Vi skal se på, om der er for meget fokus på, hvordan man kan få placeret en person i en eller anden eller tredje eller fjerde ordning, frem for hvordan man får folk til at deltage på arbejdsmarkedet, mener direktør for Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad.  Foto: Foto:Nikolai Linares/Scanpix/Arkiv

Oprydning:

Ny DAdirektør vil luge ud i sociale ydelser

17. jan 2016
Der skal saneres i overførselsindkomsterne. Ydelserne skal være lavere og færre skal være på dem. Og så skal staten fremover visitere til førtidspension, fordi mange kommuner er for blødsødne. Sådan lyder den nye DAdirektør Jacob Holbraads dagsorden forud for trepartsforhandlingerne. Han er ikke det mindste bekymret for social dumping, men for virksomhedernes vækst og konkurrenceevne.

Arbejdsgivernes nye direktør har en klar mission: Danskerne skal væk fra passiv forsørgelse og ud på arbejdsmarkedet, så der kan komme i gang i væksten.

Og derfor skal der muges kraftigt ud i de sociale ydelser. Kommunerne skal fratages retten til at uddele førtidspensioner, satserne skal nedsættes og nogle af overførselsordningerne skal fjernes helt. Og så skal flygtningene direkte i arbejde, når de kommer til Danmark, fortæller Jacob Holbraad i et interview med Ugebrevet A4.

Om et par uger vil han som nytiltrådt direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) sidde med ved bordet til trepartsforhandlinger med regering og lønmodtagere. Og selvom han kun har siddet i direktørstolen siden november, melder den 47-årige tidligere topembedsmand sig klar til at kæmpe for, at flere ledige tager job under det velkendte mantra ”det skal kunne betale sig at arbejde”.

For selvom der er en ny mand på toppen af arbejdsgiverorganisationen, så er kursen den samme.

Førtidspensioner skal tilkendes af staten

For en uge siden meldte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ud, at de længe varslede trepartsforhandlinger skydes i gang i starten af februar. Og den forrige DA-direktør Jørn Neergaard Larsen (V) vil også sidde med i forhandlingerne, men denne gang i rollen som beskæftigelsesminister.

Den nye direktør Holbraad ser trepartsforhandlinger som et vigtigt instrument til at håndtere væsentlige samfundsudfordringer. Han vil gå til forhandlingerne med målet om at forbedre virksomhedernes konkurrenceevne og sætte gang i væksten.

Flere skal gå fra at være passivt forsørgede til at indgå i arbejdsstyrken. Jacob Holbraad, adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening

»Der er noget paradoksalt i, at butiksassistenter og rengøringsassistenter går hjemme på overførselsindkomst, når der er virksomheder i samme områder, der forsøger at rekruttere sådanne medarbejdere.«

Tror du, at folk i dag hellere vil være på kontanthjælp end at arbejde?

»Jeg tror på, at langt de fleste vil arbejde. Men vi har indrettet et system, der betyder, at incitamentet til at tage et job i nogle tilfælde er meget lille. Og det er ikke hensigtsmæssigt,« siger Jacob Holbraad.

Han mener, at man skulle se på kravene til at søge job skulle bredes ud, så de ledige ikke kun skal søge job i nærheden af, hvor de bor, men i hele landet.

De ledige skal altså være villige til at flytte langt væk fra familie og børneinstitutioner for at arbejde?

»Nu er der heldigvis en veludbygget infrastruktur i de fleste kommuner, også i forhold til daginstitutioner. Jeg synes, at det må være sådan, at hvis man har evnen til at arbejde, så skal man også det. Man må have en pligt til at tage hen og tage et arbejde, der hvor arbejdet er. Hvis rengøringsopgaven nu er på Fyn, og man bor i København, så skal man være villig til at tage jobbet på Fyn. Alternativet er jo, at andre skal forsørge én. Og det er ikke helt rimeligt.«

Også selvom man har børn?

»Jeg synes mobiliteten på det danske arbejde skal op, og det betyder, at man skal være villig til at flytte sig hen til, hvor der er arbejde, så ja,« lyder det fra den nye DA-direktør. 

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...