Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Minister gør op med urimelighed: Vil hjælpe fagforeninger med penge i skattesager

14. apr 2019
Fagforeninger, der fører skattesager for medlemmer, skal også have mulighed for at få dækket sagsomkomstninger, mener skatteministeren.

Det skal fremover være muligt for fagforeninger at få en særlig økonomisk godtgørelse for udgifter i forbindelse med skattesager ført på vegne af medlemmer.

Det lægger skatteminister Karsten Lauritzen (V) op til i en ny retssikkerhedspakke med 14 initiativer, der skal gøre op med urimelige skatteregler.

- Hvis man har en god sag over for skattemyndighederne, skal man have rimelige vilkår til at føre den, siger Karsten Lauritzen.

I dag er det sådan, at den enkelte skatteyder selv skal stå for betalingen af honorar til eksempelvis en advokat for at kunne få den særlige omkostningsgodtgørelse fra skattevæsenet. Også selv om skatteyderens fagforening fører sagen og for eksempel sørger for at hyre de rette rådgivere og eksperter.

Nu lægger skatteministeren op til, at fagforeninger, der fører sager på medlemmernes vegne, også kan få omkostningsgodtgørelsen, som dækker alle udgifter, hvis der gives medhold. I tilfælde af, at fagforeningen kun får delvist medhold i sagen - eller slet ikke medhold - er der udsigt til dækning af halvdelen af udgifterne til sagkyndig bistand.

- Når en fagforening vil føre en sag for et medlem, fordi man kan se, at afgørelsen kan få positiv betydning for andre, skal fagforeningen ikke være ringere stillet, end hvis sagen blev ført af en enkeltperson, siger Karsten Lauritzen.

Tidligere sager ført af fagforeninger har for eksempel handlet om beskatning af obligatorisk frokostordning på arbejdspladsen og om transportforhold. Ifølge Skatteministeriet bliver der ført tre sager om året, men Karsten Lauritzen er overbevist om, at det med den nye godtgørelse kan blive til flere.

- Jeg er helt sikker på, at der i dag er sager, som ikke bliver ført, fordi folk er gået til deres fagforening, som så har sagt, at den vil vil ikke gå ind i, for vi risikerer, at det koster os penge, siger Karsten Lauritzen, der vil finde penge til godtgørelsen ved at justere på satsen for tillæg, når selskaber skal betale retsskat.  

I Fagbevægelsens Hovedorganisation noterer næstformand Arne Grevsen sig med tilfredshed ministerens udspil.

- Der har været en skævhed i systemet. Og vi synes, at det er ret og rimeligt, at skatteministeren nu giver mulighed for, at man kan få dækket nogle af de omkostninger, som vi må afholde i sådanne skattesager, som kan være temmelig komplicerede, siger Arne Grevsen. 

Det er dog ikke tidsmæssigt muligt at få ændringerne igennem i denne folketingssamling, erkender skatteministeren.

- Men jeg vil godt tage et væddemål på, at det her bliver til virkelighed, uanset hvad der sker efter et valg, siger Karsten Lauritzen.

Han tilføjer, at han nemlig blev gjort opmærksom på skævheden i fordelingen af omkostningsgodtgørelsen af Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen. Og S-ordføreren er parat til handling.

- Jeg blev opmærksom på problemet, da jeg fik en henvendelse fra Dansk Metal. Det er godt, at skatteministeren har bragt sagen videre. Vi ser frem til at få ændret reglerne,  siger Jesper Petersen. 

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...