Enhedslistens borgmester i København, Ninna Hedeager Olsen, beskyldes for lukkethed. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

EL-borgmester i stormvejr: Angribes af partifælle

11. okt, 9:07
Teknik- og miljøborgmester i København Ninna Hedeager Olsen kritiseres for lukkethed af partifælle på Christiansborg.

Enhedslistens teknik- og miljøborgmester i København, Ninna Hedeager Olsen, udsættes nu for skarp kritik fra partiets folketingsgruppe for at praktisere en uholdbar grad af lukkethed. Det skriver B.T.

Det sker, efter at B.T. har afdækket hemmelige honorar-aftaler, forskudsbetaling og skyhøje honorarer baseret alene på mundtlige aftaler. På blot tre år modtog advokat Anders Valentiner-Branth 14,8 millioner kroner, uden at der blev skrevet én eneste kontrakt og ifølge eksperter uden om de lovpligtige udbud.

LÆS OGSÅ: Hønge med hård kritik af regeringen: "Vi sømmer dem op på deres løfte"

Nej til aktindsigt

B.T. har i mere end et år forgæves søgt aktindsigt i sagens dokumenter for 2016 og 2018, der ligger hos Ninna Hedeager Olsens forvaltning.

- Det er fuldstændig afgørende for vores demokrati, at der er åbenhed i forvaltningen. Det er stærkt problematisk, at B.T. ikke kan få adgang til de her dokumenter, siger demokratiordfører i partiets folketingsgruppe Rosa Lund.

Hun mener, at det er vigtigt, at Enhedslisten praktiserer den åbenhed i Københavns Kommune, som partiet prædiker i Folketinget.

Det er stærkt problematisk, at B.T. ikke kan få adgang til de her dokumenter.
Rosa Lund, demokratiordfører for Enhedslisten, MF

Oluf Jørgensen, der er tidligere forskningschef på journalisthøjskolen DJMX og ekspert i offentlighedsloven, giver ikke meget for kommunens undskyldninger i sagen:

- Det ser ud til, at Københavns Kommune vil dække over udbetalinger til advokaten. Kommunens gentagne undskyldninger om, at aktindsigten tager tid og er meget ressourcekrævende, holder ikke, siger han til B.T.

Hyklerisk

Jens-Kristian Lütken, der er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre, kalder Enhedslisten og borgmesteren hyklerisk.

- Det forstår jeg godt, siger Rosa Lund til B.T.

Borgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) har valgt at svare skriftligt på B.T.'s spørgsmål:

»Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg som borgmester fra Enhedslisten går ind for mest mulig åbenhed. Derfor er jeg også meget tilfreds med, at forvaltningens nye administrerende direktør fra starten har lagt en meget klar linje om mest mulig åbenhed i forvaltningen. Den linje har både jeg og den administrerende direktør selvsagt en forventning om også bliver efterlevet i forhold til aktindsigterne fra B.T.«

Forvaltningen bestrider i øvrigt, at advokaten Anders Valentiner-Branth er hyret i strid med udbudsreglerne, men beklager den manglende skriftlighed i sagen.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...