Der er meget mistillid i systemet, hvor man hele tiden skal bevise, at man er syg, fortæller Annemette Kristensen. Hun er taknemmelig for, at hun nu har et fleksjob. Foto: Privatfoto

Annemette fik hjernerystelse: Man møder meget mistillid i systemet

13. maj, 5:30
Den 47-årige frisør Annemette Kristensen er blandt de patienter med hjernerystelse, som har fået varige mén og derfor ikke kan klare et fuldtidsjob.

Et hårdt slag i hovedet efter et fald ned af en trappe vendte for fire år siden op og ned på Annemette Kristensens liv.

Læs også: Syge danskere i fælles opråb: Den læge skal stoppes

Hun fik en hjernerystelse, som resulterede i langvarige mén. Hun kunne derfor ikke længere passe sit arbejde som frisør, men blev sygemeldt og havnede i det kommunale system.

- Jeg følte, at der var meget mistillid i systemet, selvom de sagsbehandlere, jeg havde med at gøre, ikke var i tvivl om, at jeg havde det dårligt. Men de havde nogle regler, de skulle gå ud fra. Mistilliden ligger i reglerne, siger Annemette Kristensen til A4 Nu.

Den 47-årige uddannede frisør fra Stoholm ved Viborg er ikke alene. Ny forskning viser, at danskere, som har haft en hjernerystelse, har langt større risiko for at havne i det offentlige system end andre.

Gruppen har både større risiko for at havne på en midlertidig ydelse som kontanthjælp, på en permanent ydelse som førtidspension og på støttet beskæftigelse som fleksjob.

Tæt på at besvime

Da Annemette Kristensen faldt to en halv meter ned ad en trappe og slog hovedet mod et betongulv, mens hun var på ferie på Bornholm, troede hun først, at smerterne og generne ville gå over igen.

Dette er også tilfældet for langt de fleste, som får hjernerystelse. En lille gruppe får dog varige mén, og Annemette Kristensen skulle vise sig at være en af dem.

- Den første uges tid sov jeg rigtig meget, da jeg ikke kunne holde til andet. Da jeg startede på arbejde igen, fik jeg det meget værre. Jeg var tæt på at besvime og fik en trykken i hovedet, så jeg måtte tage på sygehuset, fortæller hun.

Siden måtte hun indse, at generne i form af konstant trykken i baghovedet, hovedpine, træthed, koncentrationsbesvær og hukommelsesproblemer var kommet for at blive.

Hun blev delvist sygemeldt fra sit job, men selv en arbejdsdag på kun tre-fire timer resulterede i, at hun dagligt tog hjem med hovedpine.

Meget mistillid i systemet

Alligevel oplevede hun et pres fra kommunen og jobcentret for at få hende op på fuld tid.

- Det var meget urealistisk for mig. Jeg ydede i forvejen det maksimale, som jeg kunne holde til, og jeg vidste, at hvis jeg fik flere timer, ville det betyde migræne, når jeg kom hjem. Men jeg følte, at jeg hele tiden skulle bevise noget, og at der lå en mistillid i, at jeg blev presset hele tiden. Det er ikke en rar følelse, siger Annemette Kristensen og fortsætter:

- Alene det, at jeg hele tiden skulle forholde mig til at komme længere og længere op i tid, betød faktisk, at jeg brugte meget mental energi, og det udtrættede mig for meget. Jeg følte, at jeg stod meget alene og skulle kæmpe for noget, jeg ikke lige vidste, hvordan jeg skulle gribe an.

Hun understreger, at hun følte, at mistilliden kom fra systemet og reglerne og ikke de konkrete sagsbehandlere og jobkonsulenter, hun havde kontakt med.

"Rart at føle, at der stadig er brug for mig"

Med hjælp fra en socialrådgiver fra fagforeningen Serviceforbundet fik Annemette Kristensen efter halvandet år tilkendt fleksjob på 12 timer om ugen. Hun arbejder i samme frisørsalon, hvor hun tidligere var på fuld tid.  Det er hun meget taknemmelig for.

- Det med lige at komme hjemmefra nogle få timer betyder alligevel meget. Det er også rart at føle, at der stadig er brug for mig, og at jeg kan bruge min faglighed. Og så har jeg nogle supergode kolleger, som gerne tager over og lader mig få en pause noget før, hvis jeg har brug for det, siger Annemette Kristensen til A4 Nu.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...