- Det er da et klart problem for Løkke, at han er så langt bagud på sundhed- og klimaområdet, mener Erik Holstein, politisk kommentator på Altinget. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR

Her er danskernes dom over Løkke og Mette F: "Det generer ham da voldsomt"

10. maj, 19:15
Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen er bedre end Lars Løkke Rasmussen til at sikre et godt sundhedsvæsen, mener et flertal af danskerne i ny måling. Det er et klart problem for statsministeren, vurderer kommentator og valgforsker.

Klimaudfordringer, der truer med at vende op og ned på det danske samfund, og et sundhedsvæsen, hvor læger, sygeplejersker og portører melder om mere travlhed og mindre tid til patienterne. 

Begge emner, der ligger højt på vælgernes dagsorden, og som kan være afgørende for, om det er Venstres Lars Løkke Rasmussen eller Socialdemokratiets Mette Frederiksen, der kan kalde sig statsminister efter folketingsvalget den 5. juni. 

I en ny måling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for A4 Nu, peger et stort flertal dog på, at Mette Frederiksen er den bedste til at klare udfordringerne på både sundheds- og klimaområdet. 

LÆS OGSÅ: Pension, kontanthjælpsloft og ni andre hårde opgør: Her slås Løkke og Frederiksen om magten

Således svarer 64 procent af i alt 1.058 adspurgte danskere, at de ser Socialdemokratiets statsminister-kandidat som den bedst egnede til at sikre Danmark et godt sundhedsvæsen. Løkke må nøjes med opbakning fra 36 procent af danskerne.

På spørgsmålet om kandidaternes evne til at håndtere problemerne på klimafronten er billedet det samme. Her er det også kun 36 procent, der mener, at Lars Løkke Rasmussen er den bedst egnede af de to statsminister-kandidater til at håndtere klima-udfordringerne. 

Ifølge Erik Holstein, politisk kommentator på Altinget, er det særligt vælgernes skepsis over Lars Løkke Rasmussens evner som sundhedspolitiker, der gør ondt på den siddende statsminister. 

-  Lige præcis det her tal vil genere Lars Løkke Rasmussen voldsomt. Det er et område, som han kender ud og ind, og han kan med fuld ret pege på, at han har forbedret behandlingen på områder som kræft og hjertesygdomme. Derfor vil det da ærgre ham, at vælgerne tilsyneladende ikke belønner det, siger Erik Holstein til A4 Nu. 

Han peger også på, at regeringens store sundhedsreform, der blev præsenteret tidligere i år, skulle have fungeret som affyringsrampe til regeringens valgkamp.  

- Men den er nærmest endt med at virke stik imod hensigten. Der gik et eller andet helt galt i kommunikationen af sundhedsreformen, og det er jo ikke lykkedes Lars Løkke Rasmussen at overbevise vælgerne om, at den er kuren til problemerne i sundhedsvæsnet, uddyber Erik Holstein.

Klima kan koste unge vælgere 

En måling, som analyseinstituttet Voxmeter har lavet for Ritzau, viser at sundhed og klima er henholdsvis det andet- og tredjevigtigste emne for de vælgere, der er stadig er i tvivl om, hvor de skal stemme til valget. 

I den nye undersøgelse, som Wilke har udført for A4 Nu, svarer kun lidt over en tredjedel af de adspurgte, at Lars Løkke Rasmussen er den mest kompetente til at løse de problemer, som klimaforandringer kan skabe. 

Det kan blive et problem for statsministeren, mener Rune Stubager, valgforsker og professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

- Der er særligt mange af de unge vælgere, som går meget op i klima, og som endnu ikke har nogen fast tilknytning til et parti. Hvis man gerne vil lokke dem til, er det jo noget skidt, hvis man bliver set som et parti, der ikke har et klart svar på, hvordan man vil håndtere klima-udfordringerne, vurderer Rune Stubager. 

Den analyse er politisk kommentator, Erik Holstein, enig i. Han mener, at klimaspørgsmålet kan blive en joker i valgkampen. 

- Men vi mangler stadig at få svar på, om det fylder så meget, at det kan flytte stemmer hen over midten. Altså om der er blå vælgere, som er så optagede af klima og miljø,  at de er villige til at stemme på en regering ledet af Mette Frederiksen fremfor Lars Løkke Rasmussen, siger Erik Holstein. 

Klima-spørgsmålet har allerede været genstand for debat i den endnu unge valgkamp, mens forholdene på landets sygehuse endnu ikke har stjålet rampelyset. 

- Men lad os nu se. Sundheds-området er traditionelt noget, som optager rigtig mange vælgere, og derfor er det også noget skidt for Lars Løkke Rasmussen, at han halter efter på begge områder, forklarer Rune Stubager. 

