganisation. Den kan ikke komme, før LO og FTF har holdt deres kongresser i efteråret 2015. Hvis kongresserne giver mandat til at gå videre med at etablere en ny, selvstændig organisation, er det realistisk, at det bliver omkring 2019,«siger han.

Ifølge Henning Jørgensen tager det mindst fire år fra efteråret 2015 at få diskuteret med medlemmerne og få deres accept af en ny organisation. Der skal også skrives fælles grundlag og værdisæt, fremhæver han.

»Organisatorisk skal man også være enige, og der står mange skriveborde og ledelsesposter i vejen for enhver sammenslutning. Nogle mister deres job, og der bliver et frygteligt slagsmål,« lyder professorens spådom.

Ifølge Henning Jørgensen er der store udfordringer i både LO og FTF. Han peger på, at FTF med mere end 70 organisationer har en række ’lilleput-problemer’, der skal tages hånd om, mens der i LO er nogle magtcentre, der skal løsnes op for, inden en sammenlægning er realistisk.

Men han er ikke tvivl om, at en ny hovedorganisation vil få flere muskler, end LO og FTF har hver for sig i dag.

»En ny hovedorganisation vil både fagligt, politisk og mediemæssigt få en helt anden placering end i dag. Både i forhold til det politiske system herhjemme og på den europæiske scene. Der vil komme en helt anden opmærksomhed og slagkraft omkring sådan en organisation. Tænk på, at en formand kan tale på næsten halvanden million medlemmers vegne,« siger Henning Jørgensen.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...