"Jeg håber og opfordrer til, at forældrepresset holder ved, så vi får regeringen til at forstå, at det er nødvendigt med minimumsnormeringer, og at de må prioritere det højt," skriver Malene Seest Homqvist, der er pædagog i en daginstitution. Foto: Privat.

Malene Seest Holmqvist, pædagog:

Fortsæt presset for minimumsnormeringer!

12. apr, 10:24
Forhåbentlig bliver forældre ved med højlydt at forlange minimumsnormeringer i børnehaver og vuggestuer. Og de skal ikke lade sig nøje med det.

LØRDAG 6. APRIL DELTOG JEG i den landsdækkende forældrearrangerede demonstration #hvorerderenvoksen, hvor tusinder af forældre, bedsteforældre og andre gik sammen for at vise deres utilfredshed med vilkårene i de danske daginstitutioner. Ønsket er minimumsnormeringer, så der er nok voksne til at tilgodese børnenes behov for omsorg og tryghed.

Jeg fik den unikke mulighed for at tale til dem i København på Bertel Thorvaldsens Plads - som pædagog. Det var en stor og rørende oplevelse. For forældreoprøret og forældreopbakningen er længe ventet. Endelig står forældre sammen og reagerer på vores råb om hjælp til at ændre virkelighedens vilkår og indgår i den fælles kamp for minimumsnormeringer.

Ingen steder vil minimum være for meget, men mange steder vil det ikke være nok, hvis vi skal leve op til vores opgave i daginstitutionerne
Malene Seest Holmqvist, pædagog

Jeg ønsker også flere pædagoger i de danske daginstitutioner, men jeg er betænkelig ved, hvordan lovbestemte minimumsnormeringer ændrer den pædagogiske praksis, og hvordan det kan udmøntes, så det ender som en positiv udvikling for daginstitutionerne og børnene.

Minimumsnormeringer kan umiddelbart virke som et konkret sikkerhedsnet og en løsning på problemet i daginstitutionerne, så forældre igen kan gå trygt på arbejde i troen på, at deres børn har fået en tryg og omsorgsfuld hverdag.

MEN MINIMUMSNORMERINGER kan blive et komplekst regnestykke og blive misvisende, som vi oplevede med den officielle normeringsopgørelse fra Danmarks Statistik, der landede i efteråret. Det er ikke lige så simpelt som at fastsætte en klassekvotient.

For det første skal minimumsnormeringer være et absolut minimum. Ingen steder vil minimum være for meget, men mange steder vil det ikke være nok, hvis vi skal leve op til vores opgave i daginstitutionerne. Der er behov for langt mere de steder, hvor der er en ekstra opgave at løfte i forhold til særlige udfordringer.

På min stue har vi 21 børn. 2 børn kan ikke et ord dansk, flere har brug for sprogstøtte, 2 børn har udadreagerende adfærd, så snart den voksne forlader deres side, og en håndfuld børn har sociale udfordringer, som kræver tæt voksenstøtte.

Det kan vi ikke klare ”bare” med minimumsnormeringer.

Lige nu er der faktisk mange institutioner, som modtager social normering, sprogstøttende midler og andet, fordi den pædagogiske opgave kræver langt flere ressourcer end andre steder. Hvad sker der med disse ressourcer, hvis vi får minimumsnormeringer?

Her vil én voksen pr. seks børn i børnehave være alt for lidt, når halvdelen af børnegruppen kræver tæt voksenkontakt og støtte for at udvikle sig hensigtsmæssigt. Så minimumsnormeringer må aldrig blive maksimumsnormeringer. Det må være en grundnormering, som vi kan bygge ovenpå for at opnå idealnormering.

MINIMUMSNORMERINGER SKAL OGSÅ tage afsæt i hverdagen og tage højde for alle de faktorer og arbejdsopgaver, som fjerner de voksne fra børnene. Vi arbejder max 37 timer om ugen, hvor institutionen har åbent 50 timer.

Jeg håber og opfordrer til, at forældrepresset holder ved
Malene Seest Holmqvist, pædagog

Vi skal holde ferie, gå til møder, planlægge aktiviteter, lave skriftligt arbejde og har måske også nogle sygedage. Derfor skal der tages udgangspunkt i pædagogers tilstedeværelse sammen med børnene og tilføres ekstra ressourcer, så disse ting også dækkes ind med personaletimer.

Jeg håber, at minimumsnormeringer vil tage højde for disse kompleksiteter, så de ikke ender som en klods om benet. Et stykke papir, som bliver holdt op foran vores ansigter, når vi påpeger, at det ikke er nok.

Jeg håber og opfordrer til, at forældrepresset holder ved, så vi får regeringen til at forstå, at det er nødvendigt med minimumsnormeringer, og at de må prioritere det højt.

Kontakt
Redaktionschef for A4 Medier

Iver Houmark Andersen
[email protected]
+45 27277661

Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser