Jobsøgende sender i stigende grad uopfordrede ansøgninger og bruger deres eget netværk.  Den form for jobsøgning er med til nedbryde grænsen mellem det professionelle og det personlige, fastslår ekspert. Foto: Shutterstock/Ritzau Scanpix (modelfoto).

Bagdøren til job:

Dobbelt så mange ledige går den uformelle vej for at få job

29. jun 2018
Arbejdsløse danskere sender uopfordrede ansøgninger og bruger deres netværk langt mere end tidligere. Og langt mere end i de fleste andre EUlande går danskerne den uformelle vej i jagten på job. Det kan gøre vejen til jobbet hurtigere og mere fleksibel, men det kan også være udtryk for større pres på de arbejdsløse, vurderer eksperter.

 

For tyve år siden sendte hver tredje arbejdsløse dansker en uopfordret ansøgning afsted i jagten på et job. I dag gælder det tre ud af fire.

Det er omtrent dobbelt så mange som i Sverige og Norge og blandt den absolutte top i EU. Det viser nye tal fra Eurostat, EU’s statistikbureau.

»Forklaringen på flere uopfordrede ansøgninger er i høj grad, at de ledige i den periode er blevet pålagt at søge et vist antal job hver uge. Det er ikke altid, der er nok relevante jobopslag, hvis man skal overholde kravet, og så må man jo søge uopfordret,« siger Verner Sand Kirk, der er direktør for Danske A-kasser. 

»Mere positivt handler det også om, at jobcentre og a-kasser er begyndt at vejlede og opfordre mere til at tage forskellige muligheder i brug, når man skal søge job. A-kasserne har simpelthen oprustet gevaldigt på rådgivning og undervisning de seneste år,« siger han.

De ansatte i landets jobcentre er da også blevet opfordret til at give denne besked, når de holder samtaler med arbejdsløse borgere:

»Du skriver én uopfordret ansøgning som det første. Gerne allerede i dag, når du kommer hjem.«

Rådet fremgår af  'Håndbog i jobrettede samtaler – inspiration til jobkonsulenter i jobcentre og a-kasser', som Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering udgav i 2015.

Uopfordrede ansøgninger er nemlig blandt virksomhedernes »klare ønsker til, hvad jobsøgere skal levere i samtalen og jobsøgningsprocessen,« står det i håndbogen.

Uformelle jobsøgninger er vidt udbredte

De mange uopfordrede ansøgninger afspejler, at Danmark er et land med mange mindre virksomheder, vurderer arbejdsmarkedsforsker Thomas Bredgaard fra Aalborg Universitet. Her i landet er jobbene spredt på mange arbejdspladser, som de jobsøgende ikke nødvendigvis kender til på forhånd.

I Danmark bruger vi fortrinsvis uformelle kanaler til at finde job. Thomas Bredgaard, arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet

»Din allerfornemste opgave som ledig er at gøre alt, hvad du kan, for aktivt at søge beskæftigelse. Så det er både ret og rimeligt, hvis der er pres på de arbejdsløse for at finde job,« siger Erik Simonsen, underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening.

Og hvis en af effekterne af de krav er, at flere søger uopfordret og gennem deres netværk, så er det en god ting for alle parter, mener han.

»Det er med til at forbedre processen med at matche virksomheder og jobsøgere. Desto hurtigere og mere fleksibelt det foregår, jo bedre er det for alle parter,« siger Erik Simonsen.

Stigningen i antallet af uopfordrede ansøgninger handler også om, at arbejdsmarkedet har ændret karakter de seneste årtier, mener han.

»Arbejdsmarkedet har skiftet karakter. Vi bliver flere højtuddannede, og det er nok mere almindeligt for dem at skrive ansøgninger uopfordret, mens mange faglærte og ufaglærte job besættes via netværket.« 

Danskernes fem mest brugte jobsøgnings-metoder

 

 

1.     Jobopslag (83,3 procent)

2.     Uopfordrede ansøgninger (72,6 procent)

3.     Spurgt venner, familie eller fagforening (67,4 procent)

4.     Via jobcenter (47,6 procent)

5.     Privat arbejdsformidling (6,3 procent)

Kilde: Eurostat 2018

 

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...