Orkanen Bodil ramte landet i 2013, og gjorde mange familier i Jyllinge husvilde på grund af stormflod. Kystsikring og kommunernes klimaindsats kommer højt på vælgernes dagsorden ved dette års kommunalvalg.  Foto: Claus Bech, Scanpix.

Vælgernes dagsorden :

Kommunalvalg handler mere om klima og miljø end pædagoger i vuggestuen

9. nov 2017
I årtier har vi hørt, at kommunalvalg især handler om kernevelfærd som ældrepleje og folkeskoler. Men ny undersøgelse viser, at miljø og klima, trafik og kollektiv transport samt beskæftigelsespolitik betyder mere for vælgernes kryds end folkeskolen og normeringer i daginstitutioner. Forsker peger på, at voldsomme storme og oversvømmelser gør indtryk på vælgerne.

 

Hænger luftforureningen tungt over byen? Bliver den lokale busrute sparet væk? Og smækker det lokale jobcenter døren i for næsen af ledige?

Ved kommunalvalget tirsdag 21. november betyder klima og miljø, den lokale beskæftigelsespolitik samt trafik og kollektiv transport  mere for, hvor vælgerne sætter deres kryds end antallet af pædagoger i vuggestuen eller sociale tilbud til udsatte borgere.

Dermed sender vælgerne et klart signal til de politikere, der får plads i de nye 98 kommunalbestyrelser, om, at kommunalpolitik ikke kun handler om kernevelfærd som ældrepleje, børnepasning og skoler. For borgerne handler kommunalvalget i lige så høj grad om infrastruktur og et godt erhvervsklima, der skaber lokale arbejdspladser.

Det viser en ny omfattende undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4. Mere end 2.600 vælgere er blevet spurgt, hvor stor betydning forskellige områder har for, hvor de sætter deres kryds ved kommunalvalget.

Thyra Franks vælgere går ikke op i ældrepleje  

Ældrepleje topper vælgernes dagsorden. Næsten seks ud af ti vælgere - 57 procent – erklærer i undersøgelsen, at ældreplejen har meget stor eller stor betydning for, hvilket parti de stemmer på tirsdag 21. november.

Og blandt Dansk Folkepartis vælgere, er det hele 72 procent, der tillægger ældreplejen stor betydning for, hvor krydset sættes. 

Til gengæld er Liberal Alliances vælgere ikke synderligt optaget af ældreplejen, selvom de med Thyra Frank har en ældreminister fra egne rækker. Kun 33 procent af LA-vælgerne går op i hjemmepleje  i forbindelse med kommunalvalget, og dermed er det de vælgere, som tillægger det lavest betydning. 

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Klima og miljø scorer meget højt 

Blandt alle vælgere kommer klima og miljø ind på andenpladsen på vælgernes kommunale dagsorden.

56 procent af alle vælgere angiver, at klima og miljø har meget stor eller stor betydning for hvilket parti de stemmer på. Kun 9 procent af vælgerne angiver, at klima og miljø ikke betyder en døjt for, hvor de sætter deres kryds.

Beskæftigelsespolitik og jobformidling kommer ind på tredjepladsen på vælgernes kommunalpolitiske dagsorden, mens trafik og kollektiv transport kommer ind på fjerdepladsen.

Vi har set oversvømmelser, sommerhuse der forsvinder i havet, villakvarterer, der bliver oversvømmet i stormvejr og Vikingeskibsmuseet Roskilde, hvor vikingeskibet var ved at sejle væk. Roger Buch, valgforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Til gengæld er hverken ældreplejen og miljøet et hedt emne, fordi kommunen har styr på de områder, anfører borgmesteren.  

»Ældrepleje fylder ikke så meget i vores lokale valgkamp, fordi vi har besluttet at bygge et nyt plejehjem, og der er sat penge af til at bygge. Når man måler på tilfredsheden blandt modtagere af hjemmepleje og beboere på plejehjem her i Odder, er tilfredsheden høj. Og vi er sluppet for trælse historier om beboere, der ikke passes om natten,« siger Uffe Jensen.  

Borgmesteren fremhæver, at byrådet de senere år også har haft fokus på grønne initiativer, og der er brugt penge på at genoprette åer og lave minivådområder for at reducere kvælstofudledning til fjorde og vandløb.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

 

Erhvervspolitik fylder ikke    

Blandt Venstres vælgere erklærer seks ud af ti i A4-undersøgelsen, at erhvervsudvikling har meget stor eller stor betydning for, hvor de sætter deres kryds.

Det billede kan Uffe Jensen ikke genkende fra Odder, hvor industrikvarteret boomer af vækst, og erhvervsklimaet er godt. Derfor fylder erhvervsudvikling ikke hos Odder-borgerne, mener han. 

»Borgerne kommer ikke og prikker mig på skulderen og siger erhvervspolitik. De går mere op i det nære,« siger han. 

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...