- Men man skal huske på, at der sidder nogle ældre, der har arbejdet hele deres liv, haft få sygedage og gemt deres yoghurtbøtter, og så har de ikke engang fortjent at få noget vand i hovedet om morgenen, siger Lotte Heise. Foto: Nikolai Linares / Ritzau Scanpix

Lotte Heise raser over vådservietter til ældre: "Det at få vand over sig er en del af vores natur"

6. aug 2019
Vand under armene er en ret, som vi ikke bør fratage ældre mennesker. Sådan lyder opråbet fra Lotte Heise, der er bekymret for, at flere kommuner erstatter vand og sæbe med vådservietter.

Flere og flere kommuner erstatter vaskeklude med vådservietter, når ældre skal soigneres. Lige nu overvejer Hørsholm Kommune at anvende engangsservietter i ældreplejen for at spare penge.  

Den udvikling er yderst alarmerende, lyder det fra foredragsholder og skuespiller Lotte Heise. 

- Det at få vand over sig er en del af vores natur. De fleste babyer elsker at bade, og de fleste mennesker kan godt lide at bade. Derfor er det uværdigt, når man tager badet fra mennesker. Hvis man så også tager almindelig vask fra dem, er det slemt, siger hun til A4 Nu. 

Da Lotte Heises mor fik en blodprop, fik hun et indgående kendskab til den kommunale ældrepleje. Og den kommune service lod meget tilbage at ønske, oplevede hun.

Måtte selv bade sin mor

Da hendes mor kom på plejehjem, fik skuespillerinden efter gentagende insisteren lavet en særlig ordning, så moderen fik et ekstra bad, som datteren betalte for. Hun sørgede også selv for at bade moderen, så hun kom i bad tre gange om ugen.

- Det var absolut minimum, for min mor elsker at bade. Det gør alle mennesker jo. Vi kommer fra en tid, hvor man bader en gang om dagen og nogle gange to. Pludselig kan du ikke få lov til at gå i bad. Det svarer jo til at lade være med at give folk mad. Det kunne de jo ikke finde på at skære ned på. Det er uværdigt, når de ældre ikke får bad, mener Lotte Heise. 

En undersøgelse, som Ældre Sagen foretog i 2016, viste, at mere end hver fjerde, der får hjælp til bad fra hjemmeplejen, ikke synes, at de kan komme i bad, når de vil.

Hos Ældre Sagen har man ikke overblik over, hvor mange kommuner, der i dag bruger vådservietter. Men de bliver blandt andet brugt i Stevns, Høje Tåstrup, Odsherred og Nyborg, oplyser foreningen.

Kommune trak forslag tilbage

Sidste år var Bornholms Kommune tæt på at erstatte vådservietter med den daglig vask med vand og sæbe. Men efter stor debat og mange bekymringer, blev forslaget taget af bordet.

Lotte Heise ville også være svært utilfreds, hvis hendes mor kun blev budt en engangsserviet til den daglige hygiejne. 

- Min mor går helt vildt op i at vaske sig. Når hun om morgenen og aftenen skal vaske sit ansigt, så pladrer hun vand op i hovedet. Hvis der var nogen, der sagde, hun kun måtte bruge en vådserviet i sit ansigt, ville hun lægge sig ned på gulvet og blive vanskelig. 

Velfærdsteknologisk udvikling

I Hørsholm har kommunens administrationen foreslået, at man fremover mest bruger engangsvaskeservietter på byens plejehjem, da der skal spares 60 miollioner kroner. Servietterne skal dog ikke erstatte et bad, men skal bruges i stedet for skumvaskekludde,  vand, sæbe og håndklæde.

Det vil kunne spare kommunen for en halv million kroner om året, lyder vurderingen. 

Formand for Social- og Seniorudvalget i Hørsholm Kommune, Thorkild Gruelund, understreger over for Frederiksborg Amts Avis , at der er tale om en velfærdsteknologisk udvikling, der kan komme borgerne til gode. 

"Kommer ikke de gamle til gode"

Lotte Heise understreger, at hun ikke er biolog og ikke fagligt kan vurdere, om  vådservietterne er dårligere end vand og sæbe. Hun forstår godt, at kommunen prøver at effektivisere opgaver, fordi personalet i ældreplejen er pressede.

- Men man skal huske på, at der sidder nogle ældre, der har arbejdet hele deres liv, haft få sygedage og gemt deres yoghurtbøtter, og så har de ikke engang fortjent at få noget vand i hovedet om morgenen, pointerer hun.  

Hvis sosu'erne ved at bruge engangsservietterne til et morgenvask, får fem minutter ekstra til at sætte sig ned for at tale med de gamle, er det en god idé, mener Lotte Heise.

- Men det kommer ikke til at ske. De fem minutter bliver bare brugt til at tage sig af de næste gamle, siger hun. 

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...