- Man er en lille alkymist, der kan forvandle det smertefulde i livet til noget, vi alle kan grine af. Det bliver man en junkie af, og man skal have det der fix, siger Lars Hjortshøj om arbejdet som komiker. Foto: Marie Hald

Lars Hjortshøj: 'Når jeg har fri går jeg rundt med skyld og skam'

14. sep 2019
Efter 30 år som stand up-komiker har Lars Hjortshøj stadig ikke fundet en opskrift på, hvordan man er sjov. Så han bliver ved og arbejder helst hver dag - helt som forældrene gjorde det. Ellers får han dårlig samvittighed.

Lars Hjortshøj rækker en lap frem og siger hej. Det føles som at give hånd til Hulken. 

Han har en overraskende stor hånd, der minder mig om min morfars - en sej vestjyde -  som arbejdede hårdt med sine hænder de fleste dage i livet - fra han var barn, til han gik i graven.

Det gør Lars Hjortshøj ikke. Men han arbejder. Og helst hver dag. Når han ikke gør det, får han dårlig samvittighed.

- Mine forældre gik på arbejde hver dag i 50 år. Det er jeg opdraget med, og når jeg har min faste fridag om tirsdagen, går jeg rundt med skyld og skam hele dagen, fortæller Lars Hjortshøj til A4 Arbejdsliv.

LÆS OGSÅ: Svend Brinkmann: 'Trygheden med et fast job fjernede min stress'
 
Det er det der midtjyske, mener han.

- Jeg er plaget og forfulgt af en arbejdsmoral, der jo er et levn fra produktionssamfundet, som jeg ikke har fået gjort op med. 

Strengt taget behøver Lars Hjortshøj ikke arbejde hver dag, som de fleste af os gør. 

Som en af Danmarks mest efterspurgte komikere er han med egne ord ”top privilegeret” og kan tilrettelægge sit arbejdsliv, som det passer ham.

Men alligevel er den der hver uge – skyldfølelsen.  

– Jeg kan høre mine forældres stemme, fra da jeg var barn: ”I skal fanme da ikke bare ligge herinde på sofaen. I skal da ud og lave noget!”, halvråber Lars Hjortshøj med en lettere karikeret midtjysk mandestemme, der snildt kunne snige sig ind i et hans stand up-shows.  

– Men det er egentligt ikke dårligt, siger han og afbryder sin egen talepause. 

LÆS OGSÅ: 'Så sidder vi der bag skærmen og ser på andres succes og føler os utilstrækkelige'

Vi sidder over for hinanden på et par hårde klapstole i Warberg Comedy Club i København, hvor Lars Hjortshøj lige om lidt skal i gang med det, han er bedst til.

Han er ikke i tvivl om, det er arbejdsmoralen, der har ført ham til den position, han har i dag, og som har sikret ham, at der stadig er kunder i butikken efter 30 år i en flygtig underholdningsbranche.

Også sådan en kølig september-aften, hvor der lige nu står en kø af gæster i alle aldre ude foran klubben på Vesterbrograde og er villige til at betale for at høre Lars Hjortshøj teste sit materiale, inden han tager på landevejen med sit nye one man-show, Plan B.

Arbejdsmoral og talent

Det skyldes arbejdsmoralen - og så en smule talent. 

Først og fremmest kræver det disciplin at være komiker, mener Lars Hjortshøj.

- Hos mig skyldes størstedelen af succesen rent arbejde. Jeg har et talent for at kunne observere nogle ting. Men at kunne omsætte det til noget, som andre føler sig underholdt af, bruger jeg rigtig meget af min vågne tid på, siger han.

- Dem af mine kolleger, det går usædvanligt godt for, er ekstremt arbejdssomme. Nogle få har et noget større talent end de andre, men selv de er nødt til at tilføje arbejdsmoral for at få succes. 

Lars Hjortshøj - blå bog

- 52 år 

- Født i Hinnerup  tæt på Aarhus 

- Stand-up komiker, skuespiller og tv- og radiovært.

- Kendt fra tv-serier som Casper & Mandrilaftalen, Langt fra Las Vegas og Klovn

- Gift og har to børn

- Aktuel med stand up-showet Plan B

- Er på vej med solo- tv-serien 'Store Lars'

I et lille comedy-land som Danmark rager den 52-årige eksil-jyde højt op i landskabet. 

Han har lagt ansigt og stemme til nogle af de sjoveste tv-øjeblikke i nyere dansk tid, der for denne skribent blandt andet tæller 'Casper & Mandrilaftalen' og 'Klovn'.

Lars Hjortshøj er noget af det tætteste, man kommer på et dansk komiker-ikon i 2019. 

Han er et af de få mennesker, der har et ansigt, som instinktivt udløser grin hos beskueren. 

En psykologisk mekanisme, der tager mange år at opbygge hos publikum, men som øjeblikkeligt træder i kraft, når manden træder ind i et lokale i sit jobs embede.

Det står klart i det øjeblik, han træder ind på scenen i Warberg Comedy Club denne aften, og et par kvinder og mænd griner, inden Lars Hjortshøj overhovedet har åbnet munden og sagt ”godaften”.

