- Arbejdstid er et anliggende mellem arbejdsgiver og arbejdstager i forhandlinger efter den danske model. Det er ikke noget, Folketinget skal gå ind at blande sig i, så det vil jeg advare imod, siger formand for Løn- og Personaleudvalget i KL, Høje Taastrups borgmester, Michael Ziegler (K). Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix og Bente Jæger

Kommuner og sosu'er i fælles opråb til politikere: Bland jer uden om vores arbejdstid

18. jul 2019
Regeringen vil undersøge, om offentligt ansatte på deltid skal have ret til fuldtidsjob. Men Folketinget skal ikke blande sig i offentligt ansattes arbejdstid, mener sosu'ernes fagforening og de kommunale arbejdsgivere.

Flere sygeplejersker og sosu'er skal have mulighed for at arbejde på fuldtid, hvis de ønsker det. Sådan lød et forslag fra SF og Enhedslisten under regeringsforhandlingerne. 

Det blev skrevet ind i regeringen og støttepartiernes fælles forståelsespapir, at nu skal det undersøges, om der kan indføres en decideret rettighed, så offentligt ansatte på deltid kan gå på fuldtid.

Men politikere på Christiansborg skal ikke bestemme, om deltidsansatte i det offentlige skal have en egentlig ret til at kunne gå på fuldtid. Sådan lyder det blandt andre fra sektorformand i FOA, Torben Hollmann.

- Når noget blive en ret, bliver det meget firkantet. Det er en sød tanke og en god måde at sætte et pres på arbejdsgiver og arbejdstagerne. Men lad det bare være ved det, så skal vi nok selv finde ud af det. Det skal de (politikerne, red.) helst ikke blande sig i, siger han.

Formand for Løn- og Personaleudvalget i Kommunernes Landsforening (KL), Høje Taastrups borgmester, Michael Ziegler (K) er også helst fri for den hjælpende hånd fra Christiansborg.

- Man skal passe rigtig meget på med ikke at blande sig i noget, som ikke er ens anliggende. Arbejdstid er et anliggende mellem arbejdsgiver og arbejdstager i forhandlinger efter den danske model. Det er ikke noget, Folketinget skal gå ind at blande sig i, så det vil jeg advare imod, siger han.

Forstår ikke modviljen

I både FOA og kommunerne er man ellers enormt optaget af, at flere sosu’er skal op i tid. Kommunerne har svært ved at finde nok personale inden for social- og sundhedsområdet til at passe fremtidens mange ældre. Og flere af dem, der allerede er ansat, arbejder kun på deltid.

Hele 85 procent af det ordinært ansatte social- og sundhedspersonale i kommunerne er på deltid. Og blandt social- og sundhedshjælperne er der kun 10 procent, der arbejder fuldtid, viser tal, som FOA fik trukket i april.

Derfor forstår SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, ikke modviljen mod at få indført en lovbunden rettighed om fuldtid.

- Jeg respekterer, at de synes, det er noget, de selv skulle klare, men det har de så tydeligvis ikke været i stand til i og med, at der er så mange, der er endt på deltid, siger Hønge.

Det er helt naturligt, at politikere har en holdning til, hvordan det skal være at arbejde i det offentlige, mener han.

- Vi har et udgangspunkt på 37 timer. Hvis man langsomt udvander det, er det rimeligt at sige, at man som offentligt ansat skal have et tilbud om 37 timer ligesom resten af arbejdsmarkedet, siger Karsten Hønge.

Det står der om ret til fuldtid i regeringens forståelsespapir

En ny regering vil:
Give bedre muligheder for fuldtid, mindre sygefravær og frafald mv. Flere deltidsansatte i den
offentlige sektor, som ønsker at gå på fuldtid, bør have mulighed for det. Det skal afsøges, om der kan
indføres en egentlig rettighed for offentligt ansatte på deltid til at gå på fuldtid.

Kilde: Retfærdig retning for Danmark, 25. juni 2019, side 13

Sygeplejersker: En rettighed gør det ikke alene

På landets sygehuse er der også stor mangel på sygeplejersker. Alligevel arbejder også mange sygeplejersker på deltid. Næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg, ser flere grunde til, at så mange er på deltid.

- Halvdelen af vores medlemmer er på deltid. En ting er at lave en rettighed, men det løser ikke de grundlæggende problemer, siger Dorthe Boe Danbjørg.

Skal der indføres en ret til fuld tid, er det afgørende, at arbejdspresset samtidig skal lettes, mener hun.

- Vi får ikke flere sygeplejersker til at gå på fuld tid, med mindre der er et bedre arbejdsmiljø, bedre normeringer og en løn, der kan motivere, siger hun.

I Dansk Sygeplejeråd så man gerne, at nyuddannede sygeplejersker får en etårig garanti for fuldtidsansættelse, da det især er de unge, der har svært ved at få 37 timer. Derfor er der også opbakning til, at politikerne i Folketinget tager fat på problemet.

- Vi har ikke noget imod, at Christiansborg også går ind og kigger på det her med fuldtid, men det er tvingende nødvendigt, at det sker i tæt samarbejde med KL og Danske Regioner. Politikere på alle niveauer har en opgave i forhold til de problematikker, der er i det offentlige velfærdssystem, siger hun.

Pengene skal følge med

Karsten Hønge (SF) er enig i, at indførelsen af en ret til fuldtid skal ske i samarbejde med de faglige organisationer, kommunerne og regionerne.  

Enhedslistens beskæftigelsesordfører Victoria Velásquez fremhæver, at der i de kommende finanslovsforhandlinger skal afsættes penge til retten til fuldtid i den offentlige sektor, hvis forslaget skal blive en realitet. 

- Pengene skal følge med, hvis man skal ansætte flere eller gå op i timer. Derfor er der nødt til at være opbakning fra Christiansborg til at sikre de økonomiske rammer, så jeg tænker, at det tværtimod er positivt, at der bliver åbnet op for, at mange kan gå op i fuldtid, siger hun.

Det skal først undersøges, om det kan lade sig gøre at indføre en egentlig ret, men ifølge Victoria Velásquez er det ganske realistisk. Det må aldrig være sådan, at folk bliver tvunget til at arbejde på fuldtid, understreger hun.

Så mange sygeplejersker og sosu'er er på nedsat tid

Sosu'er: 89,5 procent af social- og sundhedshjælperne arbejder på nedsat tid. Næsten 80 procent af social- og sundhedsassistenterne er på deltid.

Sygeplejersker: 43 procent af sygeplejerskerne arbejder mellem 30 og 36,9 timer. 10 procent af sygeplejerskerne arbejder under 30 timer, mens 47 procent af sygeplejerskerne er fuldtidsansatte .

Kilder: FOA ( KRLs statistikdatabase via SIRKA. Data fra april 2019), DSR (Notat om Udvikling i sygeplejersker på fuldtid og deltid, 2007-2019) 

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...