Det er det dummeste, jeg har hørt, siger Karsten Hønge (SF) om regeringens udtalelse om, at kontanthjælpsloftet virker. Regeringens egen analyse viser, at loftet blot har fået 450 personer i job. Foto: Sara Gangsted / Ritzau Scanpix arkiv

Kontanthjælpsloft har kun fået 450 i job: "Iskoldt og kynisk"

26. apr, 17:37
Det omstridte kontanthjælpsloft og 225-timersreglen har i alt fået 450 fuldtidspersoner i arbejde, viser ny rapport fra Finansministeriet. Der er et grotesk misforhold mellem hvor inititiativernes hårdhed og den lille effekt, mener SFs Karsten Hønge.

450 personer er gået fra kontanthjælp og i arbejde som følge af regeringens kontanthjælpsloft og 225-timersregel, som blev vedtaget i 2015 og trådte i kraft året efter.

Det viser en ny analyse fra Finansministeriet.

- Jeg mener, at effekten står mål med indgrebet. Det er rimeligt, at der er forskel på at være i arbejde imod ikke at være i arbejde. Det er den rigtige vej at gå, siger finansministerer Kristian Jensen (V) til Ritzau.

SF: Udtryk for sjælden arrogance

Den udtalelse har imidlertid fået SFs Karsten Hønge til at kalde beskæftigelsesminister Troels Lund Pulsen (V) i samråd.

Han kræver, at beskæftigelsesministeren svarer på, om han er enig i, at der er balance i, hvor mange mennesker indgrebet rammer og antallet af mennesker, som er kommet i job.

- Det er et udtryk for en arrogange, som jeg sjældent hører, selv i politik, siger Karsten Hønge til A4  Medier.

Han henviser til, at der kom 12.000 flere fattige børn i Danmark i 2017, hvilket primært skyldtes kontanthjælpsloftet. At sende 12.000 børn ud i fattigdom for at få blot 450 fuldtidspersoner i job er "iskoldt og kynisk" og "socialt så grotesk, som det kan være", mener SF'eren.

Tilbage til regnemaskinen

Kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen var to omdiskuterede initiativer, som den nytiltrådte, daværende Venstre-regering indførte med hjælp fra resten af blå blok i efteråret 2015. Helt fra start var der blæst om effekten, idet regeringen selv kun forventede, at der ville komme 600-700 fuldtidspersoner i arbejde som følge af indgrebene.

Da regeringen i sommeren 2018 præsenterede en analyse af effekten, blev metoden kritiseret for at være behæftet med fejl. Derfor var det tilbage til regnemaskinen, og den nye analyse når altså frem til, at de to tiltag i alt har flyttet 450 fuldtidspersoner fra kontanthjælp og i beskæftigelse.

Af dem er de 100 fuldtidspersoner dagpengemodtagere, som analysen regner sig frem til har reageret på udsigten til at være omfattet af indgrebene med at skynde sig at finde et job, inden de ryger ud af dagpengesystemet.

Tallene skal også ses i lyset af, at 46.000 personer er kommet ud af kontanthjælpssystemet fra 2015 til 2018 alene som følge af fremgangen i dansk økonomi.

Socialrådgivere: Fattigdom får ikke folk i job

Den beskedne effekt af kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen skyldes, at de typisk rammer en gruppe borgere, som ikke har nemt ved at komme ind på arbejdsmarkedet og ofte har andre problemer end ledighed.

Det forklarer Mads Bilstrup, som er formand for Dansk Socialrådgiverforening.

- Det står jo lysende klart, at man ikke får folk i arbejde ved at gøre dem fattige. Vi ved, at når den her gruppe har svært ved at få økonomien til at hænge sammen, er fokus på, hvordan man kan betale sin husleje, mad og medicin, ikke på at komme i arbejde eller i uddannelse, siger han til A4 Medier.

I stedet for sanktioner og økonomisk pisk bør man investere i langsigtet, målrettet hjælp til denne gruppe af borgere, som for eksempel Hjørring Kommune har gjort, mener han.

Socialrådgivernes formand er dybt uenig med regeringen i, at effekten står mål med, hvor mange borgere, som rammes af indgrebene. Han henviser til forskning, som viser, at børn som opvokser i fattigdom, har høj risiko for selv at ende uden for arbejdsmarkedet som voksne.

- Med det her er regeringen ved at lægge kimen til den nye generation af borgere, som skal på overførselsindkomst. Og det finder vi dybt bekymrende, siger Mads Bilstrup.

"Det dummeste, jeg har hørt"

Karsten Hønge kalder rapporten for en "ren tilståelsessag" fra regeringen. Samtidig undrer han sig over, at regeringen konkluderer, at kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen virker efter hensigten, når effekten er så lille.

- Så må de sige, at de vil holde fast i de her indgreb, fordi de har ondt langt ned i nyrerne over, at der ligger folk på divanesen uden at lave noget. Men at sige, at de holder fast i indgrebene, fordi det får folk i arbejde, det er det dummeste, jeg har hørt, siger han.

Men Kristian Jensen siger jo, at det er en succes, hver gang de får bare én kontanthjælpsmodtager ind på arbejdsmarkedet. Har han ikke en pointe i det?

- Vi er da glade for hver eneste, der kommer i beskæftigelse. Det er da rigtigt godt, når folk gør det. Men her er der et grotesk misforhold mellem hvor hårde indgrebene er, og hvor lille effekten er, siger Karsten Hønge.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...