Der bliver brug for pædagoger og andre, der arbejder med omsorg, i fremtiden. Det vurderer forskere. Foto: Richard Sylvestersen/Ritzau Scanpix.

Stadig masser af job i borgernære fag:

Disruption gør varme hænder hotte

25. jan 2018
Mandag og tirsdag mødes Disruptionrådet i Herning. Selv om robotter og øget automatisering vil ændre en række fag, vil der stadig være brug for mennesker i de borgernære velfærdsfag, vurderer professor Bent Greve og konsulentbureauet McKinsey. Budskabet vækker glæde i fagbevægelsen, der allerede nu kan fortælle, at det er svært at tiltrække folk.

 

Disruption, robotter og større automatisering skaber usikkerhed for mange på det danske arbejdsmarked. Vil udviklingen afvikle job? Nogle steder, ja, men der vil i fremtiden stadig være brug for, at mennesker af kød og blod tager sig af fru Jensen på plejehjemmet og lille Nicklas i børnehaven. 

Det understreger arbejdsmarkedsforsker Bent Greve fra Roskilde Universitet. Han har skrevet bogen ”Technology and the Future of Work: The Impact on Labour Markets and Welfare States”.

»Især når vi taler pasning af børn, førskoleundervisning, plejehjem og hospitaler, vil det være meget vanskeligt at erstatte det med robotter eller computere, da arbejdet ikke kan standardiseres eller sættes på formel,« forklarer Bent Greve.

Tendensen underbygges af forskningen på området. I 2013 undersøgte arbejdsmarkedsforskerne Carl Benedikt Frey og Michael Osborne fra Oxford University, hvilke job der var i risikozonen for at blive automatiseret. Her blev job som skolelærer, socialrådgivere og plejepersonale fredet. Den konklusion er siden blevet underbygget både af jobdatabasen Indeed og konsulentbureauer som PWC og McKinsey.

De varme hænder vil også i fremtiden være eftertragtede. Bent Greve, professor ved Roskilde Universitet

»Der er absolut en positiv tendens. For os handler det om det gode børneliv. De første år er de vigtigste i et barns liv, og hvis vi skal overleve som et velfærdssamfund, der er i balance, så kræver det, at vi giver børnene en god start på livet,« siger Elisa Bergmann og Dennis Kristensen stemmer i:

»Når vi har med mennesker at gøre, børn, ældre, syge, udsatte, svage og handicappede, så bliver det helt afgørende spørgsmål, om vi vil overlade dem i digitaliseringens vold, eller om vi stadig vil have mennesker til at tage sig af dem?«

Mangler allerede arbejdskraft

Men der er allerede nu store udfordringer med at rekruttere fremtidens arbejdskraft. Til trods for de lyse jobmuligheder og behovet for flere sosu’er, skolelærere og pædagoger i fremtiden, er der risiko for mangel på uddannet arbejdskraft. Allerede i dag er det svært at besætte stillinger.

»Vi er i den situation, at 73 procent af kommunerne mangler sosu-assistenter- og hjælpere. Og vi regner kun med, at behovet bliver større i fremtiden, « siger Dennis Kristensen, mens Anders Bondo Christensen forklarer, at blandt andet folkeskolereformen har skabt så ugunstige arbejdsforhold, at nyuddannede lærere flygter fra folkeskolen:

»Det er selvforstærkende, for når der mangler lærere, så bliver udfordringen endnu større, da arbejdsforholdene bliver værre for de nyansatte. «

Ønskelisten er lang for fagbevægelsen. Anerkendelse og respekt for faget står højt på listen. Desuden vil mulighed for efteruddannelse gøre det nemmere at tiltrække den fornødne arbejdskraft.

Hos BUPL er problematikken soleklar: Der er udsigt til masser af job som pædagog, men hvis de skal besættes, kræver det en højere løn.

»Frem mod 2025 stiger børnetallet med 56.000. Det kræver 8.500 flere pædagoger, hvis vi bare skal bibeholde niveauet, vi har i dag. Et niveau som i øvrigt er historisk ringe. Så det er vigtigt, at vi kigger på de her problematikker, og her er lønnen også en vigtig faktor,« siger Elisa Bergmann.

Alligevel er Dennis Kristensen ikke bleg for at komme med et raskt råd til unge, der i løbet af foråret 2018 skal vælge uddannelse:

»Hvis jeg var en 18-årig knægt og kiggede ud over arbejdsmarkedet med disruptionbriller på, så ville jeg nok tænke, at velfærdsområdet er et sted, hvor der er rigeligt med arbejde rigtig mange år ud i fremtiden.«

Læs mere her

A Future That Works: the impact of automation in Denmark (McKinsey 2017) 

 

The Future of Employment: How Susceptible are jobs to Computerisation? (Oxford Martin 2013) 

 

Will robots steal our jobs? The potential impact of automation on the UK and other major economies (PWC 2017) 

 

Digitaliseringen af arbejdet og digitale platforme i Danmark (Københavns Universitet 2017) 

 

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...