Lucian Stefan Turculeanu (forrest) og Finn Jenne, formand for 3F Frederikshavn, har succes med at få østeuropæere til at melde sig i fagforening. Noget der ellers generelt er meget op ad bakke for fagbevægelsen. Foto: 3F Frederikshavn.

Formand for 3F-afdeling:

I Frederikshavn har vi fundet et effektivt middel mod løn-dumping

6. jun, 16:20
På blot én måned er det lykkedes for en rumæner at få 50 udlændinge til at melde sig ind i 3F Frederikshavn. Med en målrettet indsats kan det faktisk lade sig gøre at organisere østeuropæerne.

50 NYE MEDLEMMER til 3F skaffet på bare én måned. Sådan lyder den imponerende præstation for 39-årige Lucian-Stefan Turculeanu.

Han er nyansat i 3F Frederikshavn som organisator for at få Frederikshavn Kommunes mere end 1.400 rumænere og 600 polakker ind i en dansk fagforening.

Og allerede efter den første måned, er der resultater. Lucian-Stefan Turculeanu har givet os en imponerende medlems-tilgang med de 50 nye medlemmer.

Lucian er selv fra Rumænien og har derfor en helt anden forståelse for østeuropæere, end vi danskere har. For det første taler han sproget. For det andet kender han den mentalitet, som især de rumænske arbejdere har.

En arbejdsulykke ændrede alt

Lucian og hans kone kom til Danmark i 2012 fra Vulcan i Huneboara-provinsen i Rumænien. Samme dag parret ankom, begyndte Lucian at arbejde på fiskefabrikken Prime Ocean i Skagen.

I starten vidste han ikke, hvad mindsteløn, overtid og overenskomst var
Finn Jenne, formand for 3F Frederikshavn

Han har fortalt os, at i starten vidste han ikke, hvad mindsteløn, overtid og overenskomst var, men det fandt han ud af via 3F Frederikshavn, der hjalp ham, da hans bror, der også arbejder på Prime Ocean, kom til skade i en arbejdsulykke.  Efter ulykken lagde vi os i 3F Frederikshavn i selen for at hjælpe Lucians bror.

Arbejdsulykken blev for Lucian starten på et stort fagligt engagement. Han blev tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant, fik sikret overenskomst på sin arbejdsplads og kom med i bestyrelsen på Prime Ocean. Lige siden har han været tæt knyttet til 3F Frederikshavn. På den baggrund og med de imponerende resultater var det naturligt for os at udvide samarbejdet med Lucian - og ansætte ham hos 3F Frederikshavn.

De skal have det hele med

Lucian startede 1. maj hos 3F Frederikshavn som organisator i en to-årig projekt-stilling. Målet er i løbet af tidsperioden at få 250 nye østeuropæiske medlemmer ind i 3F Frederikshavn, og efter bare en måned er en femtedel i hus.

Østeuropæerne skal have hele pakken med. Ellers får vi et skævt arbejdsmarked
Finn Jenne, formand for 3F Frederikshavn

Det kommer nok ikke til at gå lige så stærkt i den næste tid, så nu handler det om at arbejde strategisk med hver enkelt virksomhed.

Lucians rumænske landsmænd og andre østeuropæere arbejder både i industrien og på hoteller i Nordjylland.For Lucian - og for 3F - handler projektet ikke kun om nye medlemmer. Det handler i lige så høj grad om at undgå løn-dumping samt sikre fair og lige vilkår på arbejdsmarkedet.

Vi møder mange rumænere, der ikke kender til det danske arbejdsmarked. Måske er de godt tilfredse med deres arbejdsvilkår - men de forstår ikke helt, at den overenskomst, som gælder på deres arbejdsplads, ikke er kommet af sig selv. Det er en kamp, som 3F og andre organisationer har kæmpet, og som vi fortsat må bakke op om, ellers mister både østeuropæerne og danskerne de rettigheder, som vi i dag har på arbejdsmarkedet.

For mange østeuropæere er vores mindsteløn og vores arbejdspladser fuldstændig fantastiske sammenlignet med, hvad de kommer fra, men selv om det er en stor forbedring, så skal de have hele pakken med. Også overtidsbetaling, løn under ferie og sygdom. Ellers får vi et skævt arbejdsmarked. Her er Lucian en vigtig brik i en større opgave.

Om Lucian Stefan Turculeanu

 Lucian er 39 år og uddannet i virksomhedsøkonomi fra universitet i Rumænien.
Han kom til Danmark i 2012 og fik arbejde hos Prime Ocean i Skagen.
Her blev han i 2015 kåret som Frederikshavns Kommunes bedste tillidsrepræsentant og senere Nordjyllands bedste tillidsrepræsentant.
Lucians hustru arbejder som sygeplejerske i Skagen og parrets 6-årige søn starter efter sommerferien i dansk skole.
Han er fra 1. maj 2019 ansat i en to-årig projektstilling, der er støttet med midler fra 3F Danmark
 

Her skrives faktaboksens indhold.

Dette er et debatindlæg. Indlægget er ikke udtryk for A4  Mediers holdning. Du er velkommen til i en sober tone at kommentere indlægget nedenfor. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected]  

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...