Et stort psykisk pres kombineret med en masse arbejde gør jobbet meget hårdt for mange politibetjente, ansatte i Skat og socialrådgivere. Det viser ny undersøgelse.  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (modelfoto).

Nye tal om frontmedarbejdere:

Kæmpe psykisk pres på politifolk og ansatte i Skat

22. jan 2018
Der er et ekstraordinært psykisk pres på politibetjente, socialrådgivere og ansatte i Skat. Det fremgår af ny, omfattende kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø for store grupper af ansatte i det offentlige. Der skal langt mere fokus på arbejdspladser med dårlig ledelse og mistrivsel, mener fagbevægelsen.

 

Socialrådgivere, sygeplejersker, lærere, politibetjente og skatte-folk er plaget af stort arbejdspres og højt tempo på jobbet. Hverdagen er så presset, at det kniber med at levere den optimale indsats på jobbet, lyder det fra medarbejderne.

Særligt de medarbejdere - for eksempel politibetjente og socialrådgivere - der dagligt står ansigt til ansigt med vrede og udsatte borgere, føler sig pressede.

Det fremgår af en ny, omfattende kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø fra hovedorganisationen FTF, som repræsenterer 450.000 lønmodtagere - fortrinsvis ansat i det offentlige. 

Flere end hver tredje af FTF'erne - 36 procent - oplever, at de har en stor eller meget stor arbejdsmængde på jobbet. Flere end hver femte - 22 procent - svarer, at deres arbejdstempo er højt eller meget højt.

Resultaterne af undersøgelsen bekymrer formanden for FTF, Bente Sorgenfrey:

»Arbejdspresset blandt FTF'ere er markant højere end blandt andre lønmodtagere. Det er vi nødt til at forholde os til,« siger Bente Sorgenfrey.

Undersøgelsen offentliggøres på et tidspunkt, hvor den fremtidige arbejdsmiljøindsats er på dagsordenen i regeringens ekspertudvalg, der har til opgave at komme med forslag til løsninger på de aktuelle problemer med især psykiske belastninger på jobbet.

Det er især lønmodtagere med job, hvor de indtager en myndighedsrolle, der er presset på jobbet, viser undersøgelsen, som over 9.000 FTF-medlemmer har deltaget i.

49 procent af gruppen af socialrådgivere, politibetjente og medarbejdere i Skat, svarer i undersøgelsen, at de håndterer en stor eller meget stor arbejdsmængde. Til sammenligning er det tilsvarende tal for lønmodtagere generelt nede på 22 procent.

Højt arbejdstempo er også udbredt i denne gruppe medarbejdere - samt blandt FTF-medlemmer med job i sundhedssektoren og som undervisere. 

28 procent af gruppen af socialrådgivere, politibetjente og ansatte i Skat oplever en hverdag, hvor de skal håndtere »høje følelsesmæssige krav« i mødet med borgere. Blandt lønmodtagere generelt er andelen kun 12 procent.

Ifølge FTF-formand Bente Sorgenfrey er der grund til at være  opmærksom på signalerne, hvis det fortsat skal være muligt at rekruttere tilstrækkeligt med arbejdskraft til netop disse job. Der er en lampe, der blinker nu, mener hun:

»Det er stadig attraktive job. Politiet kan stadig rekruttere, og det er også muligt at få skattefolk og socialrådgivere, men man skal ikke underkende, at der er tale om hårde og belastende job,« siger Bente Sorgenfrey.

Det vil være et kæmpe problem for os, hvis vi ikke kan tiltrække arbejdskraft til de her områder. Bente Sorgenfrey, formand for FTF

»I dag kan Arbejdstilsynet ikke forholde sig til ledelseskvalitet. Man bør give tilsynet mulighed for at sige, at her er en ledelsesadfærd, som udgør et potentielt sundhedsproblem, og derfor får virksomheden et påbud om at gøre noget ved det. Det kunne gå fra at skifte en leder ud til at tilbyde uddannelse og coaching,« siger Peter Hasle.

I FTF har formand Bente Sorgenfrey også fokus på ledelsens rolle, når hun skitserer mulige løsninger. Konkret foreslår hun, at alle ledere med personaleansvar skal gennemgå en uddannelse af mindst tre dages varighed i psykisk arbejdsmiljø. 

Derudover er der behov for en bekendtgørelse med konkrete krav til arbejdsgiverne i håndteringen af det psykiske arbejdsmiljø, mener hun.

»I Sverige har vi set, at lederne er blevet bedre uddannet og mere opmærksomme på, hvordan de kan arbejde for at undgå sygefravær og udstødning,« siger Bente Sorgenfrey. 

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...