Løkke bedst til økonomi

Ét punkt, hvor Lars Løkke Rasmussen klarer sig væsentligt bedre end Mette Frederiksen, er på spørgsmålet om, hvem af de to, der er bedst klædt på til sikre Danmarks økonomi. 

Her peger 60 procent af de adspurgte på Lars Løkke Rasmussen, mens kun 40 procent mener, at Mette Frederiksen er den bedste kandidat. 

Politisk kommentator Erik Holstein mener, at statsministeren her drager fordel af, at han leder landet i en periode, hvor der er godt i gang i de økonomiske hjul og meget lav arbejdsløshed. 

- Men historisk set er økonomien også en disciplin, hvor de borgerlige partier står stærkt. På samme måde, som de røde partier jo traditionelt står stærkt på kernevelfærdsområder som sundhed og uddannelse. Så man kan sige, at det er nogle point, som Lars Løkke Rasmussen har været ret sikker på at få hjem, siger Erik Holstein. 

Valgforsker Rune Stubager vurderer dog ikke, at den økonomiske medvind kan hjælpe Lars Løkke Rasmussen til en valgsejr. 

- Der er en del forskning, der peger på, at vælgerne ikke belønner en god økonomi lige så meget, som de straffer en dårlig. Det rammer Løkke, for han har i den grad brug for at tiltrække nye vælgere, siger Rune Stubager. 

Ifølge Erik Holstein er det vigtigste for Mette Frederiksen, at hun undgår at åbne en flanke i sin økonomiske politik, som regeringen kan ramme. 

Han mener, at det er en af årsagerne til, at Socialdemokratiet ikke har opsagt det omstridte Velfærdsforlig fra 2006 i forbindelse med partiets plan om at indføre differentieret pensionsalder for nedslidte danskere.

Heller ikke selv om Velfærdsforliget betyder, at danskernes pensionsalder løbende stiger, og at Enhedslisten og dele af fagbevægelsen har opfordret Mette Frederiksen til at opsige forliget. 

- Hvis hun gør det, skal hun jo ud og finde en masse milliarder et andet sted. Det kan give regeringen skyts til en fortælling om, at Socialdemokratiet ikke kan finde ud af at passe på pengene, forklarer Erik Holstein. 

Venstre: Ikke et problem 

Hos regeringspartiet Venstre ser man det ikke som et problem, at et stort flertal af danskerne peger på Mette Frederiksen som den bedste kandidat til at sikre det danske sundhedsvæsen. 

- Det viser såmænd bare, at vi skal bruge de næste fire uger på at fortælle danskerne, at Venstre er det parti, man skal stemme på, hvis man ønsker et endnu bedre sundhedsvæsen helt tæt på borgerne, og man vil bevare patienternes behandlingsgaranti samt sygehusene i hele landet, skriver Venstres politiske ordfører, Britt Bager, i en mail til A4 Nu. 

Ser man det i Venstre som et udtryk for, at regeringens sundhedsreform ikke har formået at overbevise vælgerne om, at Lars Løkke Rasmussen er den rette til at rette op på problemerne i sundhedsvæsnet? 

- Nej, vi ser det som et udtryk for, at vi skal være helt skarpe på at få forklaret vores sundhedsaftale endnu bedre og bredere. Det er en stor og ambitiøs aftale, som man skal have tid til at sætte sig ind i. Det tror jeg, at flere og flere danskere vil gøre her i valgkampen, og i takt med det sker, vil flere støtte op om Venstres sundhedspolitik, skriver Britt Bager i mailsvaret. 

Stolte og ydmyge 

Hos Socialdemokratiet er man "stolte og ydmyge" over, at et flertal af danskerne mener, at Mette Frederiksen er den bedste kandidat til at håndtere blandt andet sundheds- og klimaproblemer. 

- Det er en meget markant tillid, som vælgerne her giver til vores formand. Særligt i forhold til, hvem der er bedst egnet til at løfte den kæmpe opgave, som det er at udvikle det danske velfærdssamfund, siger Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil. 

Hun afviser dog, at Socialdemokratiets manglende opsigelse af Velfærdsforliget bunder i frygt for at blive straffet af vælgerne på spørgsmålet om økonomisk ansvarlighed. 

- Vi har et notat fra Beskæftigelsesministeriet, som gør det klart, at der ikke er noget til hinder for at indføre differentieret pensionsalder, selvom Velfærdsforliget står ved magt. Så det er det, vi forholder os til, siger Pernille Rosenkrantz-Theil. 

 

Kontakt
Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser