En ny lov om økonomiske sanktioner til familier, hvis børn har for højt skolefravær, er netop trådt i kraft. Foto: Anne Bæk / Scanpix

Advarer om ny regel: Fravær kan koste børnefamilier dyrt

18. aug, 8:00
Nye regler betyder, at familier kan blive trukket flere tusinde kroner i børneydelse, hvis deres børn har for højt fravær i folkeskolen. De nye regler skal forhindre pjæk, men lokalpolitiker advarer om, at det kan ramme langt flere familier end forventet.

Hvis et skolebarn ikke dukker op i klasseværelset, når klokken ringer ind, kan det ende med at koste forældrene dyrt. 

Det er konsekvenserne af en ny regel, der trådte i kraft 1. august, som betyder, at landets kommuner skal tilbageholde børnechecken, hvis et barn har mere end 15 pct. ulovligt fravær i folkeskolen. 

I Aarhus Kommune, der er landets næststørste, anslås det, at op mod 800 børnefamilier kan blive ramt af de nye regler, der er lavet for at forhindre pjæk eller at forældre holder deres børn hjemme fra skole uden grund. 

Thomas Medom, der er rådmand i for Børn og Unge i Aarhus Kommune, frygter dog, at langt flere familier end først antaget kan blive ramt af det økonomiske fraværs-smæk. 

- Der er masser af familier, som bliver ramt af det her, uden at der er tale om pjæk, og det synes jeg er forkert, siger Thomas Medom til A4 Nu. 

Han peger særligt på, at der ikke ligger klare regler for, hvornår fravær bliver betegnet som ulovligt, og derfor kommer den nye lov ifølge ham til at ramme alt for tilfældigt. 

- Vi risikerer at se tilfælde, hvor børnefamilier kan blive trukket på grund af dødsfald i familien, eller andre omstændigheder, hvor man ikke kan nå eller har overskuddet til at afklaret fraværet med skolen, forklarer rådmanden. 

Ifølge tal fra Undervisningsministeriet, kan over 14.000 familier risikere at blive ramt af de nye regler på landsplan.

Fakta: For højt fravær kan koste børnechecken 

En lovændring pålægger folkeskoler at underrette kommunen, når en elev i løbet af et kvartal har mere end 15 procent ulovligt fravær.

Herefter skal kommunen automatisk tilbageholde børne- og ungeydelsen til elevens forældre i et kvartal.

Lovændringen blev vedtaget i forbindelse med den afgående regerings strategi mod parallelsamfund.

I skoleåret 2017 til 2018 havde 5.166 folkeskoleelever så meget ulovligt fravær, at børnechecken ville ryge.

Kilde: DR.dk

Ikke klar

De nye regler om økonomisk straf til børnefamilier er en del af den tidligere regerings indsats mod parallelsamfund, og har til formål at nedbringe fraværet i folkeskolen med op til ti procent.

Loven er dog også blevet revset af Kommunernes Landsforening (KL), der ikke mener, at landets kommuner er klædt på til at forvalte loven på forsvarlig vis. 

- I værste fald risikerer vi, at familier, der skulle sanktioneres, ikke bliver det, eller at familier bliver sanktioneret, selvom de ikke skulle have været det, sagde Thomas Gyldal Petersen tilbage i juni til DR

Rådmand Thomas Medom mener, at fraværs-loven er blevet vedtaget og sat i kraft alt for hurtigt.

- Jeg er bekymret for, at man har hastet noget igennem, som på ingen måde er klar til at blive ført ud i livet. Der er jo langt flere familier, der bliver berørt af det her, end man først har regnet med, forklarer han. 

Aldrig været meningen 

Thomas Medom peger også på, at loven kan ramme familier, hvis børn døjer med psykiske problemer eller skolevægring. 

- Hvis man står med et barn, der eksempelvis er ramt af angst og har brug for en fridag, så kan man nu risikere at blive trukket i børnepenge. Det har jo aldrig været meningen med den her lov, siger han. 

Er det ikke positivt, at man fra politisk side forsøger at sikre, at børn rent faktisk kommer i skole og ikke pjækker, eller bliver holdt hjemme uden grund af deres forældre? 

- Det er fint, at man har fokus på det. Men jeg tror ikke, at den her lovgivning kommer til at få flere børn til at komme i skole. Det mener jeg er helt misforstået, siger Thomas Medom. 

- Det kræver et langt sejt træk, hvor man hele tiden er i kontakt med de familier, hvis børn ikke kommer i skole, og hjælper dem tilbage i klasserne. Det gør man ikke ved at straffe dem økonomisk, uddyber rådmanden. 

A4 Nu har forsøgt at få en kommentar fra undervisningsminister Pernille Rosenkrants-Theil (S), men det har ikke været muligt inden deadline.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 71 74 73 77 ...