EU-chef i Dansk Metal: Lad ikke handelsaftalen med Sydamerika gå op i flammer

31. aug 2019

BRASILIEN er blandt andet kendt for sambafodbold, karneval og Copacabana. Men i disse dage hviler verdens øjne på regnskoven i Amazonas. Her er der nemlig udbrudt massive skovbrande. Med stigende kraft udtrykker mange stemmer i Europa nu kritik af Brasiliens premierminister, Bolsonaro, for ikke at gøre nok ved problemerne. Ja, faktisk har regeringerne i Irland og Frankrig sammen med nogle grønne organisationer foreslået, at EU helt skal droppe den planlagte handelsaftale med en række lande i Sydamerika. Brasiliens præsident vinder næppe popularitetskonkurrencer i Europa. Her har andre brasilianere som Rivaldo, Ronaldo og Ronaldinho nok et bedre ry. Men løsningen på skovbrandene i Amazonas må aldrig blive at lade en god handelsaftale gå op i flammer og brænde vores handelspartnere af. Det er der særligt tre årsager til - klima, arbejdspladser og udvikling.

Vil man sætte sig op i traktoren med de kritiske franske og irske bønder? Eller vil man støtte handelsaftalen med Sydamerika, som både skaber arbejdspladser og har ambitioner om at trække Brasilien i den rigtige retning på miljø, klima, rettigheder og udvikling?
Johan Moesgaard, EU-chef i Dansk Metal

For det første kan handelsaftaler faktisk hjælpe på klima- og miljøudfordringerne sydpå. Aftalen forpligter nemlig alle parter på at levere på Parisaftalen, overholde miljøkonventioner og beskytte truede dyr og planter. Ligesom den åbner for grønne danske og europæiske løsninger som vindmøller og energiteknologi. Vælger vi i stedet at spille fornærmede og stikke af fra aftalen, giver vi Bolsonaro og Brasilien carte blanche til at fortsætte en politik, som risikerer at øge forureningen af klima og miljø. Vi risikerer med andre ord at ”puste til ilden” i stedet for at slukke den. Det er i øvrigt ganske paradoksalt, at det er irske og franske kvægbønder, som pludselig er nervøse for Bolsonaros politiske linje. Kan deres pludselige protektionisme mon skyldes, at de selv er bange for konkurrencen fra Sydamerika?

LÆS OGSÅ: Boris Johnson – folkelig EU-skeptiker eller lønmodtagernes fjende?

For det andet er der enorme gevinster for de ansatte i industrien. For handelsaftalen vil eliminere told på for eksempel biler, maskiner og lægemidler. Ifølge Europa-Kommissionen sparer handelsaftalen med Sydamerika europæiske virksomheder for mere end dobbelt så meget told som aftalerne med Japan og Canada - til sammen! Det vil i den grad kunne mærkes positivt ude på arbejdspladserne i industrien. Derfor er det heller ingen overraskelse, at Dansk Metals tillidsrepræsentanter i alle undersøgelser ser både globalisering og handel som en stor fordel for netop deres arbejdsplads. Her kender man godt værdien af handelsaftaler.

For det tredje handler handelsaftaler også om udvikling. Det ser ud til, at aftalen kommer til at indeholde et kapitel, som blandt andet sikrer rettigheder til lønmodtagerne. Ligeså forpligter aftalen på at screene fremtidige problematikker om menneskerettigheder og sociale forhold. Samtidig har aftalen positiv økonomisk betydning for blandt andet Brasilien, som kan hjælpe landet med at komme på bedre kurs og forhåbentlig bidrage til at mindske antallet af fattige brasilianere.

Men løsningen på skovbrandene i Amazonas må aldrig blive at lade en god handelsaftale gå op i flammer og brænde vores handelspartnere af
Johan Moesgaard, EU-chef i Dansk Metal

Her må de grønne og progressive kræfter i Europa nu vælge. Vil man sætte sig op i traktoren med de kritiske franske og irske bønder? Eller vil man støtte handelsaftalen med Sydamerika, som både skaber arbejdspladser og har ambitioner om at trække Brasilien i den rigtige retning på miljø, klima, rettigheder og udvikling? For os i Dansk Metal er valget ikke svært. Der er al mulig grund til at støtte aftalen ud fra det, vi har set indtil nu.

LÆS OGSÅ: ”Ny EU-doktor giver den rigtige diagnose – men er medicinen nu også korrekt?”

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...