David Trads: ’Hvordan tørrer du din numse?’ Stop jer selv!

David_Trads_1650px
6. dec. 2019 06.08
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

ER DER SLET IKKE nogen nedre grænse for, hvor ubehageligt og nedværdigende en sagsbehandler i et jobcenter kan få sig selv til at opføre sig? Åbenbart ikke – for hør bare den her historie, som 50-årige Brian Larsen fra Hedensted blev udsat for:

LÆS OGSÅ: Steen i chok efter ressourceforløb med salsa-dans: Nægtet førtidspension

Brian, som efter en blodprop, en arbejdsulykke og to operationer lever med stærke smerter i begge hænder, er gang på gang blevet ydmyget af sine sagsbehandlere under sit ressourceforløb.

Den sagsbehandler, der spurgte til, hvordan Brian ’tørrer sin numse’, ja, han fortjener ærligt talt en endefuld
David Trads, jorunalist, forfatter og debattør

Til sidst gik det helt galt under et møde på Jobcentret med tre ansatte:

Alle tre er mistænksomme over for Brian, hvis smerter er taget til, efter at han er blevet sat til at klistre mærkater på papkasser og pakke ting, så under mødet tager en af dem ordet, og bombarderer ham med hårde spørgsmål:

Først: Du har jo noget med dine hænder, så hvordan børster du tænder?

Dernæst: Hvordan drikker du egentligt af et krus?

Og endelig: Jeg vil gerne vide, hvordan tørrer du din numse?

DER SIDDER HAN SÅ – en 50-årig mand, allerede knækket af sine ulykker og sin smerte – og fortæller til DR Nyheder, hvor rædsomt det øjeblik var:

”Jeg blev chokeret. Der blev helt stille i lokalet – og jeg kigger på dem og siger: ’Jeg er 50 år gammel. Skal jeg forklare, hvordan jeg tørrer min numse over for jer tre?’ Så gentager han: ’Ja, det vil jeg gerne have’,” fortæller han.

LÆS OGSÅ: De slidte danskere: Boom i antal ældre i ressourceforløb: En uværdig udgang

Jeg bliver simpelthen så ked af det, mens jeg ser klippet med Brian. Hans stemmer knækker, tårerne presser sig på, ydmygelsen står malet i hans ansigt:

”Jeg kan ikke svare. Jeg er simpelthen i chok. Jeg sidder og har det virkeligt dårligt, og jeg kan mærke, at det påvirker mig igen at skulle tale om den historie. Sådan synes jeg ikke, man kan behandle folk, der sidder til et møde”, forklarer han i interviewet.

Nej, det ved Gud, man ikke kan! Det er, som Brian selv siger, ’nedværdigende, ydmygende, mobning’ fra systemets side. Tre sagsbehandlere, der for ham repræsenterer en uoverstigelig magt, der skal afgøre hans liv, krænker ham åbenlyst – og det er simpelthen ikke i orden.

LÆS OGSÅ: Minister vil rette op på skæve ressourceforløb

Tænk engang, bare tænk et øjeblik over, hvor ubehageligt, hvor frygteligt ubehageligt det må være at sidde der som den svage, der bliver ydmyget af et system, der afgør hans skæbne. Brian, som i forvejen er hårdt ramt, blev endnu engang slået på af folk, som burde hjælpe ham.

Hvordan i alverden kan sådan noget finde sted?

Jeg tror desværre godt, jeg kender svaret:

DET HAR I ÅREVIS været et særligt mål at hindre, at flere svage kommer på den varige førtidspension. I sig selv et godt mål, da det naturligvis er bedst for folk, hvis de kan bevare et normalt liv med job og kolleger. De seneste ti år er antallet af førtidspensionister raslet ned.

Men … det er desværre blevet et så aggressivt mål, at jobcentrenes sagsbehandlere efterhånden mistænker de svageste for at snyde – for at være en ny ’Dovne-Robert’. De ressourceforløb, hvis mål er at hindre førtidspension, får ofte den modsatte effekt.

Ideen er at hjælpe, men resultatet er for ofte et knæk mere. Når en borger, som er i knibe, møder det sociale system, bør det virke som en trampolin, der hjælper folk, men alt for tit bliver det et sted, der blot giver nye nederlag og nye ydmygelser.

Der er i den grad behov for en kulturændring hos landets jobcentre – for Brians oplevelse i Hedensted Kommune er langtfra enestående. Der er alt for mange af den slags sager – og vi kan simpelthen ikke være bekendt, at det er den måde, vi behandler vores svageste på.

Og den sagsbehandler, der spurgte til, hvordan Brian ’tørrer sin numse’, ja, han fortjener ærligt talt en endefuld.

Om David Trads

Journalist, forfatter, debattør og tidligere socialdemokratisk folketingskandidat. David Trads er drevet af at søge retfærdigheden - og så afskyr han, når systemer knækker borgeren. Danmark er et af verdens bedste lande at leve i, fordi vi er mere lige end de fleste, og fordi få har for meget og færre for lidt. Den virkelighed kommer ikke af sig selv. Der er behov for at kæmpe for, at vi tager os af vores svageste, og at vi tør påpege de uretfærdigheder, vi møder. Det er de sager, der driver David Trads, som altid skriver skarpt og uden omsvøb.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].