I nogle kommuner er det tæt på hver anden arbejdsløse, man sender ud i virksomheder som for eksempel gartnerier. I andre kommuner er det færre end hver tiende.  Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix.

Kommunale skel:

Middelfart sender hver anden ledig ud til virksomheder, Odense sender blot hver tiende

9. nov 2017
Der er markant forskel på, i hvor høj grad kontanthjælpsmodtagere bliver sendt ud til virksomheder. Det viser nye tal for landets kommuner. Der er ellers bred enighed om, at ophold i virksomheder er en af de bedste måder at få ledige i arbejde på.

 

Vi har hørt det adskillige gange: »Virksomhedspraktik virker«.

Hvis man som ledig et par timer om ugen kommer til at arbejde i en privat eller offentlig virksomhed med for eksempel at sætte varer på plads på hylderne, betjene kunder eller ordne administrativt arbejde, så går det ofte bedre med at komme i ordinært arbejde. 

Men trods de gode resultater med at få ledige tættere på regulært arbejde via jobrettede indsatser er der enorm forskel på, hvor mange ledige kontanthjælpsmodtagere der sendes i praktik i en virksomhed eller et job med løntilskud i landets kommuner.

Det viser nye beregninger, som Dansk Erhverv har foretaget på baggrund af tal fra jobindsats.dk.

Tallene viser, hvor mange procent af kontanthjælpsmodtagere i de enkelte kommuner, der i 3. kvartal 2017 var i virksomhedsrettede forløb såsom virksomhedspraktik og job med løntilskud.

Forskellen er til at få øje på

I bunden af den nye opgørelse finder man blandt andre Dragør, Furesø og Odense Kommune, der alle har haft færre end 10 procent af kontanthjælpsmodtagerne i virksomhedsrettede forløb. 

Modsat finder man i toppen af skalaen Middelfart, Skanderborg og Lemvig, hvor 40 procent eller flere har været i virksomhedsrettede tilbud.

Forskellene på kommunerne skal findes i deres politiske og administrative prioriteter, mener professor i arbejdsmarked fra Aalborg Universitet Thomas Bredgaard:

»I nogle kommuner vil man gerne have en stor intern projektafdeling, hvor man gør kontanthjælpsmodtagerne klar, før man sender dem i virksomhedsrettet aktivering, fordi man er bange for, at de vil knække halsen på at komme ud til rigtige arbejdsgivere. I andre kommuner gør man det modsat og får dem hurtigst muligt i praktik,« siger han.

Thomas Bredgaard har tidligere set på kommunale forskelle på beskæftigelsesområdet og mener, at kommunerne faktisk i løbet af de seneste 10 år er blevet mere ensrettede i deres tilgange til at få folk i beskæftigelse. 

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Det undrer mig, at der er så store forskelle i brugen af redskabet kommunerne imellem. Peter Halkjær, chefkonsulent i Dansk Erhverv

»Nogle virksomheder vil ikke oprette praktikpladser, og det kan både være på grund af fordomme om, at jobcentret kun består af dårlig arbejdskraft, men det kan også være, at de har dårlige erfaringer med jobcentret tidligere,« siger Thomas Bredgaard. 

Peter Halkjær fra Dansk Erhverv mener dog, at der er god plads på arbejdsmarkedet i øjeblikket, og et scenarie med udbredt mangel på folk nærmer sig.

»Virksomheder inden for stort set alle brancher står lige nu i en situation, hvor de har svært ved at rekruttere. Det giver jobcentre over hele landet gode kort på hånden i forhold til at hjælpe flere kontanthjælpsledige i job,« siger han. 

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...