Lars Hjortshøj bærer rundt på en stor valuta – en symbolsk kapital – men han ved, at valutaen ikke kan veksles til automat-grin, bifald, piften og hujen.

Det skal han gøre sig fortjent til hver gang. 

Jeg troede da bare, at jeg på et tidspunkt ville knække koden, men det er ikke blevet nemmere at skrive jokes efter 30 år
Lars Hjortshøj - komiker, skuespiller og radiovært

– Jeg må lige rose jer for den moderate modtagelse, jeg har fået her i aften. Det er noget af det, der kendetegner mine shows, og det kan jeg faktisk godt lide. Jeg bryder mig ikke om standing ovations, siger Lars Hjortshøj med mikrofonen i hånden. 

Fraværet af latter vender han rutineret til sin fordel.

- Har jeg allerede tabt nogle af jer?, spørger han publikum, og aftenens første latterudbrud er hjemme. 

Lars Hjortshøj er i gang. 

Han taler om variable boliglån, han ikke forstår, der bliver til YouTube-klip med voksne mandebabyer, der får skiftet ble, der bliver til Lars Hjortshøjs halsproblemer, som han ikke går til lægen for at få undersøgt ”for det gør mænd ikke” - der bliver til aftenens første præcise punchline- “jeg gør som bankerne - jeg undersøger mig selv” - der - helt efter bogen - udløser aftenens første rigtige klapsalve. 

Det ser nemt ud, men det er det ikke. Selv ikke for Lars Hjortshøj.  

– Jeg troede da bare, at jeg på et tidspunkt ville knække koden, men det er ikke blevet nemmere at skrive jokes efter 30 år. Det er stadig forbundet med utrolig meget bøvl, siger han.

På scenen er der ikke noget, der er givet på forhånd. Det er jo det, jeg er fascineret af
Lars Hjortshøj - komiker, skuespiller og radiovært

– Selvfølgelig kan jeg da godt læne mig op ad noget erfaring, men på scenen er der ikke noget, der er givet på forhånd. Det er jo det, jeg er fascineret af. At det hele er en livslang undersøgelse. Det betyder også, at man har en ydmyghed over for faget.

Det er den ydmyghed, der tvinger Lars Hjortshøj til at arbejde med sit materiale hver dag.  

– Jeg skriver hver morgen. I intensive faser skriver jeg fra klokken 08 til 13, og så kommer der som regel ikke så meget mere. Men om aftenen går jeg tilbage og redigerer teksten - strammer, fylder på. Der kan jeg sagtens sidde i to-tre timer igen, selvom det ikke altid bliver til noget, siger han.

Lige nu leder han efter en ’tag’-  en ekstra punchline - til en joke han er i gang med at afprøve til sit nye show.  

– Observationen er, at kvinder ikke ser ældre ud med alderen, fordi de er i stand til at fastholde det samme look over 10-15 år med make up. Det går op for mig en dag, da ser jeg min hustru stå i vores køkken uden make up på, og jeg tænker: hvem er den ældre mand, jeg er flyttet ind sammen med? 

’Tagget’, han skal prøve af i aften, lyder: 

– Min hustru har gradvist forvandlet sig til den mand, jeg ville gifte mig med, hvis jeg var homoseksuel.

Komik kræver nysgerrighed

Komik opstår i Lars Hjortshøjs hjerne ved at være nysgerrig og hele tiden stille spørgsmål til livet og verden.  

– Jeg forstår ikke det her? Er der en forklaring på det? Comedy er på den måde at sammenligne med journalistik. Det kræver en voldsom research. Og så er der nødt til at være sandhed i komik. Vi arbejder ud fra devisen: Its funny ’cause its true. Det er ikke interessant, hvis det ikke bunder i noget sandhed, siger han.

Når det flyder, er det sjovest. Det er de øjeblikke i arbejdslivet, Lars Hjortshøj lever for.

- Man er en lille alkymist, der kan forvandle det smertefulde i livet til noget, vi alle kan grine af. Det bliver man en junkie af, og man skal have det der fix. Der er en stor magt forbundet med at have evnen til at gå ind i et rum og ændre stemningen, siger han.

Du er altid i tvivl. Hver aften. Hvad er det for et publikum, du møder? Usikkerheden er en naturlig del af jobbet
Lars Hjortshøj - komiker, skuespiller og radiovært

Men usikkerheden er der altid. 

– Du er altid i tvivl. Hver aften. Hvad er det for et publikum, du møder? Usikkerheden er en naturlig del af jobbet, for der skal alligevel noget til for at kunne stille sig op foran fremmede og sige- nu skal I høre, hvad jeg har siddet og tænkt over for tre måneder siden i et sommerhus. Det er jo vanvittigt, siger han.

Lars Hjortshøj har elsket scenen, siden han var barn. 

- Min mor har fortalt mig, at jeg som lille barn altid stod og råbte "se mig, se mig" for enden af bordet i udklædning. 

Ikke narcissistisk

Det peger på et behov i ham, men det er ikke udtryk for narcissisme, mener han.
  
