FOA-profiler ikke i tvivl: - Det er kommunalt pamperi

30. okt 2019
Kommunalpolitikere skal have ordentlige vilkår for deres politiske arbejde, og vederlag for arbejdet er en af mulighederne for at bruge tid på skatteborgernes vegne til at lede kommunen. Men selvfølgelig skal man ikke have vederlag for at nyde livet under andre himmelstrøg, lyder det fra Dennis Kristensen og Karen Stæhr.

KOMMUNALPOLITIKERNE SÆTTER deres troværdighed over styr, når DR kan afsløre, at politikere bruger orlov til at sejle rundt i Caribien, vandre i Nepal eller kombinere familiebesøg med lystfiskeri på New Zealand, og samtidig har modtaget det vederlag, der skal gøre det muligt for dem at passe det kommunalpolitiske arbejde på en ordentlig måde.

Der er tilsyneladende da heller ikke nogen, der vil forsvare denne form for orlov 'med løn'. Afsløringerne er foreløbigt kun blevet mødt med en forklaring om, at kommunalpolitikere ikke kan fraskrive sig vederlaget, når de bevilges orlov til private gøremål.

LÆS OGSÅ: 194 byrådspolitikere på orlov med løn

Det er godt nok en bortforklaring, der vil noget. Eller rettere kejseren uden tøj.

Det er kommunalt pamperi

En ordning, der indebærer, at skatteyderne skal betale for fravær fra det kommunalpolitiske arbejde på grund af lyst til at beskæftige sig med alt andet end det politiske, kan dårligt betegnes som andet end kommunalt pamperi.

Vi er selv i vores tid i fagbevægelsen alt for ofte stødt på argumenterne om, at 'vi følger blot det, andre har besluttet'
Karen Stæhr og Dennis Kristensen

Og de kommunalpolitikere, der gennem årene har gjort brug af denne lukrative orlovsordning, burde have en rigtig dårlig smag i munden.

Det kan ikke være en undskyldning, at kommunalpolitikerne ikke selv kan gøre for det, fordi Folketinget angiveligt propper pengene ned i halsen på dem, der opnår orlov.

Som folkevalgt, uanset om det er i kommunalbestyrelser, regionsråd eller Folketing eller som medlemsvalgt i organisationer, må man stå på mål for sine holdninger og handlinger, og man må sige fra, hvis man oplever urimelig omgang med skatteydernes eller medlemmernes penge.

Så må man slås for at få ændret regler eller bestemmelser, som man selv er modstander af. Og slås uanset, om regler eller bestemmelser kan ændres, dér hvor man selv har en stemme i kommunalbestyrelsen eller i organisationen, eller det kræver ændringer foretaget af andre.

LÆS OGSÅ: FOA-profiler chokerede over fattigdomstal: Vi sætter fællesskabet på spil!

Det ville have været klædeligt og have styrket troværdigheden, hvis dem, der nu er kommet i søgelyset for at modtage vederlag i situationer, hvor almindelig sund fornuft tilsiger, at vederlaget burde stoppes, havde taget fat for at få ændret regler eller bestemmelser i kommunalbestyrelsen, gennem Kommunernes Landsforening (KL), via Folketinget eller gennem den offentlige debat, frem for blot passivt at se til, mens orloven bevilges af kommunalbestyrelsen, og pengene efterfølgende fortsætter med at trille ind på kontoen.

Man kan næsten ikke forestille sig, at dette land rummer kommunalpolitikere eller folketingspolitikere, der vil slås med åben pande for retten til at sejle i Caribien, vandre i Nepal eller fiske på New Zealand finansieret af skatteyderne alene med den begrundelse, at de pågældende til daglig arbejder med kommunalpolitik. Eller rettere, der er al mulig grund til at håbe, at det ikke er tilfældet.

At kunne se sig selv i spejlet

Vi er selv i vores tid i fagbevægelsen alt for ofte stødt på argumenterne om, at 'vi følger blot det, andre har besluttet'. Hvad enten andre så har været forretningsudvalg, hovedbestyrelser eller kongresser.

Og vi har selv prøvet at afvise at stå på mål for beslutninger, som andre havde taget. Det skete for eksempel, da vi fik ændret udbetalingen af honorarer for eksterne bestyrelsesposter, så pengene havnede i FOAs kasse i stedet for at blive indbetalt på de medlemsvalgtes konti. Og tilsvarende da vi tog konsekvensen af de magre overenskomstresultater under den økonomiske krise og sammen med de øvrige valgte i FOA frivilligt fastfrøs vores lønninger og dermed aflyste de lønstigninger, der skulle have været udbetalt fra 2012, og til vi gik på pension i 2018.

Grundlæggende handler det om at kunne se sig selv i spejlet og vide, at man omgås skatteydernes eller medlemmernes penge anstændigt.

Det kan landets kommunalpolitikere ikke, når de passivt affinder sig med en så himmelråbende tåbelig praksis med udbetaling af vederlag til kommunalpolitikere, der af egen drift gerne vil forlade det politiske arbejde i en periode for at boltre sig med aktiviteter, som er det politiske arbejde helt uvedkommende.

Fjern umoralsk praksis

Derfor bør både kommunalpolitikerne, KL og Christiansborg hurtigst muligt få fjernet denne politikerledefremkaldende og umoralske praksis.

Og samtidig gerne forbedre vilkårene for kommunalpolitikerne. Det politiske arbejde i kommuner og regioner er blevet stadig mere omfattende og kompliceret gennem de seneste årtier og dermed stadig mere tidskrævende. Kommuner og regioner står for den borgernære velfærd, og velfærden og ikke mindst velfærdens brugere fortjener beslutningstagere, der har reelle muligheder for at sætte sig ind i det omfattende stof, de skal træffe beslutninger om.

Orlov med vederlag må være yt.

Til gengæld skal kommunalpolitikere naturligvis fortsat have vederlaget udbetalt under sygdom og barsel. Sygdom og barsel er en indlysende forhindring for i en periode at kunne deltage i det kommunalpolitiske arbejde.

Men det er sejlads, vandring og lystfiskeri ikke. På ingen måde.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...