»Hvis vi skal have ændret kulturen, skal kommunens ledere tydeligt signalere, at det er legitimt og velset, at fædre udnytter deres barsel,« siger Frank Jensen (S). Foto: Henning Bagger/Scanpix.

Interview:

Frank Jensen: Gå nu på orlov, mand

13. nov 2017
Fædre skal tage mere orlov med deres nyfødte. Den opfordring kommer fra overborgmesteren i København, Frank Jensen. Han vil have alle kommende fædre, som er ansat i kommunen, indkaldt til samtale om orlov. Selv passede Frank Jensen sine sønner under og mellem forelæsninger på universitetet i 80erne.

 

Fædre skal mere på barsel.

Det er et klart budskab fra den københavnske overborgmester, Frank Jensen (S). Han vil starte kampen for fædreorlov på sin egen arbejdsplads, Københavns Kommune, med 45.000 medarbejdere.

Frank Jensen mener nemlig, at en kulturændring skal få danske fædre til at tage mere orlov i barnets første leveår. Han opfordrer nu ledere i Københavns Kommune til at gå forrest med at italesætte og legitimere barsel blandt mandlige medarbejdere.

»I Københavns Kommune vil vi nu sikre, at alle kender rettigheder og muligheder i forhold til orlov,« siger Frank Jensen. Han vil have alle kommende fædre indkaldt til samtale.  

Overborgmesterens udmelding kommer i kølvandet på Ligestillingsministeriets nyligt udkomne kampagne 'Orlov - ta' det som en mand' om at få flere fædre til at tage mere orlov. 

Det meste af sit liv har Frank Jensen slået et slag for ligestilling i ledtog med sin kone. De fik tilbage i 80'erne to drengebørn, som på skift blev madet imellem forelæsninger, indtil Frank Jensen gik ind i politik, og bleskift blev skiftet ud med love og paragraffer.

»Jeg har altid ment, at et barn har brug for begge forældre, og det har også været en vigtig politisk kamp for mig, også som minister,« siger Frank Jensen. 

Lederne skal tage ansvar 

Tror du, at man kan ændre en kultur, blot ved at lederne holder samtaler med medarbejderne?

Nybagte fædre i Københavns Kommune

Københavns Kommune er Danmarks største arbejdsplads med ca. 45.000 ansatte. 

  • Fra 2013 til 2016 er andelen af fædre, der tager 14 ugers orlov (halvdelen af forældre-barsel) steget fra 11 til 34%.
  • Andelen, der tager 8 ugers orlov, er steget fra 32 til 60%.
  • Målsætningen er, at 40% af københavnske fædre tager 14 ugers orlov og 95% minimum 8 ugers orlov inden 2019.

Kilde: Københavns Kommune 

 

»Det er det, vi kan gøre, og det vi skal gøre. Hvis vi skal have ændret kulturen, skal kommunens ledere tydeligt signalere, at det er legitimt og velset, at fædre udnytter deres barsel.«

Hvem er det, der skal ændre kulturen på området?

»Jeg starter med fokus på lederne, fordi de har et ansvar for kultur og kulturforandringer. At lederne går i front er generelt vigtigt på alle felter på en arbejdsplads, også for sådan noget som sygefravær.«

Fra bleskift til weekend-far

Frank Jensen blev selv far til to drenge i midt 80'erne, mens han studerede økonomi på Aalborg Universitet.

Hvilken rolle spillede du selv som far i dine sønners første leveår? 

»Jeg havde min søn med på studiet, varmede sutteflasken i kaffemaskinen på universitetet og var ude og skifte ham i pauserne mellem forelæsningerne. Jeg havde en stor rolle at spille i deres første leveår.«

Jeg var der i de første par leveår. Frank Jensen (S), overborgmester i København

Faren kan holde orlov i alle 32 uger. Alligevel er det oftest kvinden, der tager hovedparten af de 32 ugers orlov. 

Mener du, at dele af barslen skal øremærkes til mænd?

»Øremærket barsel blev jo lagt i graven under den seneste socialdemokratiske regering, og der er ingen aktuelle udsigter til, at der skulle opstå et flertal for den ordning i Folketinget.«

»Så det er baggrunden for, at jeg er mere optaget af at finde en anden vej til, at det er legitimt og naturligt, at mænd tager barsel.«

Hvad er ligestilling for dig i forhold til forældreorlov?

»Det er, at både far og mor er lige om den fantastiske oplevelse, men også det kæmpe arbejdspres og stress, det er at sætte børn i verden. Og det er en kæmpe berigelse for mor og far at være sammen om det her, men også at deles om pligterne, der knytter sig dertil.«

Mænd og kvinder, der blev forældre i 2015
  • 2015-fædre holder i gennemsnit 30,8 dages orlov. 2015-mødre holder i gennemsnit 297,6 dages orlov.
  • 2015-fædre holder i gennemsnit 12 dages længere orlov end fædrene gjorde i 2003.
  • Antallet af fædre, der slet ikke holder orlov, er faldet fra 25,7 pct. i 2003 til 19,6 pct. i 2015. Men faldet flader ud. 
  • 43,4 pct. af mænd, der blev fædre i 2015, holder kun de 14 dages fædreorlov. Tallet har været nogenlunde stabilt siden 2008.
  • I København holder fædrene i gennemsnit 43,6 dage. Færrest dage holder fædrene i Nordjylland (23,4 dage), Sønderjylland (24,2 dage) og Vestjylland (24,1 dage).
  • Faderens og moderens uddannelser spiller en stor rolle for, hvor meget barsel faderen holder. Hvis både far og mor har en lang videregående uddannelse, holder faderen 53,8 dage og moderen 272,8 dage. Hvis fx hverken far eller mor har en uddannelse, holder faderen 15,2 dage og moderen 308 dage.
  • Mænd ansat i finansiering og forsikring, som er den branche, hvor fædrene holder længst orlov, holder i gennemsnit 59 dages orlov. Mænd, der er ansat i landbrug, skovbrug og fiskeri og bygge og anlæg, holder kortest orlov med et gennemsnit på hhv. 13 og 18 dage.

Kilde: Erhvervsministeriet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik 

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...