Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) skal sammen med erhvervsminister Simon Kollerup (S) i samråd i Folketingets udenrigsudvalg svarer på spørgsmål om, hvordan regeringen vil sikre bedre arbejdsforhold for tekstilarbejdere i fattige lande. Foto: Søren Bidstrup, Ritzau Scanpix.

Kalder ministre i samråd om sulteløn: "Det går den gale vej"

4. sep 2019
Enhedslistens Christian Juhl presser på for, at S-regeringen skal arbejde for langt bedre løn- og arbejdsforhold til fattige tekstilarbejdere i blandt andet Asien. Fagbevægelsens Hovedorganisation bifalder, at der kommer mere fokus på arbejderrettigheder og faglig organisering i udviklingsbistanden.

Hvis der står 'Made in Bangladesh' i din t-shirt eller frakke, kan du næsten være sikker på, at dit tøj er fremstillet af en tekstilarbejder, der får en sulteløn og arbejder under helt urimeligt barske vilkår. 

Men de miserable forhold i den globale tøjindustri skal høre op, mener Enhedslistens Christian Juhl. Han har kaldt erhvervsminister Simon Kollerup (S) og minister for udviklingssamarbejde Rasmus Prehn (S) i åbent samråd i Folketingets udenrigsudvalg torsdag for at få dem til at tage affære.

- Vi skal have nogle langt skrappere regler for, hvordan vores tøj produceres. Det er seks år siden, at mere end 1.100 tekstilarbejdere mistede livet, da fabrikken Rana Plaza i Bangladesh kollapsede. Men der er stadigvæk ikke sket forbedringer i tekstilarbejdernes løn- og arbejdsforhold, og det er da oprørende, siger Christian Juhl. 

Læs også: To ud af tre stykker tøj i Danmark kommer fra lande med sulteløn og skod-fabrikker

Går den gale vej

Han henviser til en ny rapport fra den britiske organisation 'Labour Behind The Label', der afslører, at stort set ingen tøjfabrikanter kan garantere, at en eneste af de arbejdere, der syr deres tøj, får en ordentlig løn. Fattigdommen i tøjindustrien er ifølge rapporten forværret og ikke formindsket i de senere år.  

Jeg mener, at erhvervsministeren skal vride armen om på de danske tøjgiganter og kræve handling.
Christian Juhl,  medlem af Folketinget for Enhedslisten. 

- Udviklingen går den gale vej i den globale tøjindustri, påpeger Christian Juhl. Ifølge den britiske undersøgelse kan globale mastodonter som Adidas, H&M og Nike ikke dokumentere, at de ansatte på leverandørfabrikkerne i blandt andet Bangladesh får en såkaldt leveløn. 

Samtidig viser en undersøgelse fra den danske tænketank CEVEA i 2018, at 65 procent af det tøj, som Danmark importerer, produceres i lande, hvor strejker og overenskomster er et ukendt fænomen, og hvor fagforeninger mange steder er forbudt. 

Når Enhedslisten kalder både erhvervsminister og udviklingsminister i samråd om arbejdsforholdene i tekstilindustrien, handler det ifølge Christian Juhl om, at danske tøjproducenter og handelskæder også skal bidrage til at sikre ordentlige løn- og arbejdsforhold. Også sådan at kunderne ved, at det tøj, som de køber, er produceret under ordentlige og bæredygtige forhold. 

- Der skal være meget mere hånd i hanke med produktionen af vores tøj, og der har danske tøjfirmaer som Bestseller også et ansvar. Jeg mener, at erhvervsministeren skal vride armen om på de danske tøjgiganter og kræve handling. Vi har prøvet med dialog i mange år, siger Christian Juhl. 

Samråd om prisen på din t-shirt  

Ministeren for udviklingssamarbejde Rasmus Prehn (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) er kaldt i samråd af Christian Juhl fra Enhedslisten på torsdag 4. september 10.30.

Samrådsspørgsmålene lyder blandt andet: 

Hvad kan ministrene gøre for, at den danske del af tøjindustrien og handelskæder sikrer ordentlige forhold, og hvad kan der gøres for, at kunderne kan opnå sikkerhed for, at produkterne er produceret under ordentlige, sikre og bæredygtige forhold? 

Vil ministrene tage initiativ til at ændre dansk udviklingsbistand, så der sættes større fokus på arbejderrettigheder, faglig organisering og arbejdsmiljø og sikkerhed - og så dette område styrkes.   

Han mener også, at politikerne svigter danske forbrugere ved ikke at kræve ordentlige arbejdsforhold og bedre mærkningsordninger for tøj. 

- Forbrugerne er ofte uvidende om, at den t-shirt de køber, er syet af en tekstilarbejder, der får en krone, mens firmaet tjener 50 kroner og forhandleren yderligere en pæn sum penge. Forbrugerne bliver rystede, når de hører, hvor groft tekstilarbejderne udnyttes, og de er parate til at ændre på det, siger Christian Juhl.

Finanslov skal give ekstra penge til fagligt arbejde  

Enhedslisten ser gerne, at regeringen fremover sætter mere fokus på arbejdertagerrettigheder, faglig orgnaisering og arbejdsmiljø i udviklingsbistanden. 

- For den tidligere borgerlige regering handlede udviklingsbistand mest om markedet, og man fjernede millioner af kroner i tilskud til blandt andet Fagbevægelsens U-landssekretariat og 3F. Det har været en katastrofe, fordi dansk fagbevægelse jo har arbejdet lokalt i udviklingslande med at opbygge faglige organisationer og hjælpe med at sikre ordentlige arbejdsforhold og social dialog, siger han. 

I forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger vil Enhedslisten kræve, at der flyttes adskillige millioner kroner tilbage til blandt andet Fagbevægelsens Ulandssekretariat og 3F, så de får flere ressourcer til at være aktive i udviklingslandene. 

- På et milliard-budget er det ikke mange penge, men nogle ekstra millioner på en dansk finanslov kan gøre en stor forskel for faglige organisationer i udviklingslandene, mener han. 

Supervigtig dagsorden 

Næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation Bente Sorgenfrey er glad for, at Enhedslisten har kaldt ministrene i samråd om forholdene på tekstilfabrikkerne. 

-  De helt urimeligt dårlige arbejdsforhold på tekstilfabrikker rundt om i verden bør være langt højere oppe på den politiske dagsorden, og derfor er det supervigtigt, at Christian Juhl rejser spørgsmålet på Christiansborg, fastslår hun.

Fagbevægelsens udenrigsminister pointerer, at det er vigtigere end nogensinde, at små og forfulgte fagforeninger i Afrika og Asien får hjælp udefra til kapacitetsopbygning og til at organisere lønmodtagere, så de bedre kan lægge arm med arbejdsgivere. 

I regeringens forståelsespapir, som Enhedslisten, SF og Radikale er blevet enige med Socialdemokratiet om, fremgår det, at regeringen vil arbejde for at nå FN's verdensmål, påpeger Christian Juhl.

- Og flere af verdensmålene handler netop om at sikre arbejdstagerrettigheder og anstændigt arbejde, siger han og noterer, at det kræver en omdirigering af nogle af bistandspengene. 

Det står der i forståelsespapiret: Vi skal løfte et ansvar for verden. Så Danmark er et land, der hjælper mennesker i nød. Som står vagt om de internationale konventioner, aktivt arbejder for FN’s verdensmål og engageret indgår i forpligtende internationale
fællesskaber. Danmark skal være et åbent land, hvor vi lever af vores udsyn til resten af verden.
 

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...