Det er ris til egen rumpet, at mange HK'ere, 3F'ere, teknikere og andre lønmodtagere dropper efteruddannelsen. Det mener tillidsrepræsentanterne (fra venstre) Tine Lübker, Lars Sørensen, Allan Hanndbæk og Per Jensen. De vil ruske op i både deres kolleger og arbejdsgiverne for at sikre mere opkvalificering.     Foto: Gitte Redder.

Digital revolution:

Fynske tillidsfolk danner alternativt disruptionråd

28. nov 2017
Ti tillidsrepræsentanter fra fynske virksomheder har etableret et minidisruptionråd. De er trætte af, at millioner af uddannelseskroner hober sig op i kompetencefonde og samler støv. De vil bruge det nye tværfaglige netværk til at presse både kolleger og arbejdsgivere til at prioritere uddannelse. LOformand Lizette Risgaard håber, at det fynske initiativ inspirerer andre tillidsfolk.

 

Robotterne kommer helt af sig selv i danske virksomheder. Men det gør uddannelse ikke. 

Derfor skal smede, elektrikere, teknikere og alle andre lønmodtagere se at få fingeren ud og tage noget efteruddannelse. Og arbejdsgiverne skal tilsvarende tilskynde deres medarbejdere til at tage masser af efteruddannelse og gladelig betale for at gøre de ansatte klogere.

Sådan lyder det fra tillidsrepræsentanter på Fyn, der har dannet deres egen regionale udgave af regeringens disruptionråd for at give deres arbejdsgivere og kolleger et velment spark bagi.

Tillidsrepræsentant Tine Lübker fra Teknisk Landsforbund fremhæver, at det nye disruptionråd ikke kun er etableret for at skælde ud på arbejdsgiverne.

»Alt for mange lønmodtagere går ikke op i overenskomsterne og de mange rettigheder til uddannelse, som fagbevægelsen har forhandlet sig frem til på deres vegne. Det er ris til egen rumpet, at mange HK’ere, 3F’ere og teknikere slet ikke tager efteruddannelse, for det gør det sværere at forhandle god løn, at skifte job og at kunne være på arbejdsmarkedet i mange år,« siger Tine Lübker.

Tillidsrepræsentant Tine Lübker har en opfordring

Ideen til det lokale disruptionråd opstod i oktober, da beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) sammen med LO-formand Lizette Risgaard og andre medlemmer af regeringens disruptionråd besøgte Lindø Industripark ved Kerteminde. 

Forkert kun at bebrejde arbejdsgivere

De lokale tillidsrepræsentanter troppede op, trykkede hånd og fik gode snakke med Troels Lund Poulsen. Ministeren får da også skulderklap for at lytte og være optaget af at geare det danske arbejdsmarked til den digitale revolution.

Hvis vi ikke uddannes til at bruge de nye teknologier, er vi prisgivet. Allan Hanndbæk, tillidsrepræsentant, Dansk Metal.

»Lige nu vil Polen gerne have polske arbejdere til at vende hjem, fordi de mangler arbejdskraft. Men hvis de polske medarbejdere på Fyn flytter hjem, får mange virksomheder gevaldige problemer med at skaffe arbejdskraft. Det her disruptionråd vil gerne diskutere sammenhænge mellem flaskehalse, behovet for mere faglært arbejdskraft, uddannelse og fremtidens arbejdsmarked,« siger Per Jensen.

LO-formand Lizette Risgaard kalder det en rigtig god idé, at tillidsrepræsentanter af egen drift tager initiativ til, at deres kolleger får mere efteruddannelse. 

»Her er den nye trepartsaftale om efter- og videreuddannelse jo et rigtig godt fundament at stå på. Jeg håber, at det fynske initiativ vil inspirere tillidsrepræsentanter andre steder i Danmark, for vi har virkelig brug for at både arbejdsgivere og medarbejdere lægger alle kræfter i, så flere får nye kompetencer, så de er klar til fremtidens arbejdsmarked,« siger Lizette Risgaard.

Netværk skal give flere muskler

I Odense håber formanden for LO Fyn, Helle Nielsen, at tillidsfolkene i det lokale disruptionråd også kan bruge rådet som støtte for hinanden. 

Tillidsrepræsentanter står ofte alene i stiv kuling, når der er fyringsrunder eller medarbejdere får nej til uddannelse. Helle Nielsen, formand for LO Fyn.

»Tillidsrepræsentanterne står ofte alene i stiv kuling, når der er fyringsrunder eller medarbejdere får nej til uddannelse, som de ellers har brug for. Nu får de et netværk, der giver en tværfaglig styrke, som de alle kan bruge. Samtidig er her et forum, hvor vi taler både udfordring og visioner, og hvordan vi konkret kan handle på det,« siger Helle Nielsen.

Hun peger på, at der er et stort gennemtræk af tillidsrepræsentanter på mange virksomheder, og det betyder, at mange nye tillidsfolk har brug for et godt netværk til at støtte dem. Også her kan disruptionrådet være en hjælp.

Den fynske LO-formand mener heller ikke, at man skal underkende, at arbejdsgiverne tager hatten af for tillidsfolkenes energi og lyst til at knokle for det fynske arbejdsmarked. 

»Jeg er overbevist om, at det nye disruptionråd vil få tillidsrepræsentanterne til at stå stærkere over for arbejdsgiverne,« fastslår hun.

Planen er, at en række fynske virksomhedsledere bliver inviteret med til et møde i det lokale disruptionråd i begyndelsen af det nye år.

Fyns udgave af Disruptionrådet

 Her er medlemmerne af Fyns nye Disruptionråd:

Lars Sørensen, Dansk El Forbund Fyn, Lindpro Odense. Fællestillidsrepræsentant for godt 700 elektrikere, smede og andre. 

Allan Hanndbæk, Metal Odense, Bladt Industries A/S.  Tillidsrepræsentant for knap 90 svejsere og smede. 

 Tine Lübker, Teknisk Landsforbund Fyn. Siemens Gamesa Renewable Energy A/S , Lindø. Tillidsrepræsentant for cirka 15 kolleger.   

Per Jensen, Metal Odense, Haarslev Industries A/S. Tillidsrepræsentant for 250 ansatte fra både Dansk Metal og 3F.

Derudover er Lars Storm fra Axapower (3F), Trine Hannibalsen fra Gloriamund (3F), Erik Thulesen fra House of Oliver Tvist (Fødevareforbundet NNF), Thomas Knudsen fra Blitek (Blik & Rør), Torsten Smærup fra Bravida Odense (Dansk Elforbund) og Michael Lindbjerg Ahle fra Vestas, (3F) med.

Sektionsformand for LO Fyn Helle Nielsen er tovholder på det fynske disruptionråd.  

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...