Eric Knipper er autist og har arbejdet på det sociale frikort. Myndighederne kan ikke finde ud af det, mener han. Foto: Privatfoto

Autisten Eric fik socialt frikort: Det er monster-bureaukratisk

24. jul, 15:19
Det sociale frikort, som skal gøre det nemt for udsatte borgere at tage småjob, anvendes kun af få. Det er "monster-bureaukratisk", mener Eric Knipper. Han oplevede både fejl, utryghed og uklarhed, da han fik arbejde på ordningen.

Det sociale frikort, der skulle have været en nem og ubureaukratisk hjælp til samfundets svageste, er endt som det modsatte. Det mener Eric Knipper, der er en af de blot 155 udsatte borgere, som har arbejdet på ordningen, der er tiltænkt 4.000.

LÆS OGSÅ: Socialt frikort til 45 millioner halter: Kun benyttet af 155 udsatte

- Det er monster-bureaukratisk. Der er så mange instanser inde over, og ingen af dem kunne svare klart på de mange spørgsmål, man støder på, når man bruger frikortet, siger Eric Knipper.

Han er autist og har været i det offentlige system, siden han mistede sit job hos medicinalfirmaet Lundbeck under finanskrisen.

Vågner om natten

Meningen med det sociale frikort, som blev indført ved årsskiftet, er at give udsatte borgere lov til at tjene op til 20.000 kroner årligt i småjob - vel at mærke uden at skulle betale skat af pengene eller blive modregnet i kontanthjælp eller andre offenlige ydelser.

Sådan gik det bare ikke for Eric Knipper:

- Jeg fik pengene for det arbejde, jeg udførte. Men så snart myndighederne fandt ud af det, blev min kontanthjælp stoppet. Jeg har skullet kæmpe for at få dem til at indse, at det var en fejl.

Det er monster-bureaukratisk.
Eric Knipper, bruger af det sociale frikort

I dag har han fået fejlen rettet, men sagen plager ham stadig. Og han er fortsat utryg:

- Jeg vågner om natten og tænker: er det nu rigtigt eller skal jeg betale min kontanthjælp tilbage. Tvivlen er der stadig.

Han tror, at mange i ordningens målgruppe - for eksempel hjemløse og folk med psykiske vanskeligheder - ikke orker at føre klagesag, men vælger at give op og droppe frikortet.

Ren dødsmarch

Eric Knipper har oplevet flere problemer med det, der skulle være en ubureaukratisk ordning. Han løste en opgave for Aarhus Universitet, som betalte ham et honorar, der skal betales B-skat af næste år.

- Men mit fradrag er allerede blevet mindre i år. Og når jeg taler med Skat, kender de kun det sociale frikort fra presseomtalen, lyder det fra en frustreret Eric Knipper.

I kommunens materiale om frikortet, kan Eric Knipper ikke se, hvordan han skal forholde sig i forhold til B-skat.

- Der står heller ikke noget om feriepenge. Er de inkluderet i det beløb jeg har modtaget, kommer de på et senere tidspunkt og bliver de modregnet i min kontanthjælp? Ingen kan svare på det.

Når jeg taler med Skat, kender de kun det sociale frikort fra presseomtalen.
Eric Knipper, bruger af det sociale frikort

Der er afsat 45 millioner kroner til det to-årige forsøg med det sociale frikort. Heraf er de 14 millioner kroner afsat til en it-løsning, som skal gøre det nemt for brugerne at anvende frikortet, 15 millioner er afsat til kommunal visitation og klagebehandling i Ankestyrelsen samt to millioner kroner til evaluering af forsøget.

Eric Knipper ryster på hovedet over, at det sociale frikort er blevet lanceret som en ubureaukratisk ordning:

- Der er så mange steps på vejen. Det er en ren dødsmarch.

Fakta: Det går alle pengene til

Der er i forbindelse med "Aftale om satspuljen på børne- og socialområdet 2018-2021" afsat en ramme på 45 mio. kroner i perioden 2018-2020. Midlerne skal finansiere følgende delelementer:

Til finansiering af IT-løsningen er afsat en ramme på 14 mio. kroner. Ved årsskiftet var der brugt 2,6 mio. kroner på udviklingen af systemet, men disse dækker ikke løbende drift.

Til dækning af merudgifter i forbindelse med visitation i kommunerne samt klagebehandling i kommuner og Ankestyrelsen er afsat en ramme på 15 mio. kroner.

Til dækning af umiddelbart skattemæssigt mindreprovenu er afsat en ramme på 10 mio. kroner.

Til dækning af manglende modregning i sociale ydelser er afsat en ramme på 4 mio. kroner.

Til finansiering af evaluering, formidling og forankring af forsøget er afsat en ramme på 2 mio. kroner.

Kilde: Børne- og Socialministeriet, april 2019.

 

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...