- Da vi alle begyndte at rende rundt med mobiler med GPS, tænkte de færreste af os på, hvordan virksomheder kunne udnytte vores placering, men det kan vi jo se i dag, siger formanden for HK/Privat, Simon Tøgern. Foto: Foto: HK/Privat

HK-formand om kontroversiel chip: Arbejdsgivere skal ikke bestemme over vores kroppe

25. apr, 5:30
Det må aldrig blive et krav fra arbejdsgiveren, at medarbejdere skal have mikrochip under huden, lyder det fra fagforbundet HK. Seks medarbejdere i rejsebureauet TUI har netop fået indopereret de små chip - helt frivilligt.

Medarbejdere i rejsebureauet TUI behøver ikke længere bruge plastickort og koder, når de vil låse deres skabe op.  En bevægelse med hånden er nok. Seks medarbejdere har netop fået indopereret en mikrochip i hånden, som skal erstatte kortet.

Formanden for HK/Privat, Simon Tøgern, mener, at rejsebureauet med initiativet bevæger sig ud på 'en farlig glidebane' og opfordrer til at have blik for mulige konsekvenser af brugen af den nye teknologi.

- Da vi alle begyndte at rende rundt med mobiler med GPS, tænkte de færreste af os på, hvordan virksomheder kunne udnytte vores placering, men det kan vi jo se i dag. Det er altid sjovt til at starte med, men der kommer tit uforudsete konsekvenser, siger Simon Tøgern til A4 Medier.

Han lægger vægt på, at det aldrig må blive et krav, at medarbejdere skal have en chip under huden, og at de, der siger ja, altid skal have mulighed for at få den fjernet igen. Det skal stå helt klart for den ansatte, hvad det indebærer at få placeret mikrochippen under huden.  

HK opfordrer sine medlemmer til at vurdere den enkelte situation, før de siger ja til at få indopereret en chip. I TUI kan chippen udelukkende bruges til at åbne skabe. 

- Det aktuelle eksempel er jo ikke effektiviserende, men på sigt kan denne teknologi sikkert hjælpe en masse. Vi mener dog, at det er vigtigt, der er styr på data og konsekvenserne, så arbejdsgiveren ikke får en form for råderet over vores krop, siger Simon Tøgern.

TUI: Debatten om chip inspirerer 

Hos TUI er man ikke bange for den kritik og debat, der er fulgt i kølvandet på det nye initiativ. At omfavne ny teknologi ser rejsebureauet som en del af virksomhedens DNA. TUIs pressechef, Mikkel Hansen, finder debatten og det nye fokus på teknologi inspirerende.

- Det er vigtigt, at vores ansatte bliver inspireret og får muligheden for at få den nyeste teknologi helt ind under huden, siger han til A4 Medier.

Mikkel Hansen understreger, at ordningen i dag er 100 procent frivillig, og at TUI ikke kunne finde på at kræve, at de ansatte skulle få indopereret chippen. Det er også en del af aftalen, at medarbejderne kan få fjernet chippen igen, hvis de ønsker det, og at TUI betaler for det.  

I HK ser man den nye chip i lyset af et væld af sager, hvor arbejdsgivere ulovligt har overvåget deres ansatte. Derfor lægger HK/Privats formand vægt på, at der er fuld transparens, når ansatte får arbejdsgiverbetalte mikrochip ind i kroppen.   

- Arbejdsgiverne overvåger mange medarbejdere i dag, og man kan jo være meget bange for, at det bare vil blive lettere for arbejdsgiverne at overvåge sine ansatte med denne chip. Derfor er det så vigtigt for os, at alle ved, hvad der sker, siger Simon Tøgern.

Måske en døgnflue

De nye mikrochip, som seks rejsebureau-medarbejderne nu bærer, rummer ikke nogen form for GPS,  fortæller pressechef Mikkel Hansen. Han uddyber, at TUI heller ikke har mulighed for at installere programmer, som de ansatte ikke ønsker. Faktisk betragter TUI slet ikke chippen, som noget virksomheden ejer.

- Vi ser det mest som en gadget, vi forærer de af vores medarbejdere, der har lyst til det. Med tiden kan de nok også bruge den til andet end arbejde. I Sverige (hvor over 4.000 mennesker har en chip i hånden, red.) kan man blandt andet bruge chippen til at betale på visse togstrækninger, siger Mikkel Hansen, der ikke selv har en chip i sin krop.

I dag er det kun muligt at bruge chippen til at åbne skabe på TUIs kontorer. Men snart får rejsebureauet kopimaskiner, hvor chippen også kan bruges. Med tiden kan det være, at det også bliver muligt at købe mad i kantinen og åbne døre med chippen, fortæller Mikkel Hansen.

Han har svært at give konkrete bud på i hvilket omfang, danskerne vil tage de små chip til sig: 

- Det kan være, at der er 50.000 danskere, der har en chip om fem år, men det kan lige så meget være, at det er en døgnflue. For 30-40 år siden troede man, vi ville have flyvende biler i dag. Det er meget svært at spå om fremtiden, men hos TUI vil vi gerne være på forkant, siger han.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...