Analyse:

Hvordan går det med flere og bedre job i Europa?

18. jan 2018
I år 2000 vedtog EUlandene med Lissabontraktaten et mål om at skabe flere og bedre job. Men her 17 år efter Lissabontraktaten har ønsket om at skabe bedre job hverken ført til konkret handling eller politik. Kvaliteten af vores job er i gennemsnit lavere nu end for ti år siden.

 

Der er stadig ikke nogen aftale på plads og endnu intet konkret mål for at højne jobkvaliteten i den europæiske beskæftigelsespolitik. Det er blandt andet en konsekvens af, at de politiske aktører i EU har et meget forskelligt syn på begrebet jobkvalitet. Som konsekvens heraf er fokus stadig på kvantitative aspekter af beskæftigelsen og arbejdsudbuddet, hvor der er stor fokus på opkvalificering af arbejdsstyrken. Men kvaliteten af job er ikke adresseret i EU-politikken.

På den baggrund europæisk fagbevægelses fælles forskningsinstitut ETUI (European Trade Union Institute) udviklet det Europæiske Jobkvalitetsindeks (JQI) for for de 28 lande i EU.

Læs også: Danskerne har de bedste job i Europa

Indekset giver værktøjer til at sammenligne kvaliteten af job hos europæiske arbejdstagere og analysere tendenser i jobkvaliteten over tid. Samtidigt gør dette værktøj det klart, hvad der definerer et godt kvalitetsjob, og hvilke forandringer der indikerer forbedringer i jobkvaliteten.

Sådan bedømmes kvaliteten af job

JQI tager et bredt perspektiv på karakteristikker af job og opdeler job i seks dimensioner: 1) løn; 2) jobtype og jobsikkerhed; 3) arbejdstider og arbejdslivsbalance; 4) arbejdsforhold; 5) kompetence- og karriereudvikling; og 6) kollektivt valgt medarbejderrepræsentant.

Sammenlignet med for ti år siden er den gennemsnitlige jobkvalitet lavere i 2015 – både i EU28-lande og på EU15-niveau. Agnieszka Piasna, seniorforsker ETUI

Der er brug for en klar definition og systematisk måling af jobkvaliteten, som klart indikerer en målsætning om forandring mod det bedre. Ligeledes er der brug for, at der bliver taget de nødvendige politiske skridt for at opnå disse målsætninger.

Med denne opdatering af JQI har vi nu et egnet empirisk værktøj i hånden, som kan stimulere den politiske debat om jobkvalitet både på EU-niveau og på nationalt niveau.

Læs hele undersøgelsen fra ETUI her

Analysen er skrevet af en ekstern skribent og er ikke udtryk for Ugebrevet A4's holdning. 

Oversættelse: Morten Madsen. 

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...