– En narcissist skal hele tiden fyldes op, mens komikerens behov jo blot er et behov for anerkendelse, som alle mennesker har brug for. Der er så bare nogle af os, der søger behovet i et stort omfang. Jeg laver et radioprogram, hvor 800.000 lytter med, og det er jo enormt berusende, siger han.

Som 22-årig satte Lars Hjortshøj sig som mål at forsøge at leve af stand up i et år.  

– Det var ambitionen, og det lykkedes, selvom genren dengang var ukendt, vi var ukendte, og der ingen penge var i genren.

Det er stadig på scenen, han tjener til sin husleje, selvom de fleste danskere kender ham bedst fra tv- eller biografskærmen eller fra radioen. 

– Comedy er min bane. Det er steder som her, en klub, jeg skal være god.

Men han lever først og fremmest af firmajobs.

Det lyder knapt så glamourøst som skuespiller-livet, men Lars Hjortshøj kan godt lide udfordringen, for den holder ham på stikkerne, og han værdsætter den bundne opgave, det er at komme ud til et publikum, der ikke selv har valgt at se ham. 

Det er ikke fedt at sidde alene og spise på en eller anden restaurant, og det gør jeg rigtig meget
Lars Hjortshøj - komiker, skuespiller og radiovært

– Når jeg for eksempel står til en sommerfest, er det jo festudvalget elle direktøren, der har syntes, det var en god idé at booke mig. Det kan jeg godt lide, for der skal jeg vinde publikum. Jeg får intet foræret, siger han.

Lars Hjortshøj lader sig flyde ned i stolen, tager armene over kors og imiterer publikummet på godt jysk:

– Nå - vi ville da hellere have haft Rune Klan. Eller en stripper.

Som komiker taler man om at dø på scenen, når det går helt galt. Det er mange år siden, det skete for Lars Hjortshøj, og det sker ikke mere.

– Jeg lykkes hver gang, for jeg er god til at aflæse et lokale, og i dag er publikum jo trænet til stand up. De er vant til det, siger han.

Ambivalent forhold til komik

Livet som komiker har han det ambivalent med. 

Når han optræder, føler han sig i live, men resten af tiden bryder han sig ikke om. Ensomheden er det værste. At skrive alene, at optræde alene, at rejse alene.  

– Lige nu står jeg over for en kæmpe turné, og jeg glæder mig helt ekstremt til at optræde halvanden time på scenen hver aften. Men jeg glæder mig ikke til at sidde på et hotelværelse i Hobro. Det er ikke fedt at sidde alene og spise på en eller anden restaurant, og det gør jeg rigtig meget. Det er forfærdeligt. Dræbende, siger han.

Timerne efter en optræden er de sværeste. 

– Jeg bruger lang tid på at falde ned efter et show. Mange drikker en øl for at falde ned, fordi adrenalinen pumper, men det har jeg erstattet med at køre hen til mit hotel, der typisk tager en til halvanden time, og det passer med, at jeg er nogenlunde afgiftet, når jeg kommer frem, siger Lars Hjortshøj og griner.

Livet på landevejen ødelægger også hans nætter. 

– Jeg kan ikke sove. Jeg ligger og vender og drejer og tænker over, hvad jeg gjorde på scenen, og hvad jeg kunne gøre anderledes. Var min timing bedre i går? Skal jeg erstatte den bit med den der? Skal jeg flytte kommaet derfra og dertil? Er det det, der redder showet?

Sådan går det meste af dagen også hjemme i København, når Lars Hjortshøj er i ’show mode’.

Med at tænke.

– I dag stod jeg op klokken halv otte, fik kaffe og tøffede rundt. Så cyklede jeg over på Christianshavn til mit kontor, hvor jeg var indtil klokken 14. Der arbejdede jeg på at ændre rækkefølgen i showet i aften. I aftes fik jeg et par ideer, som jeg også prøvede at integrere i showet. Så cyklede jeg hjem, tog et bad, strøg en skjorte og mødte op her til mit testshow.

Klokken er nu 18.46, og 16 minutter inde i showet er Lars Hjortshøj blevet varm. 

Han hoster og harker og simulerer sine halsproblemer – og han brokker sig over sin læge - “hun ligner en bordelmutter i hvid kittel”.

Han taler om at få pubeshår galt i halsen – ”der er sgu ikke noget, der kan ødelægge den gode stemning i soveværelset som et pubeshår i halsen” - og vi griner, så tårerne triller ned af vores kinder.

Han taler om at blive 50, om sine aldersbetingede mandebryster, om manglende præstationer i sengen - om den efterfølgende MUS-samtale med konen - om skyld og skam ved at være en hvid, midaldrende, heteroseksuel mand, om ”trælse typer”, om “man buns”, blow jobs og dyreprint på kvindetøj.

Og vupti - klokken 19.41 - med et par svedpletter under armene, men ikke en perle på panden - siger Lars Hjortshøj “tak for i aften” og forlader scenen. 

Udenfor klubben står et nyt hold publikum og venter på at komme ind i klubben. Thomas Warberg er up next.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...