Formand for Finansforbundet Kent Petersen vil ikke være med i den nye, store hovedorganisation. Ifølge ham er afsættet ikke akademisk nok, og han savner en krystalklar politisk uafhængighed.  Foto: Gitte Redder, Ugebrevet A4.

Streg i regningen:

Finansforbundet springer fra nyt flagskib i fagbevægelsen

18. maj 2018
Finansforbundets formand Kent Petersen siger nej tak til at være med i den nye hovedorganisation, der dannes efter fusion mellem LO og FTF. I stedet vil Finansforbundet være hos Akademikerne. Formand for HKPrivat Simon Tøgern kalder det hasarderet og pointerer, at finansfolkene ikke ved, hvad de melder sig ud af.

 

Finansforbundet har ikke lyst til at være med i fagbevægelsens nye paraplyorganisation, der bliver en realitet ved årsskiftet, når hovedorganisationerne LO og FTF slår sig sammen.

Kent Petersen, formand for de godt 40.000 bank- og finansfolk i Finansforbundet, lægger op til en landsmødebeslutning om at melde fagforbundet ud af FTF og satser i stedet på at komme ind i varmen i hovedorganisationen Akademikerne (AC).

»Vi har en helt enig hovedbestyrelse, der anbefaler, at Finansforbundet melder sig ud af FTF og søger optagelse i AC i stedet for. Og jeg har en forventning om, at landsmødet bakker op,« siger Kent Petersen til Ugebrevet A4.

Finansforbundets øverste myndighed, landsmødet, træffer den endelige beslutning onsdag 6. juni.

For øjeblikket forhandles der på livet løs mellem Finansforbundet og Akademikerne om optagelse, og det er Kent Petersens klare forventning, at det falder på plads snart.

Finansforbundet ved jo ikke, hvad de melder sig ud af. Indtil nu er det jo ikke en ny hovedorganisation. Det er kun et stykke papir. Simon Tøgern, formand for HK/Privat.

Lone Engberg Thomsen betegner det som ærgerligt, hvis en stor branche som finansbranchen ikke er med i den nye hovedorganisation. Samtidig betoner hun, at der er masser af muligheder for hver enkelt faglige organisation for at få indflydelse på den nye organisation.

»Det er jo ikke enevælde, som Finansforbundet går ind i. Tværtimod er det en demokratisk organisation, hvor vi vil lytte,« siger hun.   

Urafstemning i PROSA

På en ekstraordinær kongres i FTF fredag 13. april stemte PROSA, der er fagforbundet for godt 9.000 it-professionelle, imod en fusion med LO. Men PROSA-formand Niels Bertelsen har ikke tænkt sig at melde sig ud af den nye hovedorganisation.

»I vores hovedbestyrelse anbefaler vi medlemmerne, at vi tilslutter os den nye hovedorganisation. Når nu den er etableret, kan man lige så godt forsøge at gøre den så stærk som mulig. Den giver også muligheder for at forstærke nogle samarbejder, sådan som HK-Privat foreslår det,« siger Niels Bertelsen.

I PROSA er der indkaldt til ekstraordinær samling 2. juni, hvorefter fagforbundets tilknytning til den nye hovedorganisation sendes ud til urafstemning hos medlemmerne.

Niels Bertelsen pointerer, at PROSA ikke har samme mulighed som Finansforbundet for at søge optagelse hos Akademikerne, fordi langt fra alle medlemmer har akademiske uddannelser. Samtidig er PROSA et lille forbund, der heller ikke har sin egen arbejdsgiverorganisation og hovedaftale.

»Det eneste alternativ for os er at stå uden for hovedorganisationerne, og i hovedbestyrelsen har vi meget svært ved at se, at vi skulle have gavn af det,« fastslår Niels Bertelsen.

Farmakonomer vil være i hovedorganisation

I Farmakonomforeningen gør man regnebrættet op på en ekstraordinær kongres i midten af juni. 

De godt 5.000 farmakonomer, der især arbejder på apoteker og i medicinalindustrien, har aldrig været forelsket i en sammenlægning med LO og stemte nej. Men de har ingen direkte adgang til Akademikerne, fordi deres uddannelse ikke regnes for en akademisk uddannelse. 

Farmakonomernes formand Christina Durinck vil ikke løfte sløret for, hvad hun anbefaler kongressen før et hovedbestyrelsesmøde torsdag 24. maj.

»Men jeg har svært ved at forestille mig, at Farmakonomforeningen ikke er med i en hovedorganisation,« siger hun.

Et kæmpe hjerte for FTF

Selvom flere skeptiske forbund lige nu vælger at blive i den nye hovedorganisation, vakler Finansforbundet ikke. Heller ikke selvom Kent Petersen, der er tidligere næstformand i FTF, personligt ikke har det helt nemt ved det.

»Jeg vil gerne sige, at det er en beslutning, der virkelig gør ondt. Jeg har og har haft et kæmpe hjerte for FTF og har brugt rigtig meget af min arbejdstid i FTF. Jeg er rigtig ærgerlig over, at det er kommet hertil, men jeg har også været meget klar i min holdning i forhold til, hvor den nye hovedorganisation bevæger sig hen,« siger han.

Kent Petersen understreger, at han lige fra starten har taget bestik af, hvordan hans medlemmer ser på verden.  

»Finansforbundet er en organisation ejet af medlemmerne, og hvis de siger, at vi ikke skal et bestemt sted hen, går vi selvfølgelig ikke derhen, men bevæger os i den retning, hvor medlemmerne kan se sig selv. Det er vi simpelthen nødt til som den organisation, vi er,« noterer han.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...