Der bliver skrevet faglig danmarkshistorie hos it-virksomheden CGI i disse minutter.  Foto: Niels Ahlmann Olsen/Scanpix

Faglig fornyelse:

Historisk overenskomst underskrives i dag

18. jun 2014
For første gang indgår fagforbund på tværs af de tre hovedorganisationer en fælles overenskomst med en privat virksomhed. Det kan være indledningen til et tættere samarbejde i fagbevægelsen, mener arbejdsmarkedsforsker.

Der bliver skrevet danmarkshistorie i fagbevægelsen i disse minutter. For første gang indgår fem fagforbund på tværs af de tre hovedorganisationer, LO, FTF og Akademikerne, en fælles overenskomst med en privat virksomhed.

Netop nu underskriver repræsentanter for HK/Privat, PROSA, DM, DJØF og IDA en fælles overenskomst med it-virksomheden CGI, som herefter bliver sendt til afstemning blandt virksomhedens medarbejdere.

Arbejdsmarkedsforsker Jesper Due kalder den fælles overenskomst historisk og vurderer, at den kan indikere indledningen til et tættere samarbejde i fagbevægelsen.

»På det private arbejdsmarked er det en nydannelse, at så forskellige grupper får en fælles overenskomst. For normalt er der jo grænsestridigheder mellem de forskellige grupper på en virksomhed,« siger han.

Fremtidens overenskomst

I dag er de stridigheder lagt på hylden, og alle fem fagforbund bekræfter over for Ugebrevet A4, at det ikke er det sidste, vi kommer til at se til fælles overenskomster.

Det her er det første forsøg på at lave noget, der kan være fremtidens overenskomst inden for vores område. Niels Bertelsen, formand, PROSA

PROSA’s formand, Niels Bertelsen, kalder forholdet til HK modsætningsfyldt, fordi de ligger i direkte konkurrence ude på arbejdspladserne.

»Men jeg har da en tro på, at det her betyder, at den krigserklæring, vi har haft på arbejdspladsniveau, måske kan blive lidt mere opblødt,« siger han.

Den optimisme deler de i HK/Privat.

»Jeg håber, at det her er en flot entre til et samarbejde, som kan udvikle sig yderligere. Vi vil gerne samarbejde om at overenskomstdække flere virksomheder. Og vores forventning er, at det kommer der mere af,« siger Simon Tøgern.

Flydende grænser

Det tættere samarbejde mellem fagforbundene rummer en mulighed for at forny selve den måde, man tænker overenskomster på. Det mener Morten Thiessen, der er formand for Ansattes Råd i IDA.

»Vi har brug for overenskomster, der lidt mere afspejler den virkelighed, vi ser omkring os. Selvfølgelig er der en rollefordeling mellem faggrupperne, men grænserne er flydende, og derfor giver det ikke så meget mening at opretholde de meget stramme kategorier,« siger han.

Det er Simon Tøgern fra HK/Privat enig i. Han mener, tiden er løbet fra de nuværende afgrænsninger mellem de faglige organisationer.

»Det her illustrerer jo meget godt behovet for et tættere samarbejde, når fagbevægelsen skal rykke frem på et arbejdsmarked under udvikling,« siger han.

Det er særligt LO og FTF, som bør rykke tættere sammen, hvis det står til Simon Tøgern og resten af HK.

Klik her for at læse artiklen: 93 fagforeninger stiler mod ny superorganisation

De er varme fortalere for etablering af en ny hovedorganisation, der skal erstatte LO og FTF. Det vil blandt andet gøre det lettere at lave fælles overenskomster som den, der netop er indgået med CGI.

»Der er nogle juridiske spidsfindigheder, som vi har skrevet os ud af her, men som ville have været nemmere, hvis vi var i den samme hovedorganisation,« siger Simon Tøgern.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...