Afgørelsens time er nær.
LO - Landsorganisationen i Danmark - er en paraplyorganisation i fagbevægelsen med 18 fagforbund med ialt en million medlemmer. Blandt andre håndværkere, industriarbejdere, butiksansatte, laboranter, fodboldspillere og sosu'er.
FTF - indtil 2006 Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd - er ligesom LO en paraplyorganisation. 70 faglige organisationer med ialt 450.000 medlemmer - blandt andre sygeplejersker, socialrådgivere, lærere, politifolk og bankrådgivere - hører under FTF.
I 2015 besluttede LO og FTF's kongresser at afklare henholdsvis mission og visioner plus det politiske og økonomiske grundlag for en eventuel ny hovedorganisation. Samtidig blev det besluttet at udvide de to organisationers strategiske samarbejde om uddannelse. Forberedelserne er nu afsluttet, og det er op til fagforbundene at beslutte, om samarbejdet skal føres videre til en egentlig fusion.
Målet med at skabe en ny mega-organisation er at stå stærkere over for både arbejdsgivere og politikere. Og at bruge ressourcerne mere effektivt set i lyset af, at flere forbund taber medlemmer.
Bliver det et ja til en fusion, er det planen, den nye organisation skal rykke ind i LO's hus i København. Hvad 'barnet' skal hedde, er endnu ikke afklaret.
Jeg synes faktisk, at vi er nået frem til et stærkt grundlag for at beslutte, om vi skal slå os sammen.Lizette Risgaard, formand for LO
En række af fagbevægelsens profiler har spillet centrale roller i arbejdet med en eventuel fusion mellem hovedorganisationerne LO og FTF.
Det gælder LO's formand, Lizette Risgaard og FTF's formand Bente Sorgenfrey.
Da Lizette Risgaard blev formand for LO i 2015, fik hun samtidig en bunden opgave, nemlig at forhandle og udarbejde et forslag til en ny hovedorganisation. Opgaven er nu fuldført. Bliver den nye organisation til virkelighed, ligger det i kortene, at 57-årige Lizettes Risgaard skal være den første formand.
I LO-familien har flere forbund erklæret deres klare støtte til fusionen. Dansk Metals formand Claus Jensen har talt om, at en ny organisation vil få 'mere styrke'. Også HK har længe blåstemplet det faglige ægteskab. I dag vurderer HK-formand Kim Simonsen, at et nej til en fusion kan kaste fagbevægelsen ud i en regulær krise, fordi der så ikke er et entydigt svar på, hvordan man vil stå distancen over for arbejdsgivere og politikere. HKKF's formand Flemming Vinther ser også gerne en fusion, for som han siger, 'ellers bliver det lagret i vores dna, at det ikke kan lade sig gøre'.
I landets største fagforbund, 3F, er der derimod skepsis. Forbundsformand Per Christensen udtrykte det sådan i Fagbladet 3F: 'Jeg er bange for, at vi ikke i fremtiden vil kunne stå med så skarpe og præcise udmeldinger på centrale politiske spørgsmål, der berører vores medlemmer. Det, synes jeg, LO har været god til. Men med FTF vil vi blive mange organisationer med forskelligartede opfattelser af tingene.'
I FTF-forbundene er der fusion-modstand i blandt andet Finansforbundet med Kent Petersen i spidsen. Han havde gerne set, at en ny organisation også favnede akademikerne. Omvendt støtter socialrådgivernes formand Majbrit Berlau, sygeplejerskernes formand Grete Christensen, pædagogernes formand Elisa Bergmann og formanden for Dansk Politiforbund Claus Oxfeldt op om fusionen. Det samme gælder formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, som kalder en ny organisation for en 'nødvendighed.'
Skal lægge arm med DI og Finansministeriet
Blå dreng i klassen siger nej
NNF vil fortsat kunne støtte Socialdemokratiet
Susanne Hegelund, partner i Hegelund & Mose, arbejder med strategisk kommunikation, forfatter til bøger om politisk indflydelse:
En stor organisation, der er enig med dig selv, er en stærk modpart. Hvis organisationen ikke er enig med sig selv, kan det i og for sig være lige meget, hvor stor man er. For så skal man hjem og stå til regnskab i hovedbestyrelsen. Da Hans Skov Christensen samlede Dansk Industri, valgte man at sige, at vi tager konflikterne indenhus. Til gengæld fik organisationen så ikke meget kant. Det har været DI's dilemma gennem årene. På Slotsholmen har man ind imellem kritiseret, at der ikke kommer mange forskellige bud fra DI, men derimod få, store dagsordener igen og igen.
