Busselskabet Arriva er blandt de virksomheder, som tager IGU-elever. En velfungerende ordning, mener busselskabets kommunikationschef Pia Hammershøy Splittorff. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix.

Advarsel:

Arbejdsgivere til Løkke: Du kan ikke løbe fra aftale om integration

14. dec 2017
Integrationsuddannelsen IGUen er til debat ved regeringens højspændte forhandlinger med Dansk Folkeparti om en ny udlændingepakke. Regeringen skal ikke forsøge at ændre på IGUen uden at spørge først, lyder det fra arbejdsgiverne. I busselskabet Arriva er erfaringerne med IGU gode: En winwinsituation, lyder vurderingen.

 

Landets arbejdsgivere sender nu et klart signal til regeringen om, at der ikke må ændres i trepartsaftalen om integration af flygtninge, uden at arbejdsmarkedets parter er taget i ed. 

Det sker efter, at regeringen har åbnet en dør for at ændre i sin egen integrationspolitik for at kunne nå til enighed om en udlændingeaftale med Dansk Folkeparti. Integrationsuddannelsen, IGU'en, er centrum for den nye debat. 

Debatten er blusset op, efter at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har fortalt, at det i de aktuelle, højspændte politiske forhandlinger overvejes at ændre på IGU'en.

Uddannelsen, som er målrettet flygtninge, var et af de centrale elementer i trepartsaftalen, som regeringen blev enige med arbejdsmarkedets parter om i 2016, og som statsministeren selv har store aktier i.

Administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Jacob Holbraad, kalder IGU'en »et glimrende instrument i integrationsindsatsen, som vi har gode erfaringer med.« Han understreger også over for Ugebrevet A4, at IGU'en ikke kan ændres uden videre.

Hvis der skal ændres i den aftale, skal parterne bag aftalen være enige om det. Jacob Holbraad, direktør i Dansk Arbejdsgiverforening

»Når vi tager imod mennesker, har vi samtidig et ansvar for at hjælpe dem til at et fornuftigt liv i Danmark,« siger Anett Madsen. 

Det to-årige IGU-forløb kombinerer uddannelse og virksomhedspraktik til en lav løn og er et centralt redskab i regeringens bestræbelser på at få hver anden flygtning og familiesammenførte i arbejde. 

Dansk Folkeparti mener imidlertid ikke, at flygtninge med midlertidig opholdstilladelse skal integreres - de skal snarere forberedes på at vende tilbage til deres hjemland, når forholdene er til det. 

Regeringen har erklæret sig åben over for et sådant nybrud. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har således talt om et forestående »paradigmeskifte« i dansk udlændingepolitik. 

Læs LO-formand Lizette Risgaards debatindlæg i Politiken om de aktuelle forhandlinger her.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...