Bente Sorgenfrey, fagbevægelsens udenrigsminister, vil holde de danske EU-politikere fast på deres løfter om, at social dumping skal have topprioritet i deres arbejde i Bruxelles. Foto: Pressefoto, Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Jubler over EU-valg: NU skal politikerne tage kampen mod social dumping

27. maj, 22:31
Topfolk fra fagbevægelsen vil rende de nyvalgte EU-parlamentarikere på dørene i Bruxelles for at sikre sig, at de kæmper for den danske model og fair løn og giver modstand til social dumping.

Den danske håndværker, industriarbejder og socialrådgiver kan være ganske godt tilfreds med resultatet af Europa-Parlamentsvalget søndag, mener to af fagbevægelsens grand old ladies. 

Både næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, Bente Sorgenfrey, og næstformand i 3F, Tina Christensen, fremhæver, at det er lykkedes at få mærkesager som social dumping, arbejdsmiljø og skattesnyd sat på dagsordenen op til EU-valget. 

- Under valgkampen fik vi de fleste partier til at give tilsagn om at bekæmpe social dumping langt mere end i dag, og det vil vi holde de 14 danske medlemmer af EU-parlamentet fast på i de næste fem år, siger Bente Sorgenfrey.

Vi skal have et EU, der tager mere hensyn til lønmodtagere i arbejdstøj og uniformer end til banditter i habitter.
Tina Christensen, næstformand i 3F.

Hun glæder sig over, at blandt andet et skrantende arbejdsmiljø og betydningen af den danske aftalemodel er kommet ind på lystavlen hos de danske EU-politikere i løbet af valgkampen. 

- Vi skal have forbedret EU-lovgivningen på arbejdsmiljø-området, så det passer til nye arbejdsformer og fremtidens arbejdsmarked. Det bliver en stor opgave de næste fem år, og vi vil gerne hjælpe vores danske EU-politikere med at gøre det bedst muligt til gavn for lønmodtagerne, siger Bente Sorgenfrey, der i sidste uge blev valgt til vicepræsident for europæisk fagbevægelse.

Hun har tænkt sig løbende at invitere de danske EU-politikere til møder for at være i tæt dialog med dem og få et samarbejde op at stå. 

I arbejdstøjet 

I 3F noterer Tina Christensen, at valgresultatet både herhjemme og ude i Europa giver et parlament, der som udgangspunkt peger den rigtige vej for lønmodtagerne. 

- Vi skal have et EU, der tager mere hensyn til lønmodtagere i arbejdstøj og uniformer end til banditter i habitter. Vi har fra 3F's side hele tiden sagt, at vi skal have meget mere fair bevægelighed og kæmpe imod grov udnyttelse af billig udenlandsk arbejdskraft, sådan som vi så det med Padborg-sagen, siger hun og henviser til filippinske lastbilchauffører, der arbejdede bag rattet for under 20 kroner i timen. 

Samtidig understreger hun, at de danske EU-politikere skal i arbejdstøjet for at få styr arbejdskraftens frie bevægelighed, der ofte bliver misbrugt af arbejdsgivere og presser lønnen den forkerte vej indenfor brancher som blandt andet bygge- og anlæg, transport og service.   

- I 3F har vi et katalog med mere end 30 pejlemærker for, hvad der skal til for at sikre danske lønmodtagere, og de pejlemærker vil vi fortsat holde de danske EU-parlamentarikere op på, fastslår hun. 

Godt at Konservative er valgt  

Bente Sorgenfrey noterer, at hun er særligt glad for, at den ekstreme højrefløj samlet set ikke er buldret derud af. Det ville nemlig ikke have været godt for lønmodtagerinteresser, mener hun. 

Til gengæld er hun en smule bekymret for, at den store socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet er blevet mindre og dermed også mindre magtfuld. Lige præcis den gruppe har været en tro væbner, når det handlede om kampen mod social dumping og ordentlige løn- og arbejdsvilkår for europæiske lønmodtagere, anfører hun. 

Herhjemme fik Konservative valgt Pernille Weiss ind i parlamentet, og det er Bente Sorgenfrey glad for på danske lønmodtageres vegne. Pernille Weiss får nemlig som den eneste danske EU-politiker plads i den store konservative EPP-gruppe i Bruxelles.

- Med en dansker i EPP-gruppen har vi en mulighed for at få nogle vinkler frem, som ellers ikke ville komme for dagen i den store toneangivende gruppe i parlamentet, siger Bente Sorgenfrey.

Jubel over høj stemmeprocent

Tina Christensen er glad for, at stemmeprocenten herhjemme blev historisk høj, og at to ud tre danskere satte kryds på stemmesedlen. 

- Det er så vigtigt, at folk stemmer til EU-valgene. Og denne gang er det tydeligt, at det er gået op for danskerne, at EU har så stor indflydelse på deres hverdag og arbejdsliv, at de har ønsket at stemme og få indflydelse, siger hun. 

3F's næstformand mener også, at Brexit har fået lønmodtagerne til stemmeurnerne.

- Brexit har betydet så meget kaos, rod og usikkerhed, at mange danskere har tænkt, at det var tid til at få fælleskab og sammenhængskraft i højsædet, siger hun. 

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...