Det er især studerende på uddannelsen Softwareudvikling på IT-Universitetet i København, der i stor stil bliver kontaktet af it-virksomheder. Foto: IT-Universitetet i København

Mangel på arbejdskraft:

Itvirksomheder er desperate: Studerende bliver kontaktet på første semester

19. aug 2018
Manglen på itfolk er så alvorlig, at itvirksomheder kontakter studerende allerede, mens de går på første semester. Virksomhederne vil meget gerne tale med os, fortæller studerende. Der er stor mangel på itkyndige, og det er en stopklods for digitaliseringen i Danmark, lyder det fra ITBranchen.

 

Virksomheder i Danmark oplever massive udfordringer med at rekruttere it-kyndige. I den hårde konkurrence for at rekruttere arbejdskraft henvender virksomhederne sig til studerende, allerede når de er på deres første semester.

En rundspørge til en række af landets it-uddannelser foretaget af Ugebrevet A4 viser, at de studerende bliver kontaktet af it-virksomheder med henblik på fremtidig rekruttering allerede meget tidligt i deres uddannelsesforløb.

Vores næste messe til efteråret har været udsolgt i et halvt år. Der er et stort ønske fra virksomhederne om at få lov at være med Jens Christian Godskesen, prorektor på IT-Universitetet i København

Hos IT-universitetet (ITU) oplever man også, at der er stor rift blandt virksomheder om at komme ud og besøge universitetet for at komme i kontakt med de studerende.

»Vores næste messe til efteråret har været udsolgt i et halvt år. Der er et stort ønske fra virksomhederne om at få lov at være med,« siger Jens Christian Godskesen.

Ansat efter ti minutter

En af de studerende, der kan mærke den store efterspørgsel fra virksomheder, er 23-årige Lucas Puvis de Chavannes. Han læser softwareudvikling på ITU.

- Virksomhederne vil meget gerne tale med os (til karrieremesserne red.). Jeg var til jobsamtale i torsdags, og de spurgte mig efter 10 minutter, hvornår jeg havde mulighed for at starte. Det er jo en enorm rar position at være i set fra min side, siger Lucas Puvis de Chavannes til Ugebrevet A4.

Hos KEA oplever man ikke kun, at virksomhederne tager kontakt til de studerende. Man oplever også, at virksomhederne forsøger at blive en mere integreret del af de studerendes uddannelsesforløb ved for eksempel at tilbyde undervisning, studiejob og praktikpladser.

»Det er et tydeligt symptom på, at virksomhederne er langt mere aktive for at komme tæt på vores studerende end tidligere. Det kan måske også hænge sammen med, at man inden for it-branchen har fået en bredere opfattelse, så man ikke med det samme tænker, at man skal have fat i en datalog eller it-ingeniør,« siger Jesper Nordentoft.

 

'Stopklods for Danmarks digitalisering'

Ifølge direktøren i brancheorganisationen IT-Branchen, Birgitte Hass, er manglen på it-specialiseret arbejdskraft så alvorlig, at det kan få store konsekvenser for Danmarks digitale udvikling.

»Det er en stopklods for Danmarks digitalisering. Det ville gå bedre og hurtigere, hvis vi havde de rette kompetencer,« siger Birgitte Hass til Ugebrevet A4. 

Ifølge Birgitte Hass må hver tredje it-virksomhed sige nej til opgaver på grund af manglende it-faglige ressourcer.

Hos brancheorganisationen ser man ikke noget problem i, at virksomhederne tager kontakt til de studerende tidligt i uddannelsesforløbet. Birgitte Hass påpeger, at virksomhederne ikke er ude på at rekruttere de studerende før endt uddannelse.

»Helt generelt mener vi, at det er godt, at de studerende i et vist omfang kommer ud i erhvervslivet og både bidrager og får læring, og erhvervslivet får mulighed for at tiltrække talenterne, som de så er med til at oplære. Men selvfølgelig skal det ikke være i sådan et omfang, at det ødelægger de unges studie. Vi ønsker, at så mange som muligt får deres kandidatgrad,« siger Birgitte Hass.

Mangel på studiepladser

Manglen på it-kyndige hænger ifølge Birgitte Hass især sammen med, at it-uddannelserne ikke har ressourcer nok til at oprette det nødvendige antal studiepladser. For der mangler ikke unge med lyst til at få en it-uddannelse, fastslår hun. 

»Vi må virkelig håbe, at vores politikere får sat pengene der, hvor munden er, for det er ikke, fordi der ikke bliver råbt op. Vi står i en situation, hvor de unge står i lange køer foran de gode uddannelser. Det handler simpelthen om bevilling af penge,« siger Birgitte Hass.

Ugebrevet A4 har gransket studieoptaget for it-uddannelserne i år, der blandt andet viser, at kun lige godt halvdelen af de, der havde en af uddannelserne på IT-Universitetet i København som 1. prioritet, er kommet ind.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at vi gerne ser, at vi fik flere midler til at optage flere studerende. Vi har hos os vist, at vi kan tiltrække studerende af høj kvalitet,« siger Jens Christian Godskesen fra ITU.

 

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...