Private firmaer kommer i højere grad til at stå for ældrepleje, rengøring og meget andet i kommunerne. Sådan lyder vurderingen fra lokalpolitikere i ny måling. Foto: Arkivfoto: Søren Bidstrup/Scanpix.

UDSAT:

Lokalpolitikere klør på med udlicitering

21. jan 2016
Flere opgaver bliver flyttet væk fra ansatte i kommunerne og over på private hænder. Især fattige landkommuner vil udlicitere ikke fordi de ønsker det, men fordi de er nødt til det. Minister Troels Lund Poulsen V vil opstille mål for endnu mere udlicitering.

Tusindvis af ansatte i kommunerne kan godt indstille sig på at få en ny arbejdsgiver med andre løn- og arbejdsvilkår eller sågar vinke farvel til jobbet.

I de kommende år vil lokalpolitikerne nemlig flytte endnu mere rengøring, ældrepleje, gartnerarbejde, transport og meget andet væk fra ansatte i kommunerne og over til private virksomheder.

Det billede tegner sig i en undersøgelse udført af Dansk Erhverv. Heri har 539 kommunalpolitikere svaret på spørgsmål angående udlicitering eller konkurrenceudsættelse, som det også bliver kaldt. 

I målingen overgår andelen af lokalpolitikere, der forventer mere udlicitering de kommende tre år, klart andelen, som forventer mindre. Eksempelvis regner 35 procent af byrådsmedlemmerne i større byer som København, Aarhus og Aalborg med øget udlicitering, mens kun 10 procent forventer mindre.

Tendensen i Struer Kommune er i retning af øget udlicitering. Det er et værktøj for os til at kunne få den bedste og billigste pris Mads Jakobsen (V), borgmester i Struer

»Vi er for længst forbi det stadie, hvor udlicitering i kommunerne handlede om at få løst opgaver bedre og billigere. Nu handler det kun om billigere, så politikerne kan få budgetterne til at gå op,« siger Dennis Kristensen, og fortsætter:

»Kommunerne bliver mere og mere presset på økonomien i de kommende år. Så når private virksomheder vifter en politiker under næsen med en gulerod i form af besparelse ved udlicitering, vil politikerne som regel være nemme at tale med. Tom pengekasse lærer så at sige nøgen politiker at spinde.«

Læs Dansk Erhvervs analyse (hent PDF).

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...