På Slotsholmen arbejder man gerne sammen med professionelle organisationer, der har et klart mandat. Hvor store de er, er ikke afgørende, men derimod at de er professionelle og har et mandat med hjemmefra. En ny organisation er nødt til at have en fælles dagsordenen, og den kan blive ret lille, hvis alle skal blive enige - fra Finansforbundet til FOA.
Størrelse betyder noget, men hvis den store organisationen er en kolos på lerfødder, giver det mere mening at have seperate, stærke enheder. Det handler om at skabe et solidt fundament, man kan se sig selv i. Og om mennesker, der skal være i samme stue. Der er også kemi i det her.
Henning Jørgensen, professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning CARMA, Aalborg Universitet:
En fusion mellem LO og FTF vil være en manifestation af, at man står sammen på tværs af fag. Udadtil vil det betyde, at lønmodtagerne får en fælles stemme, som ingen politiker og intet medie kan se bort fra.
Der kan dog komme samspilsproblemer i en ny hovedorganisation. Der vil være nye krav til beslutningsgange, fordi man ikke har de samme traditioner. En fusion kræver, at man tilpasser sig hinanden. Den slags tager tid, hvad enten man er i offentlige institutioner, private virksomheder eller i faglige organisationer.
Man kan risikere, at en ny hovedorganisation kommer til at køre på laveste fællesnævner, fordi interesserne internt er så forskellige. Der vil være ledere i medlemsskaren, der har andre interesser end kollegerne. Der skal være etableret en fælles kultur i en ny organisation, før man kan rykke. Det tager fem-ti år. Det handler blandt andet om beslutningskompetence, talsmandsfunktioner, mediestrategi, den politiske profil og om, hvordan man skal køre overenskomstforhandlinger.
Man hører ofte argumentet om, at en fusion vil give økonomiske stordriftsfordele, men den slags tager tid. Man skal jo omorganisere alt, arbejdsgange og mødekultur.
Søren Kaj Andersen, Centerleder ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet:
En ny, stor organisation kan få en anderledes styrkeposition. Når store spillere formår at finde sammen, kan man få en stærkere stemme, men der er ting, som skal opfyldes, for at det kan lykkes. At man formår at profilere sig og at stå stærkt.
Det handler blandt andet om klare mandater. Er der medlemmer, som holder organisationen i meget kort snor, kan den blive som en elefant uden mange kræfter.
Når man bliver stor, skal man favne bredt. Det er et af kunststykkerne her at opnå enighed mellem mange medlemsorganisationer. Om en minister vil åbne døren hurtigere, fordi det er en større organisation, der banker på, er et spørgsmål om, hvem man repræsenterer, og om man har relevante mandater til at indgå aftaler.
Bliver det et nej til fusion, kan man godt sige, at så fortsætter vi blot med LO og FTF, men når man har været så langt nede af den sti, som handler om at skabe en ny organisation, så er det vanskeligt at fortsætte som hidtil.
Der har været så stærke tanker om en ny organisation i LO og FTF, at de har præget mange ting allerede. Beslutter man sig for ikke at fusionere, kører man ikke bare videre som hidtil. Der kan være medlemsorganisationer, der vil overveje, hvor de så hører hjemme. Vi vil formentlig se, at de offentligt ansatte i HK vil spørge, om LO fortsat er det rette sted at være.
Fare for krise hvis nej til fusion
Fredag 9. februar 2018: Hovedbestyrelsesmøde i LO og forretningsudvalgsmøde i FTF. Her skal der tages stilling til, om der skal indkaldes til ekstraordinære kongresser for at stemme om en sammenlægning til en ny hovedorganisation.
Fredag 13. april 2018: Eventuelt ekstraordinære kongresser i både LO og FTF begynder klokken 9.30 på Hotel H.C. Andersen i Odense. De delegerede skal her stemme ja eller nej til at nedlægge henholdsvis LO og FTF med henblik på at danne en ny faglig hovedorganisation.
Det kræver kvalificeret flertal bestående af totredjedele af stemmerne i både LO og FTF for at danne en fusion. Sandsynligvis bliver det skriftlig afstemning - altså hemmelig afstemning - og ifølge drejebogen bliver stemmetallene læst op på nøjagtig samme tidspunkt på LO-kongressen i den ene konferencesal og FTF-kongressen i den anden konferencesal.
Hvis der er kvalificeret flertal for at fusionere i begge organisationer, afholdes der stiftende kongres i den nye hovedorganisation allerede fredag eftermiddag 13. april om eftermiddagen på Hotel H.C. Andersen i Odense.
Først efter den stiftende kongres skal der tages stilling til et navn til den nye hovedorganisation.
Derudover skal FTF og LO flytte under samme tag, og det sker formodentlig på LO’s matrikel på Islands Brygge i København.
Tirsdag 1. januar 2019: Den nye hovedorganisation ser dagens lys.