En glad Mette Frederiksen (S) præsenterer i dag sit ministerhold. Der er både klassiske baggrunde og mere kulørte job, når man kigger i de nye ministres erhvervserfaring. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Opvasker i Bilka, musiker og fiskesælger: Se ministrenes ukendte fortid

27. jun, 16:43
De fleste ved, at Mattias Tesfaye har været murer. Men ved du også, hvem der har været opvasker på Bilka, knoklet i lufthavnen eller solgt fisk i Holbæks Fiskehus?

De 20 nye socialdemokratiske ministre, som Mette Frederiksen (S) i dag har præsenteret, skal i de kommende år arbejde hårdt med at regere Danmark.

Læs også: Rigmand raser over Mette F: "Ondskab og skidt for Danmark"

Men hvilken erhvervserfaring har de egentligt med i rygsækken, når de fremover skal finde politiske løsninger for landets folkeskolelærere, fabriksarbejdere, håndværkere og sygeplejersker?

A4 Nu har gransket de nyudnævnte ministres CV'er, og kan konstatere, at mens nogle klassiske job går igen, stikker der også nogle mere kulørte job ud - i hvert fald hvis man tæller kortvarige ansættelser og jobbene i ungdomsårene med.

Først og fremmest er det værd at bemærke, at langt de fleste ministre medbringer en eller anden form for erhvervserfaring fra "det virkelige liv" - altså har lavet andet end politisk arbejde og studeret.

Statminister Mette Frederiksen er dog en undtagelse. Hun gik tidligt ind i politik, og kan derudover kun skrive et år som ungdomskonsulent for fagbevægelsens hovedorganisation (det daværende LO) på CV'et. Til gengæld fremhæver hun selv sin arbejderbaggrund på sin hjemmeside ved at fortælle at hun er datter af en dagplejemor og en typograf.

Finansminister Nicolai Wammen og erhvervsminister Simon Kollerup har også kun politisk arbejde i bagagen, men også de nævner på deres CV'er, at de er sønner af henholdsvis en journalist og talepædagog, og en 3F-konsulent og en social- og sundhedshjælper.

Lærerne og pædagogerne stormer ind på borgen

Er der mon en vis lighed mellem at stå på Folketingets talerstol og at stå foran en tavle og undervise en flok studerende?

I hvert fald har en del af de nye S-ministre en fortid som underviser et sted i skolesystemet. Det gælder den nye justitsminister Nick Hækkerup, som har været underviser på Københavns Universitet, og Dan Jørgensen, som bliver minister for klima, energi og forsyning med en fortid som ekstern lektor ved både danske og internationale universiteter. Boligminister Kaare Dybvad har også undervist på Københavns Universitet, blandt andet i geografi.

Andre har undervist kortvarigt på ungdomsskoler eller været lærervikarer, blandt andet transportminister Benny Engelbrecht, udenrigsminister Jeppe Kofod og miljøminister Lea Wermelin, som for øvrigt er datter af en folkeskolelærer.

Pernille Rosenkrantz-Theil, som nu skal være børne- og undervisningsminister, har selv undervist på Krogerup Højskole i Nordsjælland.

Endelig har minister for udviklingssamarbejde, Rasmus Prehn, været højskolelærer i ét år og pædagogmedhjælper i to år. Han er ikke den eneste med en fortid omgivet af småbørn. Astrid Krag nåede at være pædagogmedhjælper i en vuggestue i et sabbatår efter gymnasiet, inden hun gik ind i politik.

Radiovært, kassemedarbejder og hjemmehjælper

Det er velkendt i offentligheden, at den nye udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye er uddannet murersvend og har arbejdet som murer i flere år.

Men han er ikke den eneste minister, som har stiftet bekendtskab med hårdt fysisk arbejde - omend de fleste på det nye ministerhold kun har snust til det i en kortere periode.

Det gælder Pernille Rosenkrantz-Theil og Astrid Krag, der begge som helt unge kortvarigt arbejdede som hjemmehjælpere, og boligminister Kaare Dybvad, der som ung arbejdede som rengøringsmedarbejder og lagermedarbejder i Kastrup Lufthavn.

Transportminister Benny Engelbrecht har også rengøringsarbejde på sit CV, der må siges at være et af ministerlistens mest farverige med job inden for mange forskellige brancher. Han har som ung blandt andet været radiovært, kassemedarbejder og ufaglært tjener, og han kan også trække på sin erfaring som afdelingsleder på en AOF-skole, marketing manager og ejer af sin egen musikforretning. Endelig har han også udgivet flere albums som hobbymusiker.

Holbæks Fiskehus og Bilkas Bistro

Graver man langt nok tilbage i de nye ministres CV'er, finder man også andre med ungdomsjob, som måske ikke er så kendte i offentligheden.

For eksempel har boligminister Kaare Dybvad været butiksassistent i Holbæk Fiskehus, og forsvarsminister Trine Bramsen begyndte som purung at arbejde i Føtex i Svendborg, hvor hun endte med at tilbringe ni år. Siden har hun også været forskningsassistent.

Og mens sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke er kendt for sit arbejde som journalist på Danmarks Radio, er der nok færre som ved, at han som teenager i 1990'erne har været scenemester i en biograf i Næstved og opvasker i Bilkas Bistro i Næstved Storcenter. Begge dele nævner han på sin folketingsprofil.

Knap så overraskende er det sikkert, at en del af ministrene har erfaring med fra fagbevægelsen, blandt andet som konsulenter i 3F, FOA og FH. Læs mere om dem her.

I det hele taget går titlen konsulent igen flere gange. Forsvarsminister Trine Bramsen har en fortid som konsulent i Deloitte, skatteminister Morten Bødskov var i et enkelt år konsulent i TvRopa Kommunikation, og Joy Mogensen, som nu skal være kultur- og kirkeminister, har været konsulent for Rambøl og Teknologisk Institut.

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 71 74 73 77 ...