Mange advokater modtager trusler, hademails eller bliver chikaneret af klienter eller modparter. Advokatsamfundet har derfor oprettet et beredskab for at hjælpe de udsatte advokater. Foto: Celina Dahl / Ritzau Scanpix

Livs børn blev truet på livet: Chikane er en del af jobbet

23. jul, 6:22
Liv Dyrhauge-Klargaard passede sit job som familieretsadvokat, da hun begyndte at få trusler fra modpartens klient. Mange advokater oplever chikane, viser undersøgelse.

Skilsmisser kan trække tænder ud, men de færreste tænker nok over, at det også kan være noget af en gyser for advokater.

Det blev en skilsmissesag for familieretsadvokat Liv Dyrhauge-Klargaard sidste år. Mens hun førte sagen for den ene part, gik den anden nemlig til angreb.

- Vedkommende ringede til retten og truede mine børn. Hvis personen ikke fik sit barn udleveret, skulle der ske noget med mine børn, siger Liv Dyrhage-Klargaard.

Hun var i Island på tidspunktet, og det var derfor, truslen blev leveret til retten, da Liv Dyrhauge-Klargaard ikke var til at få fat i.

- Så kontakter retten mig og vil gerne vide, hvor mine børn er, og får fat i min mand, siger hun.

I første omgang gjorde politiet ikke noget ved truslen. Men da Liv Dyrhauge-Klargaard begyndte at modtage flere opkald med trusler et par måneder senere, gik politiet endelig ind i sagen, og forælderen blev varetægtsfængslet.

Der blev råbt og skreget

Mere end 40 procent af landets familieretsadvokater svarede i en undersøgelse fra Advokatsamfundet i 2016, at de har været udsat for chikane fra egen klient eller modpartens klient. Advokaternes oplevelser, som undersøgelsen blotlagde, har nu fået Advokatsamfundet til at oprette et særligt beredskab med blandt andet psykologhjælp og rådgivning.  

For mens eksempelvis dommeren i en retssag er omfattet af skærpede regler for vold eller trussel mod personer i offentlig tjeneste, er dette ikke tilfældet for en advokat.

- Vi er ligesom hr. og fru Jensen i forhold til trusler. Så der skal meget til, før politiet gør noget. Det er enormt ubehageligt. Men vi kan ikke sige nej til sager, og hvis man er beskikket, betaler staten ens salær, siger Liv Dyrhauge-Klargaard.

Det eskalerede hver gang, der blev truffet en afgørelse
Liv Dyrhauge-Klargaard, familieretsadvokat

Hun havde allerede mærket vreden og utilfredsheden, længe før telefonopkaldet kom til retten. Både Liv Dyrhauge-Klargaard, hendes sekretær og en kollega havde haft den skrigende forælder i røret flere gange.

- Det eskalerede hver gang, der blev truffet en afgørelse, siger Liv Dyrhauge-Klargaard.

Opkaldene kom i perioder alt efter, om der var nyt i sagen.

- Forælderen ringede op og skreg mig eller min sekretær ind i hovedet. Hvis der skete noget i sagen, kunne det være op til syv-ti gange på den samme dag, siger Liv Dyrhauge-Klargaard.

Advokaten tog kontakt til politiet, som sagde, at hun ikke skulle lægge på, som hun ellers havde gjort hidtil. Det var vigtigt at høre, om forælderen kom med konkrete trusler.

- Den bedste måde at stoppe det på var at lade forælderen snakke. Der blev råbt og skreget og så lagt på. Jeg fornemmede, at personen bare ville have en reaktion, siger Liv Dyrhauge-Klargaard.

Men den kom ikke. For en advokat må ikke kontakte en anden advokats klient, så det eneste, Liv Dyrhauge-Klargaard kunne gøre var at kontakte forælderens advokat og fortælle, hvad hun blev udsat for. Kort tid efter kunne hun konstatere, at modparten havde skiftet advokat. Og at det gentog sig yderligere to gange. 

Klagede til dronningen og PET

Det var første gang, at Liv Dyrhauge-Klargaard oplevede at blive chikaneret.

- Det var så voldsomt. Og familie og venner troede ikke på mig, når jeg fortalte om det, husker hun.

Jeg havde lige tænkt, at nu stopper det, og så blev det bare ved
Liv Dyrhauge-Klargaard, familieretsadvokat

Men de troede på hende, da hun tidligere på året stod frem i Berlingske og fortalte sin historie. Til gengæld begyndte truslerne igen.

- Jeg havde lige tænkt, at nu stopper det, og så blev det bare ved. Hvis jeg ikke havde sagt noget, havde der været ro, siger Liv Dyrhauge-Klargaard.

Alligevel overvinder ønsket om at sætte fokus på emnet frygten for at blive chikaneret.

Som advokat skal man helst være stærk, så det går ikke, at du bukker under for enhver skør klient, der generer dig
Liv Dyrhauge-Klargaard, familieretsadvokat

Personen, der ringede og truede, har i dag et polititilhold og kan derfor ikke længere kontakte Liv Dyrhauge-Klargaard eller hendes familie.

Til gengæld kan personen kontakte folk omkring Liv Dyrhauge-Klargaard, og det er da også sket. Vedkommende har haft fat i Advokatrådet, da Liv Dyrhauge-Klargaard blev bestyrelsesmedlem og har tillige klaget til dronning Margrethe, PET og samtlige dommere.

-  Vedkommende har startet en ny krig og skriver rundt omkring om mig for at så tvivl om mig, siger Liv Dyrhauge-Klargaard.

En del af jobbet

Men Liv Dyrhauge-Klargaard giver ikke op. I foråret udviklede Advokatsamfundet et beredskab, som blandt andet sørger for rådgivning og psykologhjælp for advokater, der er udsat for chikane. Havde beredskabet eksisteret, da Liv Dyrhauge-Klargaard modtog de første telefonopkald og mails, kunne Advokatsamfundet have overtaget korrespondancen med forælderen og med politianmeldelsen. 

Tonen er blevet grovere. De fleste har respekt for domstolen og politiet, men respekten for advokaten er ikke altid til stede
Liv Dyrhauge-Klargaard, familieretsadvokat

Beredskabet blev oprettet på baggrund af undersøgelsen fra 2016, som blandt andet viste, at 42 procent af familieretsadvokaterne mener, at chikane er en del af jobbet.

- Som advokat skal man helst være stærk, så det går ikke, at du bukker under for enhver skør klient, der generer dig. Det er en del af jobbet. Men det at tale højt om det, har ikke tidligere været en del af jobbet, siger Liv Dyrhauge-Klargaard.

Hun håber derfor på at få skabt en bedre dialog om den chikane, advokater kan opleve.

- Tonen er blevet grovere. De fleste har respekt for domstolene og politiet, men respekten for advokaten er ikke altid til stede, mener hun.

Klienten har ikke altid ret

Liv Dyrhauge-Klargaard er ikke længere involveret i den skilsmissesag, der førte til truslerne. Selv om sagen var voldsom for hende, arbejder hun stadig som advokat og er glad for sit arbejde. Hun har dog lært sine egne grænser at kende.

- Før i tiden ville jeg mene, at klienten havde ret, men nu er jeg meget mere tydelig i, hvornår min grænse er overskredet. Hvis jeg har en klient, der sender en ubehagelig mail, skriver jeg med det samme, at jeg ikke bryder mig om tonen, erklærer Lis Dyrhauge-Klargaard.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...