Over 300 millioner bliver hvert år udbetalt til udlejere til vedligeholdelse, men ingen fører kontrol med, om pengene bruges på renoveringer, der kan føre til en højere husleje, mener Jørgen Dyrholm Jensen fra Danske Lejere. Foto: Foto: Privat/Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Lejere risikerer at betale dobbelt: - Det er misbrug af penge

22. aug 2019
En enorm pengetank på 2,6 milliarder kroner skal sikre, at landets lejeboliger løbende renoveres. Men manglende kontrol og måden lejen fastsættes på kan føre til, at lejen betaler dobbelt. ”Et kæmpe hul i loven”, lyder det fra Danske Lejere.

Når en udlejer hæver huslejen efter en renovering, er der en risiko for, at det er lejernes egne penge, der har været med til at betale for renoveringen.

Manglende kontrol med de økonomiske midler og måden lejen fastsættes på kan føre til at lejer betaler dobbelt, lyder det fra Danske Lejere. Organisationen har gjort Grundejernes Investeringsfond, der administrerer de 2,6 milliarder kroner, der er sat af til vedligeholdelse i landets lejemål, opmærksom på det, som de kalder et misbrug af lejernes penge. 

Jørgen Dyrholm Jensen, driftschef hos Danske Lejere, mener, at det kræver en lovændring, hvis der skal styr på udlejernes brug af fondsmidlerne. 

- Det er et kæmpe hul i loven og et problem for alle lejere, at man reelt betaler for, at ens kommende nabos husleje stiger, siger han til A4 Nu og fortsætter:

LÆS OGSÅ: Marie fik ny udlejer: Jeg tror, de bevidst har gjort det ubehageligt for os at bo her

- Alle betaler ind til vedligeholdelses-konti, så når penge fra de konti også bruges sammen med forbedring af enkeltlejemål, så påvirker det huslejen i en § 5.2 fastsættelse, siger Jørgen Dyrholm Jensen.

Med paragraffen henviser han til et omdiskuteret punkt i loven. Den gør det muligt, at udlejere næsten frit kan bestemme beløbet på huslejen, når en ny lejer flytter ind i et nyrenoveret lejemål.

De penge, som Jørgen Dyrholm Jensen mener bliver misbrugt af udlejer, administreres af Grundejernes Investeringsfond. I 2018 udbetalte fonden over 340 millioner kroner til landets udlejere.

Fonden råder over 2,6 milliarder kroner, som er penge udlejerne er forpligtiget til at sætte til side for at kunne vedligeholde de boliger, som de lejer ud.

Kun vedligeholdelse

Ejendom Danmark er udlejernes største organisation. De mener ikke, at der foregår et misbrug med fondsmidlerne i dag.

Samtidig understreger juridisk direktør i Ejendom Danmark, Morten Østrup Møller, at pengene slet ikke må bruges på renovering, men kun vedligeholdelse.

Han anerkender, at udlejere kan få penge fra Grundejernes Investeringsfond, når de foretager renoveringer, som i sidste ende kan betyde, at huslejen kan hæves, når en ny lejer flytter ind.

Men eftersom udlejere kun får penge til vedligeholdelse af fonden og ikke den renovering, det kræver for at hæve huslejen, mener Morten Østrup Møller ikke, der er en direkte sammenhæng mellem fondens midler og huslejestigninger.

- Det er da klart, at alle aspekter spiller ind, når man skal fastsætte den nye husleje. Både placering og hvor vedligeholdt lejligheden er. Men da det er en pligt for udlejer at vedligeholde, så mister lejer jo ikke penge på det, da denne vedligeholdelse bare ville være sket på et andet tidspunkt, siger Morten Østrup Møller.

Misbrug af lejernes penge

Jørgen Dyrholm Jensen fra Danske Lejere mener, at pengene fra Grundejernes Investeringsfond ikke altid bruges til almindelig vedligeholdelse, fordi de indgår i større renoveringer. Derfor - mener han - bliver midlerne brugt ulovligt.

- Det er penge, som burde blive brugt til at vedligeholde og renovere boligerne for lejerne som helhed, men i stedet går mange af pengene til arbejde, der kun gennemføres for, at udlejer kan hæve lejen for nye lejere. Det er misbrug af lejernes penge, siger han.

LÆS OGSÅ: Skærper krav til lejere: Ingen adgang uden job og månedsløn på 20.000 kroner

Hos Ejendom Danmark er man dybt uenig i Danskere Lejeres syn på sagen. Morten Østrup Møller peger på, at vedligeholdelsen slet ikke burde have indflydelse på huslejen.

- Udlejers pligt til at vedligeholde er ultimativ, så udlejer kan ikke undgå at vedligeholde lejemålene. Derfor har det ikke indflydelse på en ny husleje, som skulle fastsættes efter en renovering og ved en ny indflytning, siger Morten Østrup Møller.

- Hvis man mener, at ens leje i det tilfælde er sat for høj, så har vi huslejenævnet til at håndtere de sager, siger han.

A4 Nu har været i kontakt med Grundeejernes Investeringsfond, der oplyser, at de ikke ønsker at kommentere på sagen på grund af ”dens politiske natur”.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...