Innovationsminister Sophie Løhde (V) kan godt forberede sig på et heftigt forår, hvis hun ikke får penge op af statskassen til lønstigninger for offentligt ansatte. Det vurderer professor Henning Jørgensen.  Foto: Olafur Steinar Gestsson/Scanpix.

OK18:

Danskerne klapper de varme hænder frem før vigtige forhandlinger

4. dec 2017
Sygeplejersker og sosuer skal have en mærkbar højere løn end nu, og der er penge til at lønne de varme hænder bedre. Det siger danskerne i en ny måling før snarlige forhandlinger om nye overenskomster for alle ansatte i det offentlige. Men arbejdsgiverne vil næppe til lommerne, vurderer forsker og spår om strejker.

 

Giv offentligt ansatte og specielt de varme hænder - blandt andre sygeplejersker og sosu'er - en klækkelig lønforhøjelse.

Det er budskabet fra danskerne i en ny omfattende undersøgelse udført for Ugebrevet A4. Dermed sender danskerne et klart budskab til blandt andre minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V). Hun står i spidsen for de snarlige forhandlinger om nye overenskomster for de ansatte i staten. 

Hver anden dansker erklærer sig i undersøgelsen enige i, at »vi som samfund har råd til at give de offentligt ansatte en mærkbar lønforhøjelse, når forhandlingerne om nye overenskomster for offentligt ansatte begynder i 2018«. Kun hver femte dansker er uenig i det udsagn. 

Blandt lærere, pædagoger og andre offentligt ansatte er det syv ud af ti, der mener, at der er nok penge i samfundsøkonomien til at give dem - altså offentligt ansatte - en mærkbar lønforhøjelse.  

Men også fire ud af ti privatansatte i industrien og på byggepladserne mener, at vi som samfund har råd til at aflønne de offentligt ansatte mærkbart bedre end i dag.

Det er kun på sin plads, at sygeplejersker får noget mere i løn. Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd

Både Dennis Kristensen og Grethe Christensen betoner, at de faglige organisationer står skulder ved skulder.     

»Der er langt større lyst til at være solidariske med hinanden, end jeg har oplevet i al den tid, jeg har været med.«

»Det ses tydeligst ved, at vi har meddelt både staten, regionerne og kommunerne, at vi ikke kommer i gang med forhandlingerne, før de har fundet nøglen til at få indgået en arbejdstidsaftale med lærerne. Det er en forsinket solidaritet, som vi i virkeligheden skulle have udvist tilbage i 2013, men den har vi nu,« siger Dennis Kristensen.

Han skal i gang med sin sidste store forhandlingsopgave som fagforeningsleder, inden han går af som formand for FOA i april 2018.

»Det tegner til et meget varmt forår, hvor vi skal se, om solidariteten kan stå sin prøve«, siger han.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...