Hvorfor diskuterer vi ikke udlicitering i valgkampen? Det undrer topfolk i fagbevægelsen og en ekspert sig over. Udlicitering handler ellers om varme emner som konkurser i ældreplejen og velfærd for milliarder af kroner.  Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix.

Velfærd i valgkampen:

Danskerne: Nej til mere udlicitering af ældrepleje og rengøring

16. nov 2017
Pleje af ældre og rengøring skal ikke i større grad lægges ud til private firmaer. Det mener hver anden dansker ifølge ny undersøgelse. Udlicitering burde være langt mere på dagsordenen i valgkampen, vurderer ekspert og topfolk i fagbevægelsen. De mange konkurser i hjemmeplejen maner til eftertanke, mener FOAformand.

 

Private firmaer skal ikke have flere opgaver fra kommunerne med at pleje ældre eller gøre rent på den lokale skole.   

Det giver hver anden dansker udtryk for i en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4.

Danskernes skepsis over for udlicitering er interessant i forbindelse med kommunalvalget. For kommunerne udliciterer hvert år for milliarder af kroner, og det går langt fra stille af. Eksempelvis har det skabt en masse debat og frustrationer, at der inden for ældreplejen siden 2012 har været 45 konkurser ifølge fagforbundet FOA.

Kigger man dybere i den nye undersøgelse, kan man se, at blandt sosu'er, sygeplejersker, lærere og andre offentligt ansatte er der meget udbredt skepsis over for udlicitering. Blandt offentligt ansatte vender så mange som seks ud af ti ryggen til mere udlicitering.

Samlet set ønsker kun tre ud af ti danskere ifølge undersøgelsen, at private virksomheder i højere grad end nu overtager flere opgaver fra kommunen inden for eksempelvis rengøring eller ældrepleje.

Hvor bliver debatten af?

Hvert år udliciterer danske kommuner for enorme summer til private firmaer. I 2016 brugte kommunerne mere end 60 milliarder kroner på opgaver, som var udbudt i konkurrence. Det var opgaver inden for alt fra ældrepleje til vedligeholdelse af veje og rengøring på skoler.

Nogle gange sidder lokalpolitikere med en trængt økonomi, og så skynder de sig lige at score en besparelse ved at udlicitere. Ellen Lykkegaard, gruppeformand i 3F

I Greve er der ingen blankocheck til, at private leverandører bare kan lade hånt om de kontrakter, der er indgået med kommunen, pointerer borgmesteren. Der er i forvejen kontrol  med private leverandører, og derfor mener hun ikke,  at hendes socialdemokratiske borgmesterrivals forslag om at opruste på kontrollen er nødvendigt.

Plejecenter, vasketøj, mad på plejecenter og rengøring er blandt andet udliciteret, og alt i alt er borgmesteren godt tilfreds.

»Vi opdager meget hurtigt der, hvor der er fejl og brud på kontrakter, og gør noget ved det. Kommunerne er presset på økonomien, og det her er et middel til at nå det mål uden at skære på servicen,« siger hun.

Ideologisk kløft  

Ugebrevet A4’s undersøgelse viser også, at der er store ideologiske forskelle mellem rød og blå blok i synet på udlicitering.

To ud af tre røde vælgere mener ikke, at private virksomheder skal overtage flere opgaver fra kommunen i fremtiden. Især SF og Enhedslistens vælgere er rødglødende i deres ideologiske modstand mod udlicitering, men også socialdemokratiske vælgere vender sig mod at lade for eksempel ældreplejen gå over på private hænder. 

Helt anderledes ser det ud i den borgerlige lejr, hvor hver anden vælger gerne så mere turbo på udlicitering. Blandt Liberal Alliances vælgere er det næsten syv ud af ti, der vil have speederen i bund, når det handler om konkurrenceudsættelse.

Dansk Folkepartis vælgere er de mest delte i spørgsmålet om udlicitering. Fire ud af ti DF-vælgere ser gerne mere udlicitering, mens hver tredje betakker sig.

Professor Ole Helby Petersen fremhæver, at de ideologiske forskelle blandt vælgerne også kommer til udtryk i kommunalbestyrelserne. 

»Man taler ofte om udlicitering som noget, der ikke længere er så ideologisk, men det er forkert. Vi har lavet et større studie, der viser, at der er forskelle mellem blå og røde byråd. Især på velfærdsområderne er der nogle ideologiske forskelle, hvor de blå byråd udliciterer flere opgaver end de røde byråd inden for eksempelvis ældrepleje,« siger han.

I Greve er socialdemokraten Niclas Bekker Poulsen ikke hooked på mere udlicitering. Men han noterer, at kommunerne er underlagt nogle rammer fra Folketinget om fritvalg og udbud af serviceopgaver.

»Jeg synes ikke, at der skal være et ideologisk korstog mod udlicitering, men jeg synes heller ikke, at vi skal udlicitere bare for at udlicitere. Vi skal gøre det, hvor det giver mening og ikke bare, fordi vi skal. Og så skal vi i kommunerne lade være med at være så naive at tro, at det billigste er godt nok,« siger Niclas Bekker Poulsen.

Bøvler ikke med det

Borgmester Pernille Beckmann forklarer den manglende fokus på udlicitering i valgkampen i Greve med, at rød og blå blok har tilnærmet sig hinanden i synet på konkurrenceudsættelse.

»Jeg oplever også, at socialdemokrater stemmer begejstret for, at vi pristjekker tingene. Så udlicitering er ikke noget, der bøvler. Det er ikke her, at vi har de store ideologiske sammenstød i byrådet, for socialdemokraterne skal jo også finde penge til det hele. Vi har en pragmatisk tilgang til udlicitering på tværs af byrådet, « siger hun. 

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...