Det er en dårlig forretning ikke at investere i efteruddannelse af sine medarbejdere, mener Frank Schou Kruse, direktør i entrenørfirmaet Nordkysten. Foto: A4 Medier.

Direktør med opsang til firmaer: - Det er en dårlig forretning at lade være

7. okt 2019
Medarbejderne er blevet en halv meter højere og meget mere loyale overfor virksomheden, fortæller direktør, der systematisk efteruddanner ufaglærte og faglærte. PensionDanmark lancerer nyt uddannelsessite på nettet, hvor lønmodtagere kan få overblik over kursus-muligheder

Administrerende direktør i entrepenørfirmaet Nordkysten A/S Frank Schou Kruse studsede, da han opdagede, at kun halvdelen af de 300 medarbejdere læste det interne firmablad.

Det var lige godt pokkers, når nu bladet skal give indsigt i firmaets drift og skabe holdånd, tænkte han. 

En undersøgelse blandt 160 af de ansatte viste, at fire ud af ti var ordblinde eller havde meget ringe læsefærdigheder. 

Og så skred Frank Schou Kruse til handling. 

- I samarbejde med vores lokale voksen- og efteruddannelsescenter har vi nu ordblindekurser hver fredag på virksomheden. Foreløbig har 30 medarbejdere gennemført kurserne, og vi fortsætter med nye hold på seks personer, siger han. 

Kan læse højt for børnebørnene

Virksomheden betaler løn, udgifter og produktionstab, men får også et offentligt tilskud, noterer direktøren.

- Men selvom vi har udgifter forbundet med kurserne, er det en kæmpe overskudsforretning. De ansatte, der har tidligere har haft store problemer på grund af ordblindhed, bliver en halv meter højere. Nu kan de læse deres egne sms'er uden at få hjælp, og nogle har for første gang læst en bog højt for deres børnebørn, fortæller han. 

Udover det store personlige udbytte for deltagerne,  pointerer Frank Schou Kruse, at virksomheden også får gladere, mere energiske og mere loyale medarbejdere og dermed stiger produktiviteten.  

På en konference mandag arrangeret af PensionDanmark om voksen- og efteruddannelse fortalte Frank Schou Kruse om successen med at investere i uddannelse af medarbejderne.

Og til A4Nu siger han, at det er ham helt uforståeligt, at så mange danske virksomheder springer over, hvor gærdet er lavest i forhold til at få deres ansatte på både kortere og længerevarende kurser.

Vi har en efteruddannelsesjungle, hvor det i dag er svært at finde vej alene og uden kort.
Stine Vrang Elias, direktør i tænketanken DEA.

- Det er en dårlig forretning ikke at investere i uddannelse af sine medarbejdere. Virksomhederne skal i langt højere grad skubbe på for at få deres ansatte til at dygtiggøre sig og så tage udgifterne i stiv arm. For alle de gode effekter er der, siger han.   

Nordkystens succes-historie var sammen med Arrivas systematiske efteruddannelse af buschauffører de to opløftende cases på PensionDanmarks konference, hvor det ellers med store bogstaver blev understreget, at hverken virksomheder eller lønmodtagere  bruger de mange muligheder for efteruddannelse.  

Brændende platform 

Direktør i DEA Stina Vrang Elias mener, at vi står på en brændende platform, fordi nye teknologier og digitalisering revolutionerer vores arbejdsmarked i lyntempo uden, at lønmodtagerne i samme takt får nye kompetencer. 

- De ufaglærte og faglærte er mest udsatte for at miste deres job på grund af nye teknologier, men de er også dem, der deltager mindst i efteruddannelse, siger hun og henviser til nye tal.

Det er hamrende ufornuftigt ikke at investere i uddannelse af medarbejderne.
Peter Hummelgaard, beskæftigelsesminister (S)

De viser, at i 2018 var kun cirka en tredjedel af ufaglærte og faglærte på skolebænken, mens seks ud af ti med mellemlange eller lange videregående uddannelser deltog i efteruddannelse.

En af årsagerne til, at kun et fåtal af chauffører, industriarbejdere og håndværkere deltager i kurser, er ifølge Stina Vrang Elias, at det er et alt for komplekst og uoverskueligt system i dag.

- Vi har en efteruddannelsesjungle, hvor det i dag er svært at finde vej alene og uden kort, siger hun. 

Nyt uddannelsessite et fremskridt

For at gøre det lettere at finde vej i uddannelsesjunglen og komme på det rigtige kursus, har PensionDanmark udviklet et nyt efteruddannelsessite, som Stina Vrang Elias kalder et skridt i den rigtige retning.

På det nye site får foreløbig knap 400.000 lønmodtagere et personligt overblik over, hvad de har af uddannelser, kurser og eksamener samt hvilke relevante kurser, de kan overveje at søge. PensionDanmark har fået mulighed for at samle oplysningerne via databaser som blandt andet efteruddannelse.dk og eksamensdatabasen. 

Dermed kan en chauffør eller rengøringsassistent med en 3F-overenskomst med sit nemID få lavet en faglig profil og få lagt en uddannelsesplan. For eksempel hvis man vil gå fra ufaglært til faglært og se hvilke muligheder, der er via deres overenskomster og i de kompetenceudviklingsfonde, som PensionDanmark administrerer.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kalder det nye uddannelsessite for en god ide og roser PensionDanmark for at udvikle et brugbart redskab, der kan være et af mange tiltag til at booste efteruddannelse.

Hamrende svært

- Det er en kæmpe fordel at samle muligheder, rettigheder og ens personlige uddannelseshistorik et sted, mener Peter Hummelgaard.

På konferencen understregede ministeren, at alle tiltag, som kan få den ufaglærte mand på 50 år tilbage på skolebænken, vil blive hilst velkomne.

- Det er hamrende svært, og mange virksomheder prioriterer desværre ikke efteruddannelse. Men det er hamrende ufornuftigt ikke at investere i uddannelse af medarbejderne. Det er en benhård nødvendighed, sagde han.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...